Στα σενάρια που υπάρχουν αναφορικά με το άνοιγμα της χώρας, μίλησαν σήμερα αρκετοί λοιμωξιολόγοι, ενώ χτες o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς τον Δεκέμβριο.

Από την μία λοιπόν η ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από τους ειδικούς που θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα και από την άλλη το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς συνθέτουν ένα πλάνο για το πώς θα βγούμε από το λαβύρινθο του κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής πάντως αυτό που ακούγεται και από τις δύο πλευρές είναι πως κατά πάσα πιθανότητα το lockdown θα πάρει παράταση και για τον Δεκέμβριο και πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά.

Από εκεί και πέρα οι απόψεις διίστανται, καθώς άλλοι προκρίνουν το σύστημα «ακορντεόν» και άλλοι επιμένουν πως η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει αργά και σταθερά.

Βατόπουλος: Σταδιακά η άρση του lockdown όταν πέσουν τα κρούσματα

Την τελευταία επιλογή στήριξε και ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής, ο οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει πιθανότητα 1η Δεκεμβρίου να είναι τα πάντα ανοιχτά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο πότε πρέπει να περιμένουμε το τέλος του lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «τώρα διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει σιγά σιγά να δούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ελαττώνονται τα κρούσματα. Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις δε θα μειωθούν ακόμα. Δεν πρόκειται 1η Δεκέμβρη να είναι ανοιχτά τα πάντα. Αυτό θα γίνει σταδιακά».

«Υπάρχει το ποσοστό θετικότητας που είναι ακόμα σχετικά υψηλό. Ο ρυθμός ελάττωσης κ.ά. Ας δούμε πόσα θα είναι τα κρούσματα σήμερα, πόσα αύριο, το πάμε μέρα μέρα. Μας ζητάτε να κάνουμε προβλέψεις που πλησιάζουν τις ικανότητες της Πυθίας. Δεν είναι τόσο εύκολο. Υπάρχουν στατιστικά μοντέλα τα οποία εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του κόσμου. Πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Έχουμε πει ότι θα δούμε πως θα πάνε τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα, και θα κάνουμε τη εισήγησή μας για το άνοιγμα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από την κηδεία του Μητροπολίτη Λαγκαδά, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «Και οι κηδείες όπως και κάθε κοινωνική εκδήλωση υπόκειται στον κανόνα του κατά το δυνατόν λιγότερου συνωστισμού. Καλό είναι να μην πλησιάζει κανείς πολύ κοντά στο φέρετρο. Υπάρχει κίνδυνος τις πρώτες ώρες ή τις πρώτες μέρες κίνδυνος μετάδοσης από νεκρό. Για αυτό γίνεται και με ειδικό τρόπο η ταφή. Πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ακόμα και με τους νεκρούς».

Σύψας: Κυλιόμενα lockdown μέχρι την Άνοιξη

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι η κατάσταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δεν θα έχει βελτιωθεί για μπει τέλος στην καραντίνα της χώρας, ωστόσο, ακόμα και να «ανοίξουμε», άμεσα θα πρέπει να επιβληθεί νέο lockdown.

Ο κορωνοϊός «δείχνει τα δόντια του» στη χώρα μας είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς, όπως το R0 και ο δείκτης των θετικών κρουσμάτων.

Εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν. Δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν  και πρόσθεσε ότι προσωπικά, δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Ακόμη και αν ανοίξουμε, σημείωσε ο κ. Σύψας θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την Άνοιξη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.

Δημόπουλος: Μέχρι την Παρασκευή θα δούμε τα αποτελέσματα του lockdown

Στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων αναφέρθηκε και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο OPEN TV «για να μπορούμε να μιλήσουμε για χαλάρωση των μέτρων, θα πρέπει ο δείκτης του Rt όχι να σταματήσει να αυξάνεται ή ακόμη και να επιπεδωθεί, αλλά να αρχίσει να μειώνεται και να πέσει κάτω από το 1».

«Εάν υπάρξει θετική εξέλιξη ίσως να μην πάμε σε κυλιόμενα lockdown… Στόχος των μέτρων η μείωση της μετάδοσης», τόνισε ο καθηγητής. Όπως είπε, διαπιστώνεται μια μικρή κάμψη στη Θεσσαλονίκη και εκτίμησε ότι μέχρι την Παρασκευή θα μπορέσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του lockdown.

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται η ηλικία των ατόμων που μολύνονται, κάτι που ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείο Υγείας και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39», σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως «τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν είναι σημαντική πηγή διασποράς της νόσου. Δεν αποτελούν ομάδα κινδύνου».

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος χαρακτήρισε ως «ενθαρρυντικά» τα νέα για τα εμβόλια του κορονοϊού από Pfizer και Moderna, σημειώνοντας πως αναμένεται και τρίτο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς την 1η Δεκεμβρίου

Από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, ανέφερε σε συνέντευξή του, χτες, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξετάζονται και εναλλακτικά σχέδια.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση της διασποράς του ιού.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι υπάρχουν κι άλλα σενάρια και ότι δεν μπαίνει στη ζυγαριά η δημόσια υγεία, ενώ υπογράμμισε ότι κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξει η αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου.

«Η επιστημονική πρόταση της επιτροπής επιδημιολόγων ήταν για 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε.

Εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε «eίναι πολύ νωρίς, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη».

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα.

Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα.

Για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, είπε ότι αναμένεται η έγκρισή του από την επιτροπή έως το τέλος της εβδομάδος.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, τα χτεσινά κρούσματα εμφανίστηκαν αυξημένα σε σχέση με τα προχτεσινά, αλλά μακριά από τα 3.000, όπου βρίσκεται το αρνητικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.198 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για πολλοστή μέρα στη σειρά, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, με την Αττική να βρίσκεται… μια ανάσα πίσω.

Από τα 2.198 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 492 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 491 κρούσματα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως σήμερα τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων σημειώνονται σε έξι περιοχές!

Εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη, τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στη Δράμα με 147 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, στην Πέλλα με 122, στη Λάρισα με 110 και στις Σέρρες με 105.

Φυσικά, όπως κάθε μέρα, η διασπορά στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη.

Αναλυτικότερα:

21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
491 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
10 κρούσματα  στην Π.Ε. Ρόδου
105 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
37 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
29 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πάνω από 76.000 κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες, ενώ 4.675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.