Tην προσεχή Τετάρτη (14/4) παραλαμβάνουμε 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με αυτό το σκεύασμα ξεκινούν την Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Όπως είπε, το Σάββατο 10 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60-64 ετών προκειμένου να τους δίνεται η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια.

Την προσεχή Παρασκευή (16/4) κι έως την Δευτέρα (19/4) ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τα νοσήματα.

Ακολουθεί στις 21 Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και τους τις ηλικίες 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24/4 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τις ηλικίες 50-54 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερρε στην χτεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ότι έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.212.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνοντας ότι με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 1.428.000 άνθρωποι (14% εμβολιαστική κάλυψη) και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (ποσοστό 7%).
Johnson & Johnson

Οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson παραδίδονται σήμερα στην Ε.Ε. Μεταξύ αυτών είναι και το Βέλγιο, που θα παραλάβει σήμερα 36.000 δόσεις του εμβολίου.

H Ε.Ε. αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου.

Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατομμύρια από τις δόσεις αυτές – 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο.

Πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας από το εμβόλιο της AstraZeneca:

«Παρατηρούμε προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα», είπε, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Υπογράμμισε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Είναι πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνέπειες του εμβολίου της ΑΖ», επισήμανε και πρόσθεσε πως «η πιθανότητα -παγκοσμίως- να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία προς 100.000 δόσεις εμβολίου, ενώ η πιθανότητα θανάτου αντιστοιχεί σε 2 στο εκατομμύριο».

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

«Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συστάσεις εμβολιασμού» προς τα παιδιά, τόνισε στη συνέχεια κι επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο Johnson & Johnson

Ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας: Είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα υπόλοιπα τρία, που χορηγούνται σε δύο δόσεις με απόσταση αρκετών εβδομάδων.

Επίσης, διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου, πράγμα που διευκολύνει την διάθεσή του.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του, δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές με την συμμετοχή 40.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική. Το ήμισυ των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο, το άλλο ήμισυ έλαβε placebo και στην συνέχεια έγιναν οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσησης. Το ποσοστό αυτό συνοψίζει τις διαφορετικές πραγματικότητες μεταξύ χωρών: 72% στις ΗΠΑ, 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Βεβαίως, η παραπάνω αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με το 95% των Pfizer-Moderna. Στην πραγματικότητα, όμως, οι κλινικές δοκιμές των Pfizer-Moderna πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο που οι παραλλαγές – και κυρίως η νοτιοαφρικανική – δεν ήταν διαδεδομένες.

Έχει παρενέργειες;

Οι συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Johnson & Johnson ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση και μυικοί πόνοι. Επίσης, στην Νότια Αφρική καταγράφηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό αναφυλαξίας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τέτοιες αντιδράσεις, αν και πολύ σπάνιες, έχουν προκληθεί και μετά την χορήγηση των εμβολίων των Moderna και Pfizer.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο ιικού φορέα. Χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό, τροποποιημένο ώστε να δέχεται γενετικές οδηγίες του τμήματος του ιού που ευθύνεται για την Covid-19. Μόλις εισαχθεί στα κύτταρα, παράγεται πρωτεΐνη χαρακτηριστική του κορονοϊού SARS-CoV-2, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίζει.

Και σε άλλες χώρες
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει ήδη λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείας από το τέλος Φεβρουαρίου. Έχει επίσης εγκριθεί στον Καναδά στις αρχές Μαρτίου. Πριν από τις δύο αυτές χώρες, η Νότια Αφρική έχει ήδη αρχίσει την χρήση του.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μελετά την αποτελεσματικότητα της χορήγησης  δύο δόσεων, αντί μίας, στην παροχή ανοσολογικής προστασίας.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της επιπλέον δόσης, εξαιτίας της  τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου: το ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να αναγνωρίσει τον αποδυναμωμένο ιό «όχημα» που διοχετεύεται μία δεύτερη φορά και να τον εξουδετερώσει πριν αυτός μπορέσει να δράσει.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε επίσης την προσεχή έναρξη δοκιμών στους εφήβους, στην συνέχεια στα παιδιά, καθώς και στις εγκύους.