Πολλά μωρά λίγο μετά τη γέννησή τους εμφανίζουν σημάδια στο πρόσωπο – ενίοτε και στην πλάτη και τον θώρακα – τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν ανησυχία στους γονείς. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το εξαιρετικά συνηθισμένο φαινόμενο της βρεφικής ακμής, το οποίο μάλιστα διακρίνεται σε δύο διαφορετικά είδη. Με βάση την αιτία που προκαλεί τα σπυράκια στην απαλή επιδερμίδα του μωρού σας, θα κριθεί και το τι πρέπει να κάνετε για να εξαφανιστούν.

Νεογνική ακμή

Το 20% των νεογέννητων παρουσιάζουν το συγκεκριμένο είδος ακμής, που είναι και το πιο συνηθισμένο. Αν και οι ακριβείς αιτίες που το προκαλούν παραμένουν αμφισβητήσιμες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές στο σώμα της μητέρας κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ή στην αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων στα νεογέννητα – καθώς παρουσιάζεται συχνότερα στα αγόρια. Κάποιες φορές, ένοχο είναι ένας είδος μύκητα.

Τα χαρακτηριστικά της

  • Εμφανίζεται συνήθως δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση
  • Κρατά από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες
  • Τα σπυράκια είναι κόκκινα και πυώδη ή λευκά
  • Όταν υποχωρεί δεν αφήνει σημάδια

Τι μπορείτε να κάνετε

Το πιθανότερο είναι πως θα υποχωρήσει μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο παιδίατρος θα σας δείξει πώς να καθαρίζεται σωστά την περιοχή και θα κρίνει αν χρειάζεται να εφαρμόσετε κάποια τοπική θεραπεία.

Βρεφική ακμή

Παρουσιάζεται πολύ πιο σπάνια, όμως είναι και πιο επίμονη και έντονη. Συνήθως εμφανίζεται μετά τον τρίτο μήνα και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μέχρι το μικρούλι σας να σβήσει πέντε κεράκια – ή ακόμη και μέχρι την εφηβεία του. Και πάλι πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνότερα στα αγόρια, καθώς προκύπτει από τα αυξημένα ανδρογόνα αλλά και άλλους, γενετικούς παράγοντες.

Τα χαρακτηριστικά της

  • Εμφανίζεται περίπου στον τρίτο μήνα ζωής του βρέφους
  • Κρατά από μερικούς μήνες έως και αρκετά χρόνια
  • Παρουσιάζεται σε λιγότερο από το 2% των παιδιών
  • Μοιάζει με την εφηβική ακμή, με σπυράκια, φραγμένους πόρους και μαύρα στίγματα
  • Μπορεί να αφήσει σημάδια

Τι μπορείτε να κάνετε

Ο παιδίατρος ενδέχεται να μην αρκεί για να αντιμετωπίσετε σωστά το πρόβλημα, επομένως μη διστάσετε να απευθυνθείτε και σε έναν παιδοδερματολόγο. Είναι απολύτως απαραίτητο το μικρό σας να δεχτεί έγκαιρη και συστηματική θεραπεία, προσαρμοσμένη στην κλινική εικόνα και την ηλικία του.