Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εξετάσει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που παρασκεύασε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκειμένου να διατεθεί στην αγορά.

«Ζητήσαμε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, να ελέγξει τα στοιχεία και να αποφανθεί αν τηρεί αυστηρούς κανόνες ασφαλείας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η AstraZeneca σκοπεύει να έχει διαθέσιμες 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 ως το τέλος Δεκεμβρίου με τον υπουργό Υγείας να σκοπεύει να ξεκινήσει τη διάθεσή του πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη 40 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες πριν το τέλος του Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα ο Χάνκοκ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την MHRA να εγκρίνει και το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, το οποίο σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, έχει αποτελεσματικότητα 95%.

Η Βρετανία είναι η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς από κοροναϊό, με περισσότερους από 57.000 καταγεγραμμένους θανάτους, και επίσης «η πρώτη χώρα παγκοσμίως που υπέγραψε συμφωνία με την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου», τόνισε το υπουργείο Υγείας.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Eξάλλου σήμερα ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca. «Δεν πιστέυω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να ανησυχούμε αδικαιολόγητα», επεσήμανε μιλώντας στο Sky News. «Έχουμε στείλει επιστολή στην αρμόδια αρχή η οποία θα εξετάσει με ανεξάρτητο τρόπο την ακρίβεια και την ασφάλεια του εμβολίου», πρόσθεσε.

Χθες Πέμπτη ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την covid-19.

«Τώρα που βρήκαμε κάτι που φαίνεται να προσφέρει καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επιβεβαιώσουμε, επομένως πρέπει να κάνουμε μια επιπρόσθετη μελέτη», είπε ο Σοριό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Αντί να εντάξει αυτή την έρευνα στην κλινική δοκιμή η οποία συνεχίζεται στις ΗΠΑ, η εταιρεία θα ξεκινήσει μια νέα μελέτη για να διαπιστώσει γιατί η χαμηλότερη δόση του εμβολίου φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικότερα από την πλήρη.

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό 90% σε μια υποομάδα εθελοντών οι οποίοι, κατά λάθος, έλαβαν αρχικά τη μισή δόση και στη συνέχεια την πλήρη δόση του.

Πηγή: ΑΜΠΕ