Πιθανότατα μάθατε τα σημάδια (και τους ήχους) ενός όχι και τόσο χαρούμενου νεογέννητου από νωρίς. Ωστόσο, τα σημάδια της ευτυχίας μπορεί να είναι πιο μυστηριώδη, αν σκεφτείτε ότι το μωρό δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά τα όσα νιώθει. Τα καλά νέα είναι ότι οι παρακάτω ενδείξεις θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε το μικρό σας είναι χαρούμενο.

Νεογέννητο: Δείχνει ήρεμο

Το πρόσωπό σας και ο ήχος της φωνής σας ηρεμούν το νεογέννητό σας. Μπορεί να είναι απογοητευτικό εσείς να χαμογελάτε και το μωρό σας απλά να δείχνει έτοιμο να κοιμηθεί, αλλά αυτό είναι ένα καλό σημάδι! Σε αυτό το σημείο τα μωρά δεν έχουν την ικανότητα να εκφράζουν θετικά συναισθήματα εκτός από το να φαίνονται ήρεμα. Όταν το μωρό στρέφεται προς εσάς και κοιτάζει το πρόσωπό σας, τότε είναι ευτυχισμένο.

0 έως 3 μηνών: Απολαμβάνει την αγκαλιά σας

Όταν το μωρό σας προσαρμόζει το σώμα του στα χέρια σας είναι ένα σημάδι ότι είναι άνετο. Σε αυτήν την ηλικία, είναι ευτυχισμένο όταν ικανοποιείτε τις βασικές του ανάγκες: απαντάτε στο κλάμα του, το ταΐζετε, αλλάζετε τις πάνες του και το αφήνετε να κοιμηθεί.

1 έως 3 μηνών: Χαμογελάει

Κάπου μεταξύ των 4-10 πρώτων εβδομάδων της ζωής τους, τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν αυθόρμητα, αντιδρώντας σε κάτι που είδαν.

3 έως 6 μηνών: Δε σταματά να γελάει

Τα πράγματα γίνονται πιο συναρπαστικά τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας καθώς τα χαμόγελα μετατρέπονται σε γέλια. Σε αυτή τη φάση τα μωρά είναι ενθουσιασμένα με αστείους θορύβους και το «κούκου τσα» γίνεται το αγαπημένο τους παιχνίδι. Όσες φορές κι αν το δοκιμάσετε με το μικρό σας, θα γελάσει.

4 έως 7 μηνών: Μιμείται την ομιλία σας

Σε αυτή τη φάση τα μωρά μπορούν να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους βγάζοντας ακατάληπτους ήχους, που όμως αν τους προσέξουμε μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για τη διάθεση του μικρού μας. Τα «τιτιβίσματα» αυτά είναι η πρώτη προσπάθεια του μωρού σας να μιμηθεί τις λέξεις και τους τονισμούς σας.

12 έως 18 μηνών: Σας διασκεδάζει

Μετά το πρώτο έτος της ζωής τους, τα μωρά αποκτούν μια αίσθηση του χιούμορ. Για παράδειγμα, το μικρό σας, σε μια προσπάθεια να σας κάνει να γελάσετε, μπορεί να βάλει μια πάνα στο κεφάλι του. Η έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη του χιούμορ στα παιδιά δείχνει ότι το να χρησιμοποιούν παράδοξα τα καθημερινά αντικείμενα είναι μια πηγή χαλάρωσης για αυτά (και σίγουρα και για εσάς).