Ζωές διάσημων γυναικών σαν παραμύθι

Μοναδικά βιβλία που σκιαγραφούν τις λαμπερές αλλά και τραγικές ζωές των γυναικών που τα είχαν όλα εκτός από την ευτυχία.

Αυτή την εβδομάδα

Τζάκι και Λι

Οι αδελφές Μπουβιέ

Δύο αδελφές – μία κοινή μοίρα.

Από την Ινδία, μέχρι την 5η Λεωφόρο.

Oι γάμοι της Τζάκι με τον Κένεντι και τον Ωνάση.

Η πολυτάραχη ζωή της Λι, στη σκιά της Τζάκι

Η Στεφανί ντεζ Ορ μας οδηγεί στα άδυτα της οικογένειας Κένεντι και στα μυστικά μιας διφορούμενης σχέσης με πάθη, εγωισμό και ζήλια.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γεννήθηκαν και μεγάλωσαν δύο άλλες αδελφές οι οποίες έγιναν διάσημες χάρη στη σύνδεσή τους με τον 35ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Φ. Κένεντι. Η Τζάκι και η Καρολάιν Λι Μπουβιέ μεγάλωσαν για να είναι «οι καλύτερες», όπως τις νουθετούσε ο πολυαγαπημένος τους πατέρας Τζον Βερνού Μπουβιέ ΙΙΙ. Ομως στον υπερθετικό βαθμό χωράει να λάμψει μόνο ένας άνθρωπος. Μία κόρη εν προκειμένω, η Τζάκι, η κατά τριάμισι χρόνια μεγαλύτερη αδελφή, η οποία πάντα επισκίαζε την εξίσου όμορφη και πιο κομψή Λι. Από μικρές και οι δυο τους είχαν μια κοινή αποστολή ή αν θέλετε την άρρητη εντολή να παντρευτούν κάποιον (πολύ) πλούσιο. Η μητέρα τους Τζάνετ Λι Μπουβιέ είχε δώσει το παράδειγμα, καθώς είχε εγκαταλείψει τον γοητευτικότατο αλλά πτωχευμένο χρηματιστή πατέρα τους και είχε παντρευτεί έναν τραπεζικό επενδυτή όταν οι κόρες της ήταν 10 και 7 ετών αντίστοιχα.

Τα κορίτσια μεγάλωσαν πλουσιοπάροχα και ήταν πανέξυπνες και ικανές. Ο ρόλος τους όμως ήταν να γίνουν σύζυγοι και όχι, για παράδειγμα, αρθρογράφοι στη «Vogue» όπως είχε παρουσιαστεί η ευκαιρία στην ιδιαίτερα επιμελή Τζάκι όταν είχε κερδίσει το βραβείο Prix de Paris του περιοδικού και είχε προσκληθεί να δουλέψει στα γραφεία του σε Παρίσι και Νέα Υόρκη για έναν χρόνο (1950). Ωστόσο λίγα χρόνια μετά η Λι θα γινόταν βοηθός της Νταιάνα Βρίλαντ, της θρυλικής fashion editor του «Harper’s Bazaar», και θα έπαιρνε μαθήματα ζωής για το τι σημαίνει στυλ και πώς να το αποκτήσει. Οι γάμοι της με τον Κένεντι και τον Ωνάση έχουν μείνει στην Ιστορία αλλά λίγοι θυμούνται ότι τον έλληνα σύζυγό της τον γνώρισε από την αδελφή της Λι, με την οποία ο κροίσος διατηρούσε ερωτική σχέση. Εκείνη ήταν που πρότεινε στον Ari να καλέσει την αδελφή της στη θαλαμηγό «Χριστίνα» μετά τη γέννηση και τον πολύ πρόωρο θάνατο του γιου της Πάτρικ το 1963. Πέντε χρόνια μετά θα παντρεύονταν στον Σκορπιό και η Λι θα ήταν παρούσα, υποταγμένη για άλλη μια φορά στη μοίρα της να βρίσκεται στη σκιά της αδελφής της. Κι όμως, όσοι τις γνώρισαν έχουν να λένε για τη φινέτσα της Λι και την έμφυτη αίσθηση του στυλ, κάτι που η – θεωρούμενη ως «πιο κομψή γυναίκα του κόσμου» – Τζάκι είχε κατακτήσει όχι μόνο με τη συνδρομή των καλύτερων επαγγελματιών αλλά κυρίως με τη βοήθεια της αδελφής της, η οποία ήταν πιο τολμηρή στις ενδυματολογικές της επιλογές και είχε ευρωπαϊκό αέρα.

Η Λι παντρεύτηκε τρεις φορές. «Τι πρέπει να κάνω για να μην τη χάσω;» ρωτούσε την Τζάκι με απόγνωση ο πρώτος εκ των συζύγων, ο εκδότης Μάικλ Τεμπλ Κάνφιλντ. «Να βρεις λεφτά, πολλά λεφτά» συνόψιζε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ στο ποια είναι η συγκολλητική ουσία για να πετύχουν οι σχέσεις των δύο αδελφών. Ο πτωχευμένος πολωνός πρίγκιπας Στάνισλαβ Ράτζιβιλ ήταν ο δεύτερος σύζυγός της, με το επώνυμο του οποίου πορεύτηκε στη ζωή της ως πριγκίπισσα, όχι ακριβώς ξυπόλυτη αλλά σίγουρα όχι τόσο πλούσια όσο υπαινισσόταν ο τίτλος της. Η Λι ήταν η μποέμ της υπόθεσης αν κρίνει κανείς από τις συναναστροφές της, οι οποίες περιελάμβαναν από τον Μικ Τζάγκερ ως τον Αντι Γουόρχολ και τον Τρούμαν Καπότε. Ο συγγραφέας που υπήρξε «ερωτευμένος» μαζί της ήταν εκείνος που την έπεισε να ανέβει στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ και να ακολουθήσει μια πολύ σύντομη καριέρα ως ηθοποιός, ένα όνειρο που είχε και η Τζάκι. Το εγχείρημα δεν στέφθηκε με επιτυχία, αν εξαιρέσει δηλαδή κανείς ότι τα κοστούμια σε παραστάσεις όπως το «The Philadelphia Story» τα είχε ράψει ο απόλυτος σταρ της μόδας Ιβ Σεν Λορέν. «Οταν μεγαλώναμε απαγορευόταν να δείχνουμε το οποιοδήποτε συναίσθημα» προσπαθούσε η ίδια να εξηγήσει γιατί δεν στέφθηκε με επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Η ζωή της Τζάκι σημαδεύτηκε από την τραγωδία της δολοφονίας του Κένεντι και τον διαρκή φόβο για την ασφάλεια των παιδιών της. Τουλάχιστον δεν έζησε να δει και τον πολυαγαπημένο της γιο Τζον να πεθαίνει νεότατος στα 39 του χρόνια μαζί με τη σύζυγό του Καρολιν Μπεσέτ και την αδελφή της καθώς η ίδια είχε «φύγει» στα 64 της το 1994 από έναν ιδιαίτερα επιθετικό μεταστατικό καρκίνο. Η Λι από την άλλη ήταν παρούσα όταν ο δικός της γιος Aντονι άφηνε την τελευταία του πνοή από τον καρκίνο που είχε επιτεθεί στο δικό του σώμα την ίδια χρονιά που το ελικόπτερο του διάσημου ξαδέλφου του έπεφτε στον Ατλαντικό Ωκεανό το 1999. Πέθανε στα 85 της ακμαία και κομψή μέχρι το τέλος, έχοντας παλέψει για τη δική της θέση στον ήλιο την οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έστω και για λίγο την κατέκτησε.

Μαζί

Harper’s Bazaar

Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο

Γιατί η Rihanna είναι το απόλυτο icon?

Οι κυρίαρχες τάσεις της νέας σεζόν

Οι πρώτες φθινοπωρινές αγορές

www.harpersbazaar.gr Experience the digital era

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Μόνικα Μπελούτσι

Συναντήσαμε την ιταλίδα ντίβα λίγο πριν ενσαρκώσει τη Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25

(Συμπεριλαμβάνονται τιμή βιβλίου: «ΤΖΑΚΙ ΚΑΙ ΛΙ »: €1,45)