-Μποντ. Τζέιμς Μποντ.

Ο ρόλος του μυστικού πράκτορα 007 καθιέρωσε τον Σον Κόνερι στο ευρύ κοινό. Τον λάτρεψαν εκατομμύρια γυναίκες, τον ζήλεψαν εκατομμύρια άνδρες για τις κατακτήσεις του μέσα και έξω από την οθόνη.

Ο Τόμας Σον Κόνερι γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά του Εδιμβούργου. Γιος καθολικού εργάτη και προτεστάντισσας καθαρίστριας, εγκατέλειψε το σχολείο στα 13 του, έκανε δουλειές του ποδαριού – μοίραζε γάλα και γυάλιζε φέρετρα μέχρι τα 16. Έγινε ναύτης, ναυαγοσώστης, μοντέλο, ποδοσφαιριστής.

Δοκίμασε την τύχη του στο θεατρικό σανίδι και στην τηλεόραση. Οι παραγωγοί του πρώτου Τζέιμς Μποντ προτίμησαν τον Κόνερι αντί του Ρίτσαρντ Μπάρτον και του Κάρι Γκραντ. Και πέτυχαν διάνα. Ο Κόνερι εμφανίστηκε σε επτά ταινίες στο ρόλο του βρετανού πράκτορα.

Όσο ωρίμαζε τόσο πιο γοητευτικός γινόταν, όπως στη Διπλή Παγίδα με την Κάθριν Ζίτα Τζόουνς, μια συνεργασία για την οποία δήλωσε πανευτυχής.

Έβαλε τη δική του σφραγίδα στο Όνομα του Ρόδου, στους Αδιάφθορους, στον Ιντιάνα Τζόουνς. Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε ένα γιο.

Ο Κόνερι μπορεί να χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά δεν απαρνήθηκε το τατουάζ  «Σκωτία για πάντα» στο δεξί του μπράτσο. Υποστήριξε το «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σον Κόνερι έφυγε στα 90 στον ύπνο του. Λάτρης της Ελλάδας, άφησε παρακαταθήκη την απαγγελία της Ιθάκης στα αγγλικά σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου.

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι…»