“Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”

του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, Χρήστου Α. Στασινόπουλου

Ολος ο ξεσηκωμός από το Α έως το Ω

Χιλιάδες λήμματα για όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα.

Οι Φαναριώτες, ο Ρήγας και η προετοιμασία του Αγώνα.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, η Φιλική Εταιρεία και ο Ιερός Λόχος.

Οι αγωνιστές, οι κληρικοί και οι γυναίκες.

Μάχες, ολοκαυτώματα, έξοδος, εμφύλιοι, Εθνοσυνελεύσεις και Συντάγματα.

Στρατιωτικοί και διοικητικοί όροι, ονομασίες όπλων και ειδών εξοπλισμού, αλλά και ιδιωματισμοί της καθημερινότητας της εποχής.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Aυτή την εβδομάδα ο δεύτερος τόμος: Δ-Κ

«Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης»

  1. Ο ελληνικός λαός επαναστατεί ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία. Καλάβρυτα, Καλαμάτα, Γαλαξίδι, Ναύπλιο, Κρήτη, Χίος, Σάμος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δερβενάκια, Μεσολόγγι…

Οι τόποι και τα πρόσωπα της Επανάστασης.

Οι Φαναριώτες, ο Ρήγας και η προετοιμασία του Αγώνα.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, η Φιλική Εταιρεία, ο Ιερός Λόχος.

Οι αγωνιστές. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Νικηταράς, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Ανδρέας Μιαούλης.

Οι κληρικοί. Ο Παπαφλέσσας και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Οι γυναίκες του Αγώνα. Μαντώ Μαυρογένους, Μπουμπουλίνα.

Μάχες, ναυμαχίες, αλώσεις, ολοκαυτώματα, έξοδος, εμφύλιοι. Εθνοσυνελεύσεις και Συντάγματα.

Ηρωες που αγνοήθηκαν, γεγονότα που αποσιωπήθηκαν, προδοσίες και προδότες που σκεπάστηκαν, ξένα συμφέροντα που δεν αποκαλύφθηκαν, σκοπιμότητες που δεν επισημάνθηκαν.

Χρήστος Α. Στασινόπουλος (1923-1998)

Πρόσωπα, γεγονότα, αλλά και όρους αποδελτίωσε από την πλούσια βιβλιογραφία για την Ελληνική Επανάσταση ο Χρήστος Α. Στασινόπουλος (1923-1998) αφιερώνοντας τη ζωή του στη μελέτη του Αγώνα.

Αφησε παρακαταθήκη μια ιστορική-κριτική μελέτη και μια εξάτομη βιογραφία για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, έναν τόμο για τον Νικηταρά και το «Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης».

Το τετράτομο λεξικό, αποτέλεσμα της λημματογραφικής οργάνωσης όλης της πληροφορίας για τα χρόνια της Επανάστασης, πρωτοκυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1970. Μαζί με την εξάτομη βιογραφία του Κολοκοτρώνη χάρισαν στον συγγραφέα τιμητική βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών το 1994.

Η βιβλιογραφία του Εικοσιένα φαίνεται πλούσια. Ελειπε όμως μια ειδική αποδελτίωση, μια ξεχωριστή λεξικογράφηση. «Η εργασία μου αυτή, στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι συγκέντρωση, κοσκίνισμα, έλεγχος, κριτική αξιολόγηση, σύνθεση, και λεξικογραφική κατάταξη δημοσιευμένου υλικού. Σε πολλές περιπτώσεις καταπιάστηκα και με ιστοριοδιφική έρευνα, για εξακρίβωση στοιχείων ή για περισσότερες πληροφορίες και αποδείξεις πάνω σε ορισμένα θέματα. Με κάποια σχετική συντομία, στο λεξικό αυτό, αναφέρονται και γεγονότα προεπαναστατικά, πρόσωπα και τόποι, που δένονται κατά κάποιο τρόπο με την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με τους αγώνες των υπόδουλων Ελλήνων για την ελευθερία, με την προετοιμασία του μεγάλου σηκωμού κτλ.» σημειώνει στον πρόλογο του έργου ο συγγραφέας.

Τι θα βρούμε στο έργο

Ο αναγνώστης θα βρει βιογραφικά στοιχεία για την επαναστατική δράση αλλά και τη ζωή και την τύχη πολλών αγωνιστών και άλλων προσώπων μετά την Επανάσταση, αλλά και λήμματα για τα ιστορικά γεγονότα, τους τόπους των μαχών καθώς και λογοτεχνικά έργα, στρατιωτικούς και διοικητικούς όρους, ονομασίες όπλων και ειδών εξοπλισμού αλλά και ιδιωματισμούς της καθημερινότητας της εποχής («Αγαθάγγελος», αγάς, αγροτικό πρόβλημα, αρματολίκι, βρατσέρα, γαλλικό κόμμα, δάνεια…). «Ο χώρος που πιάνει το κάθε θέμα στο βιβλίο αυτό δεν είναι πάντοτε ανάλογος, απόλυτα, με τη σημασία, μιας μάχης π.χ., ή ενός γεγονότος, ή με την προσφορά ενός προσώπου, με το ρόλο του, θετικό ή αρνητικό. Μπορεί μάλιστα ο ρόλος ενός προσώπου κατά την τουρκοκρατία ή στην Επανάσταση να ήταν αρνητικός και να χρειάζεται όμως ανάλυση πλατιά», σχολιάζει ο συγγραφέας. Τα λήμματα συνοδεύονται από φωτογραφίες, πορτρέτα, σκίτσα και άλλο εικονογραφικό υλικό. «Αφιέρωσα το έργο μου αυτό στο μεγάλο, το ανώνυμο, πλήθος των προγόνων μας εκείνων, που έζησαν και αγωνίστηκαν, μισόγυμνοι και ξυπόλυτοι πολλές φορές, με στερήσεις αφάνταστες και κόπους και θυσίες αλογάριαστες, για να μας αφήσουν ελεύθερη Πατρίδα», επισημαίνει ο Χρήστος Α. Στασινόπουλος, τονίζοντας: «Ένα μέρος μονάχα απ’ αυτούς, ήταν και οι αγωνιστές, ήρωες, και ηρωίδες, και μάρτυρες, που αναφέρονται ονομαστικά στο λεξικό αυτό».

Μαζί

GEO

Το πιο συναρπαστικό διεθνές περιοδικό, την Κυριακή και κάθε μήνα με ΤΟ ΒΗΜΑ

Ανακαλύψτε μαζί με το «GEO», όλα τα συναρπαστικά μυστικά του πλανήτη:

Περιβάλλον, οικολογία, φύση, γεωγραφία, επιστήμες, παγκόσμια ιστορία σε ένα ταξίδι-εμπειρία, στα ανεξάντλητα θαύματα της μητέρας Γης.

Δείτε τον κόσμο με διαφορετική ματιά!

Σε αυτό το τεύχος:

  • «Βροντερή» Ανάσταση: Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στη Χίο
  • Πώς το δάσος μάς δίνει δύναμη
  • Ρώμη, η αιώνια ντίβα
  • Κάμπιες: Ένας κόσμος γεμάτος περίεργα πλάσματα
  • Αιθιοπία: Χτισμένη από αγγέλους
  • Ψυχολογία: Το μεγαλείο της συγχώρεσης
  • Ιατρική: Η λειτουργία της αναπνοής

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Ο Θανασάκης του Αρκά, έρχεται κάθε εβδομάδα με νέες περιπέτειες!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης 1821» ν.2: €1,20 )