Κλείσιμο των καταστημάτων αλλά μόνο στις «κόκκινες» περιοχές αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι που συνεδριάζουν αυτήν την ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί αποφάσισαν για όποιες περιοχές μπουν στο «κόκκινο» τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά και οι αγορές να γίνουν με την μέθοδο του click away.

Ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία οι ειδικοί εισηγήθηκαν τα καταστήματα να λειτουργούν με ραντεβού και συγκεκριμένα με τη μέθοδο του click in Shop.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κλειστά θα μείνουν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου όλα τα καταστήματα προκειμένου να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού στα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως την Ερμού, που παρατηρήθηκα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών είναι να λειτουργήσουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως στις κόκκινες περιοχές.

Πώς θα γίνονται οι αγορές με click in shop

Κατόπιν ραντεβού θα μπορούν οι πελάτες να μπαίνει κανονικά εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού και να αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και τη δυνατότητα δοκιμής του.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει «δεσμεύσει» είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ό,τι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος και τον αριθμό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζονται τα ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Η αναμονή πελατών εντός του καταστήματος, πέραν αυτών που θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, θα απαγορεύεται. Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα προβλέπονται τα εξής:

– Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται συνολικά 4 άτομα, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.

– Σε καταστήματα από 20 έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ.

– Σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.