Μπορεί όταν ακούτε τη λέξη αντηλιακό το μυαλό σας να ταξιδεύει σε αμμουδερές παραλίες ή σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί, στην πραγματικότητα όμως η εφαρμογή αντηλιακής κρέμας είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού.

Έως και το 80% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα, οπότε αν νομίζετε ότι είναι εντάξει να παραλείψετε την αντηλιακή σας κρέμα μια συννεφιασμένη μέρα, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε. Σκεφτείτε ότι το χιόνι αντανακλά έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης από τον ήλιο. Επίσης, όσο υψηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας ακόμη κι αν πηγαίνετε για… σκι.

Γιατί πρέπει να φοράτε αντηλιακό και τον χειμώνα

-Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε μόνο ένα αντιγηραντικό προϊόν στην περιποίησή σας, αυτό πρέπει να είναι η αντηλιακή κρέμα, ώστε να προστατευτειτε από την ηλιακή ακτινοβολία που βλάπτει ανεπανόρθωτα το δέρμα σας και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Για να κρατήσετε, λοιπόν, την επιδερμίδα σας υγιή και να αποφύγετε τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αντηλιακό όλο τον χρόνο.

-Προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου

Η τρύπα του όζοντος έχει αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος από τις ακτίνες UV. Το αντηλιακό εμποδίζει αυτές τις ακτίνες, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα δερματικής βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία.

-Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία ελλοχεύει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Η σωστή χρήση του αντηλιακού, η αποφυγή του ήλιου τις επικίνδυνες ώρες, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου, η επικοινωνία με το δερματολόγο για καθετί που σας φαίνεται ύποπτο ή σας απασχολεί, είναι ο τρόπος να προστατευτείτε από τον καρκίνο του δέρματος.

-Εξασφαλίζει ομοιόμορφο τόνο δέρματος

Το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη του αποχρωματισμού του δέρματος και των πανάδων που προκαλεί ο ήλιος, βοηθώντας σας να διατηρήσετε έναν πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.

Συμβουλές για να εφαρμόσετε σωστά το αντηλιακό

  • Έχετε κατά νου ότι ο αριθμός του δείκτη προστασίας που αναγράφεται στη συσκευασία του αντηλιακού αναφέρεται στην προστασία από τη UVB ακτινοβολία, η οποία προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, κοκκινίλες και ερεθισμούς, αλλά όχι από την ιδιαίτερα επικίνδυνη UVA, η οποία διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να προκαλεί φωτογήρανση. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι δίπλα στο SPF υπάρχουν και τα αρχικά UVΑ.
  • Επιλέξτε μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και εφαρμόστε τη στο πρόσωπο, τον λαιμό και το ντεκολτέ σας.
  • Υπολογίστε 1 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο (δηλαδή 2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος).
  • Φροντίστε να εφαρμόζετε το αντηλιακό 20-30΄ πριν από την έκθεσή σας στον ήλιο .