Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση θρίλερ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εισηγήθηκαν αυστηρότερα μέτρα στην κυβέρνηση σήμερα και όχι την Παρασκευή όπως συνηθίζεται.

Η επιτροπή εξέτασε αφενός την επιδημιολογική εικόνα σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας και αποφάσισε νέα μέτρα όπου χρειάζεται, αφετέρου εισηγήθηκε πιο σκληρά μέτρα ώστε να μειώσει την κοινωνική κινητικότητα λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης που θεριεύει, ειδικά στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση δεν είναι καλή σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μπαίνουν κι άλλες περιοχές στο βαθύ κόκκινο όπως η Αττική.

Επομένως στο βαθύ κόκκινο κι άρα σε σκληρό lockdown, όπως η πρωτεύουσα, αναμένεται να μπει η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Λευκάδα, η Αρκαδία, η Φθιώτιδα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Χίος, η Σάμος, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία.

Τονίζεται πως το βαθύ κόκκινο σημαίνει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 6 το απόγευμα. Σε αυτό εξαίρεση αποτελεί η Θεσσαλονίκη και η Αττική, ωστόσο αναμαίνεται να αλλάξει το ωράριο για τα Σαββατοκύριακο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως δεν θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 όπως τις υπόλοιπες ημέρες, αλλά ούτε και από τις 6.

Στόχος των ειδικών πάντως ήταν να σφίξουν περισσότερο τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, αλλά να μην πάμε σε ένα πιο σκληρό lockdown (τύπου Μαρτίου).

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα ειδικών φαίνεται να υποστήριξε αυτό το σχέδιο. Να μπει δηλαδή σε ένα αυστηρό lockdown όλη η χώρα για δύο εβδομάδα και μετά να ξεκινήσει η άρση των μέτρων.

Ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία και έτσι το σενάριο αυστηρότερου lockdown απομακρύνθηκε.

Στο τραπέζι έχει τεθεί και η σκέψη τα επίπεδα κινδύνου στον χάρτη να γίνουν δύο και όχι τρία, όπως είναι τώρα.

Όσον αφορά την Αττική. Η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο, κάτι το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ένα ακόμα μέτρο που αποφασίστηκε είναι η αυστηροποίηση της μετακίνησης με τον κωδικό «2» για ψώνια.

Όπως όλα δείχνουν, θα ισχύσει χιλιομετρικός περιορισμός, κάτω από τα πέντε χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Η προοπτική αυτή είναι πιθανότερο να εφαρμοστεί μόνο στην Αττική.

Υπενθυμίζεται πως οι ενημερώσεις για τις τελικές αποφάσεις θα γίνουν απόψε στις 18:00 από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ακολουθήστε το στο Google News