Σε όλους έχει συμβεί. Είτε πρόκειται για μια βουτιά στην τουαλέτα, είτε για ένα σύντομο φλερτ με τα κύματα της θάλασσας, όλο και κάποιο κινητό τηλέφωνο που είχαμε στην κατοχή μας βρήκε πρόωρο θάνατο εξαιτίας της επαφής του με το νερό. Δεν είναι, όμως, απαραίτητο ότι κάθε σταγόνα που θα προσεγγίσει τις οθόνες μας θα σημάνει το τέλος των συσκευών μας. Απλώς θα πρέπει να ξεχάσουμε τον μύθο για το ρύζι – που όχι, δεν λειτουργεί – και να δοκιμάσουμε τις παρακάτω οδηγίες. Αν δεν πετύχουν αυτές, μάλλον δεν το σώζει τίποτα.

Αν το κινητό σας πέσει σε νερό:

  1. Κλείστε αμέσως τη συσκευή και μην πατήσετε κανένα κουμπί.
  2. Αν το κινητό σας είναι αδιάβροχο και βουτήχτηκε σε κάποιο υγρό που δεν είναι νερό (ή είναι το αλατισμένο νερό της θάλασσας), τόσο η Samsung όσο και η Apple προτείνουν να το ξεπλύνετε βουτώντας το σε ένα μπολ με καθαρό νερό βρύσης. Ωστόσο, μην δοκιμάσετε να το τοποθετήσετε απευθείας κάτω από τη βρύση, γιατί το τρεχούμενο νερό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
  3. Στεγνώστε τη συσκευή με απορροφητικό χαρτί ή με κάποιο μαλακό πανί.
  4. Κουνήστε απαλά τη συσκευή για να απομακρύνεται το νερό που έχει εγκλωβιστεί στις θύρες για τη φόρτιση, τα ακουστικά κλπ. Μην κάνετε έντονες κινήσεις, γιατί ενδέχεται αντί να απομακρύνετε το υγρό, να το βοηθήσετε να απλωθεί περισσότερο εντός της συσκευής.
  5. Βγάλτε την κάρτα SIM.
  6. Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι καθαρισμού πεπιεσμένου αέρα, για να απομακρύνετε και το υπόλοιπο νερό. Μην χρησιμοποιήσετε πιστολάκι θερμού αέρα, γιατί η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τις λαστιχένιες ασφάλειες και να προκαλέσει βλάβες στην οθόνη.
  7. Αφήστε το κινητό να στεγνώσει (κυρίως τις θύρες του) μπροστά από έναν ανεμιστήρα.
  8. Τοποθετήστε το κινητό σας σε ένα αεροστεγές δοχείο που θα έχετε γεμίσει με φακελάκια με πήκτωμα πυριτίου (πρόκειται για τα μικρά φακελάκια που συνήθως περιέχονται στα κουτιά των καινούργιων μας παπουτσιών). Και επειδή δεν είναι ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, γιατί να μην το προμηθευτείτε από τώρα; Ξέρετε ότι μπορεί και να τα χρειαστείτε στο μέλλον.
  9. Μην φορτίσετε το κινητό σας μέχρι να είστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει εντελώς. Η φόρτιση μιας συσκευής που εξακολουθεί να έχει κάποιο υγρό στο εσωτερικό της μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβες. Η Apple συστήνει να περιμένετε τουλάχιστον πέντε ώρες από τη στιγμή που θα θεωρήσετε ότι το κινητό σας είναι στεγνό, πριν το βάλετε στην πρίζα.

Αν τα παραπάνω δεν βοηθήσουν και το κινητό παραμείνει «νεκρό» μην προσπαθήσετε να το ανοίξετε μόνοι σας. Είναι καλύτερο να ζητήσετε τη γνώμη ενός επαγγελματία.

Με πληροφορίες από Conversation