Το να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση είναι ένας από τους βασικούς στόχους που έχουμε ως γονείς. Και ενώ η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που έχει ως επίκεντρο το ίδιο το παιδί, οι γονείς παίζουμε σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το μικρό μας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τις δυνάμεις του. Ενθαρρύνοντας και καθοδηγώντας σωστά τα παιδιά μας όταν το έχουν ανάγκη, θα είμαστε σε θέση να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση

*Εστιάζουμε στην αυτοεκτίμησή τους

Όταν δείχνουμε στο παιδί ότι το αγαπάμε ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του και τις επιδόσεις του, το βοηθάμε να χτίσει την αυτοεκτίμησή του και κατ’ επέκταση να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τις νέες ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Γι’ αυτό φροντίζουμε να το επαινούμε και του λέμε πόσο υπερήφανοι είμαστε για αυτό, πάντα με ρεαλιστικό τρόπο.

*Αφιερώνουμε χρόνο για παιχνίδι

Τα παιδιά όλων των ηλικιών μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού και των αλληλεπιδράσεων με άλλους ανθρώπους. Ως γονείς, είμαστε συχνά οι πρώτοι… συμπαίκτες του παιδιού μας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είμαστε επίσης τα πρώτα άτομα που το βοηθάμε να αναπτύξει μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού του. Περνώντας ποιοτικό χρόνο με το παιδί, του δείχνουμε έμπρακτα ότι είναι πολύτιμο για εμάς και ότι αξίζει τον χρόνο μας. Και όταν το παιδί αισθάνεται σημαντικό και αποδεκτό, είναι πιο πιθανό να έχει αυτοπεποίθηση.

*Περιμένουμε προτού προσφέρουμε βοήθεια

Τα παιδιά χρειάζονται πολλή πρακτική στην καθημερινότητα για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να ξεπερνούν τα εμπόδια στη ζωή τους. Επομένως, πρέπει να τους δίνουμε τον χώρο να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους προτού τους προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Ως γονείς πρέπει να καλλιεργήσουμε την ικανότητα του παιδιού να λύνει μόνο του τα διάφορα προβλήματα, καθώς αυτά αναπόφευκτα θα γίνουν μέρος της ζωής του. Ένα παιδί που έχει μάθει να τα βγάζει πέρα μόνο του, θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.