Τζορτζ Φίνλεϊ

«Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης»

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το θεμελιώδες έργο της ελληνικής ιστοριογραφίας.

Σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και για πρώτη φορά με μεταγραφή στη νέα ελληνική γλώσσα.

Το μοναδικό έργο αναφοράς που φωτίζει τα γεγονότα, τα πρόσωπα, αλλά και γνωστές και άγνωστες πτυχές της Επανάστασης.

Η αποτύπωση των γεγονότων του Αγώνα από την έναρξη της Επανάστασης, μέχρι την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους όπως τα βίωσε ο ιστορικός και φιλέλληνας Φίνλεϋ, αγωνιζόμενος, στο πλευρό των Ελλήνων.

Μία ιστορική, πολιτική και κοινωνιολογική προσέγγιση των γεγονότων, με τη μοναδική μεταφραστική πένα του Παπαδιαμάντη.

Τα προεπαναστατικά χρόνια, η προετοιμασία και η έναρξη της Επανάστασης, ο Αγώνας, οι ξένες δυνάμεις, η ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους και η δημιουργία Συντάγματος.

Οι τέσσερις πολυτελείς εκδόσεις του έργου συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση, αντλημένη από σημαντικές συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης, το Ιδρυμα Λασκαρίδη και άλλα.

 

Aυτή την εβδομάδα ο πρώτος τόμος.

Αν ο ρομαντικός ποιητής Μπάιρον είναι ο πιο γνωστός βρετανός φιλέλληνας, ο σκωτικής καταγωγής Τζορτζ Φίνλεϊ (1799-1875) δεν υστερεί ούτε σε φιλελληνικά αισθήματα, ούτε σε συμμετοχή στην Επανάσταση, ούτε σε έργο. Ο Φίνλεϊ έλαβε μέρος στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως εθελοντής ναύτης στην υπηρεσία του Χέιστινγκς.

Με σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και εξειδίκευση στο Ρωμαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης στη Γερμανία, διακόπτει τις σπουδές του και γοητευμένος από τον Αγώνα των Ελλήνων φτάνει στην Ελλάδα το 1823. Aρχικά στα Επτάνησα. Εκεί συναντά τον Μπάιρον, προτού συνεχίσει το ταξίδι του προς την Πελοπόννησο. Στην Πελοπόννησο θα περάσει δεκατέσσερις μήνες μαθαίνοντας ελληνικά, επισκεπτόμενος μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και γνωρίζοντας από κοντά τους ανθρώπους. Αρρωστος από ελονοσία το 1824 μετακινείται στην Ιταλία για θεραπεία. Το 1825 επιστρέφει στον ελλαδικό χώρο όπου θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του, στην Πλάκα στην Αθήνα. Από εκεί έγραφε ιστορικές μελέτες και έστελνε ανταποκρίσεις από την Ελλάδα, στους λονδρέζικους «Times».

Η «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης»

Τό έργο γράφτηκε το 1861 και ακολουθεί την πορεία του Ελληνισμού στον χώρο και στον χρόνο. Από την αρχαιότητα ως τις μέρες του.  Αυστηρός με τους οπλαρχηγούς και τους Αγωνιστές σε ορισμένα σημεία, δεν εκτιμήθηκε παλαιότερα όσο έπρεπε για την ιστοριογραφική συνεισφορά του. Σήμερα, η Ιστορία του επαινείται ως αμερόληπτη μαρτυρία για την Ελληνική Επανάσταση. Και ως αναντικατάστατη πηγή για τα μετέπειτα οθωνικά χρόνια. Μαζί με την Ιστορία του Παπαρρηγόπουλου και του Σπυρίδωνα Τρικούπη, θεωρείται από τα  πρώτα ιστορικά κείμενα για τα γεγονότα του Αγώνα.

Με την προτροπή του φίλου του, συγγραφέα, δημοσιογράφου και αρχειοδίφη Γιάννη Βλαχογιάννη ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αρχίζει το 1904 να μεταφράζει το έργο του Φίνλεϊ. Πιεζόμενος από τις οικονομικές του ανάγκες, μεταφράζει εντατικά στη Σκιάθο. Παρότι δεν έχει πολλά βοηθήματα στη διάθεσή του και παρά τις αντιρρήσεις του για ορισμένες θέσεις του συγγραφέα, μεταφράζει αξιόπιστα και με ευσυνειδησία το αγγλικό κείμενο, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να δει εκδομένο.

Η «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Τζορτζ Φίνλεϊ, στην ιστορική μετάφραση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, κυκλοφόρησε το 2008 από το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Τώρα ξανακυκλοφορεί, μεταφερμένη σε σύγχρονη γλώσσα, προσιτή στους αναγνώστες της νέας γενιάς, σε τέσσερις τόμους μαζί με το Βήμα.

Η ιστορική μαρτυρία του Φίνλεϊ για τα γεγονότα της Επανάστασης είναι πολυσήμαντη. Πρόκειται ίσως για το πιο αξιόλογο έργο για την Επανάσταση του 1821 και σε πολλές περιπτώσεις έχει τον χαρακτήρα πρωτογενούς ιστορικής πηγής. Ο δε συνδυασμός με τη μοναδική μεταφραστική πένα του Παπαδιαμάντη το κατατάσσει στα μεγάλα έργα της ελληνικής ιστοριογραφίας.

Μαζί

VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

-Η Βίκυ Παπαδοπούλου στον «Σιωπηλό δρόμο», τη νέα σειρά του MEGA

-Εμβόλιο: 5 τρόποι για να γίνει πιο αποτελεσματικό

-Βραδινό: Τελικά παχαίνει;

-People-pleasing. Μήπως λέτε «ναι» ενώ θέλετε να πείτε «όχι»

-Σπίτι: Τι δείχνει για την υγεία μας

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Tzόρτζ Φίνλεϊ»: €1,50 
Ακολουθήστε το στο Google News