Αντηλιακό; Τσεκ. Γυαλιά; Τσεκ. Καπέλο; Τσεκ. Αν ρίξουμε μια ματιά στο καλοκαιρινό νεσεσέρ των περισσότερων, φαίνεται ότι έχουμε κατανοήσει τη σημασία της αντηλιακής προστασίας. Ωστόσο αυτή δεν πρέπει να σταματάει στη χρήση του υψηλού SPF, αλλά να επεκτείνεται και στην καθημερινή φροντίδα για την αποκατάσταση των φθορών που έτσι κι αλλιώς έχει προκαλέσει ο ήλιος (το αντηλιακό δεν μας προφυλάσσει απόλυτα).

Έτσι λοιπόν, όταν γυρίσουμε από την παραλία και μετά το ντους, καλό είναι να χρησιμοποιούμε την εξειδικευμένη σύνθεση που θα αποκαταστήσει τις βλάβες: το after sun. «Η ειδική σύστασή του αναπληρώνει την υγρασία της επιδερμίδας μετά το σοκ που υφίσταται από τον καυτό ήλιο, τη ζέστη, το αλάτι ή το χλώριο, γι’ αυτό δεν πρέπει να ταυτίζεται με τα απλά ενυδατικά γαλακτώματα» εξηγεί η κυρία Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Tip: Βάλτε το after sun στο ψυγείο για μερικές ώρες. Θα σας χαρίσει ακόμα πιο δροσερή αίσθηση μετά το ντους και θα σας ανακουφίσει σε περίπτωση που νιώθετε φλόγωση.

Σε τι διαφέρουν από τις απλές ενυδατικές κρέμες;

Τα after sun είναι πιο δραστικά και πλούσια σε ενυδατικά ή επανορθωτικά στοιχεία, ενώ παράλληλα περιέχουν δροσιστικούς, αντι-ερεθιστικούς, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικούς παράγοντες, απαντούν οι ειδικοί. Ωστόσο, η δράση τους δεν είναι μονοδιάστατη αφού:

1. Ενυδατώνουν

Τα ταλαιπωρημένα, αφυδατωμένα κύτταρα του δέρματος ξαναπαίρνουν την υγρασία που έχασαν, κάνοντας την επιδερμίδα πιο απαλή και υγιή.

2. Καταπραΰνουν τους ερεθισμούς

Είναι πλούσια σε ουσίες, όπως αλόη και καλέντουλα, που δεσμεύουν την υγρασία, ελαφριά φυσικά έλαια που μαλακώνουν το δέρμα, καθώς και σε εκχυλίσματα βοτάνων που δροσίζουν και ανακουφίζουν ενώ παράλληλα προάγουν την ανάπλαση των κυττάρων.

3. Δρουν ενάντια στη γήρανση

Οι πολυφαινόλες και τα πλούσια αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες που επιταχύνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

4. Τονίζουν και παρατείνουν το μαύρισμα

Αρκετές συνθέσεις περιέχουν παράγοντες που διεγείρουν την έκκριση της μελανίνης, καθώς και σωματίδια-φωτονακλαστήρες, τονίζοντας το χρώμα μας.

5. Τονώνουν τις αισθήσεις

Πολλά after sun έχουν απολαυστικά αρώματα από εξωτικά λουλούδια που δρουν χαλαρωτικά στο μυαλό μας, καθώς και πλούσιες δροσερές υφές για ενέργεια στο δέρμα.

Ωστόσο η χρήση του after sun δεν σταματά μαζί με τις διακοπές. Με την επιστροφή μας στην πόλη, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε αυτή την ειδική σύνθεση μέχρι και το φθινόπωρο, προκειμένου να διατηρήσουμε το δέρμα μας μεταξένια απαλό και φυσικά να παρατείνουμε τη λάμψη του.