Η θετική σκέψη δεν είναι πανάκεια ούτε πρόκειται να λύσει μαγικά κάθε μας πρόβλημα. Αυτό που θα καταφέρουμε μέσω της θετικής σκέψης είναι να κάνουμε το εκάστοτε ζήτημα πιο εύκολα διαχειρίσιμο, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυσή του. Οι θετικές σκέψεις, εκτός από προσωπική υπόθεση, αποτελούν και την δική μας υπερδύναμη, καθώς μας βοηθούν να προσεγγίσουμε τις δυσκολίες με πιο αισιόδοξο βλέμμα. Το πρόβλημα πιθανότατα να μην μπορεί να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη, αλλάζοντας όμως οπτική γωνία μπορεί να δούμε μια λύση που αγνοούσαμε ή να σκεφθούμε κάτι που να βελτιώνει την κατάσταση. Η θετική σκέψη συμβάλλει και στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αφού σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, αισιόδοξες γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαφορετικούς τύπους καρκίνου, μολύνσεις, ακόμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πώς θα κάνουμε θετικές σκέψεις;

Ο θετικός τρόπος σκέψης αποτελεί μια διαρκή διαδικασία, που απαιτεί καθημερινή – αν όχι συνεχή – εξάσκηση. Μπορεί να επιτευχθεί μέσω ποικίλων τεχνικών που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, θα ήταν καλό όμως να πειραματιστείτε προκειμένου να διαπιστώσετε ποια είναι η πρακτική που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Μερικές τεχνικές περιλαμβάνουν:

  • Εστιάστε στα θετικά γεγονότα

Οι δύσκολες καταστάσεις και τα εμπόδια αποτελούν μέρος της ζωής. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα από αυτά είναι σημαντικό να εστιάσετε στα θετικά γεγονότα της καθημερινότητας, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή ασήμαντα φαίνονται. Μπορείτε να βρείτε κάτι θετικό, ακόμα και στην πιο απλή κατάσταση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ψάξετε. Ακόμα και αν η έκβαση των πραγμάτων δεν είναι αυτή που είχατε υπολογίσει, βρείτε τα θετικά στοιχεία σε αυτήν και εκμεταλλευτείτε τα υπέρ σας.

  • Μην ξεχνάτε την ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και ενισχύει την ψυχική αντοχή ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές. Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τις στιγμές που περάσατε μαζί και σας γεμίζουν χαρά και συγκίνηση. Προσπαθήστε να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, καθώς έτσι συνειδητοποιείτε όλα τα θετικά στοιχεία της καθημερινότητάς σας και παράλληλα γεμίζετε χαρά τους αγαπημένους σας.

  • Να είστε ανοιχτοί στο χιούμορ

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το γέλιο μειώνει το άγχος, την ανησυχία αλλά και την κατάθλιψη. Βελτιώνει επίσης την ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων, την διάθεση ενώ ενισχύει και την αυτοεκτίμηση. Ειδικά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί στο χιούμορ, επιτρέποντας στον εαυτό σας να γελάσει, αφού κάνει την κατάσταση να φαίνεται λιγότερο δύσκολη.

Πώς θα παραμείνουμε θετικοί στα δύσκολα;

Το να μείνετε θετικοί όταν βιώνετε μια πολύ δύσκολη κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατο. Σε περιόδους εκτεταμένης ανησυχίας ή δυσφορίας είναι σημαντικό να αφαιρείτε την περιττή πίεση και να μην πιέζεστε για να φέρετε εις πέρας ακόμα ένα «έργο», ακόμα και αν αυτό σημαίνει να κάνετε θετικές σκέψεις. Η αισιοδοξία δεν σημαίνει ότι θα πρέπει αυτομάτως να «θάβετε» κάθε αρνητική σκέψη ή αρνητικό συναίσθημα, προκειμένου να αποφύγετε την άβολη αίσθηση. Αντιθέτως σε τέτοιες στιγμές συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας, όπως θα κάνατε στον καλύτερό σας φίλο. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας να εστιάζει στα θετικά, καθώς από εκεί αντλείτε την απαραίτητη δύναμη για να βελτιώσετε τα αρνητικά.