Ανακαλύψτε μαζί με το GEO, όλα τα συναρπαστικά μυστικά του πλανήτη:

Περιβάλλον, οικολογία, φύση, γεωγραφία, επιστήμες, παγκόσμια ιστορία σε ένα ταξίδι-εμπειρία, στα ανεξάντλητα θαύματα της μητέρας Γης

Δείτε τον κόσμο με διαφορετική ματιά!

Σε αυτό το τεύχος:

ΦΥΣΗ:

Νυμφαίο, στα μονοπάτια της αρκούδας.
Εκεί όπου οι καφέ αρκούδες κοιμούνται, ονειρεύονται, ξυπνούν και περπατούν στα μονοπάτια που έχουν χαράξει οι άνθρωποι και ο χρόνος, έχοντας φύλακα-άγγελο ένα αστέρι στον ουρανό και μια περιβαλλοντική οργάνωση στη Γη. Το ορεινό χωριό του Νυμφαίου και ο «Αρκτούρος» στον νομό Φλώρινας εμπνέουν ανθρώπους και άγρια φύση να συμβιώνουν αρμονικά.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ:

Αναζητώντας τα ίχνη των προγόνων.

Αρχικά, για να εντοπίσει κάποιος τους χαμένους συγγενείς του έπρεπε να ψάξει σε πιστοποιητικά γάμου, δικαστικές αποφάσεις και εκκλησιαστικά αρχεία. Σήμερα, οι πληροφορίες της διπλής έλικας του DNA φτάνουν μέχρι την εποχή κατά την οποία οι πρόγονοί μας ζούσαν ακόμα σε σπηλιές. Φέρνουν κοντά οικογένειες που δεν είχαν ιδωθεί ποτέ και λύνουν μυστήρια που δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν μόνο με έγγραφα αρχείων.

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ:

Οι θεοί των ανθρώπων πριν από τον Χριστό.
Πότε ο άνθρωπος εκδήλωσε την πίστη του σε υπερκόσμιες δυνάμεις; Πότε και γιατί ένιωσε την ανάγκη να χτίσει ναούς και να πιστέψει σε τόπους αιώνιας μακαριότητας; Οι περισσότερες από τις θρησκείες πριν από την έλευση του χριστιανισμού έχουν εξαφανιστεί, κάποιες επιβιώνουν ως σήμερα εμπνέοντας και καθοδηγώντας την πίστη των ανθρώπων.

ΙΣΤΟΡΙΑ:

Πρόσκληση σε βυζαντινό τραπέζι.
Πώς θα μπορούσε μια αυτοκρατορία αιώνων, ένα μωσαϊκό λαών και πολιτισμών, να χωρέσει γύρω από ένα τραπέζι; Θα καλέσουμε σε αυτό αυτοκράτορες και μοναχούς ή αγρότες και χειρώνακτες; Θα στρώσουμε στις μεγάλες πόλεις της Ανατολής ή στα απομακρυσμένα σύνορα της Δύσης; Θα είναι σε εποχές πλούτου και ευφορίας ή σε περιόδους που τα αγαθά είναι δυσεύρετα; Σε αυτή την πολύμορφη γευστική διαδρομή ακολουθούμε ίχνη που διασταυρώνονται σε μια αδιάλειπτη ιστορική πορεία και φτάνουν ως τις μέρες μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

«Χρειάζεσαι αμέτρητες ζωές για να εξερευνήσεις τα Ιμαλάια».

Ο Ελβετός φωτογράφος Olivier Föllmi πέρασε πολλά χρόνια φωτογραφίζοντας τις πιο απομακρυσμένες περιοχές των ορεινών όγκων, αλλά και τους βουδιστές κατοίκους τους, των οποίων η «καλοσύνη και η εσωτερική ηρεμία» λέει ότι τον «εκπλήσσουν μέχρι και σήμερα».

ΑΠΟΨΗ:

Πώς θέλουμε να ταξιδεύουμε στο μέλλον;

Ο κορωνοϊός πλήττει σκληρά τον τουρισμό και θέτει νέα ερωτήματα. Θα μπορούσε η πανδημία να αποτελέσει την αφετηρία για ένα διαφορετικό σχεδιασμό μελλοντικά της τουριστικής βιομηχανίας; Ή θέλουμε να συνεχίσουμε από το ίδιο ακριβώς σημείο στο οποίο σταματήσαμε; Ζητήσαμε από έντεκα ειδικούς να μας απαντήσουν.

ΤΑΞΙΔΙ:

Ο άγνωστος Δούναβης.

Ανακαλύπτουμε τον Δούναβη σε ένα οδοιπορικό στη Ρουμανία, φτάνοντας έως τις εκβολές του στη Μαύρη Θάλασσα. Το Δέλτα του Δούναβη, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι ίσως ο πιο άγνωστος φυσικός θησαυρός στην Ευρώπη. Ενας μαγικός κόσμος με ποτάμια, κανάλια, λίμνες, αμμουδιές και δάση κάτω από το νερό.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ:

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας στους αγαπημένους μας.

Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να παράσχουν υποστήριξη σε ένα οικείο πρόσωπο που βρίσκεται σε κρίση. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν, αλλά και να μην εξαντλήσουν τα δικά τους όρια αντοχής.