Ξεκινά από αύριο η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι και εκτός από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, θα δημιουργηθεί και το πρώτο προσχέδιο για το πώς θα εορταστεί το Πάσχα από τους Ελληνες.

Άλλωστε υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι και για τα οποία θα πρέπει να συζητήσει και στο τέλος να εισηγηθεί η ολομέλεια της Επιτροπής. Κι ένα από αυτά έχει ασφαλώς να κάνει με τις μετακινήσεις του κόσμου, ειδικά το Μεγάλο Σάββατο και την ημέρα της Ανάστασης. Και το βασικό ερώτημα που πλέον κατατίθεται στο τραπέζι της Επιτροπής και της κυβέρνησης είναι ένα: Πάσχα στα διαμερίσματα ή θα επιτραπεί η μετακίνηση στο εξοχικό; Κι αν αυτό βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας θα επιτραπεί η μετακίνηση ή όχι;

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ειδικοί δεν βλέπουν με θετική ματιά το Πάσχα στο χωριό. Μετά από τον «πρωινό καφέ» χτες στο Μαξίμου φαίνεται ότι απομακρύνεται οριστικά το σενάριο της μαζικής εξόδου από τις πόλεις προς την επαρχία.

Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί είναι πως σε περίπτωση που επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει διασπορά του ιού από όσους μετακινηθούν από τις κόκκινες περιοχές.

Την ίδια ώρα παρά το γεγονός πως διαπιστώνεται, μια τάση σταδιακής, αλλά αργής αποκλιμάκωσης, που απεικονίζεται τόσο  στο δείκτη θετικότητας όσο και στον  δείκτη αναπαραγωγής του ιού, τον γνωστό  RT, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Επικράτεια και συγκεκριμένα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά, που θεωρεί πως το Πάσχα στο «άστυ» θα φέρει ακόμη περισσότερα κορονοπάρτι στις πλατείες.

Πάντως πέρα από τον «πονοκέφαλο» των κορονοπάρτι που απασχολεί τους ειδικούς, από την πλευρά τους δεν έχει κλειδώσει ούτε το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις για τις ημέρες του Πάσχα, ένα μέτρο αποσυμφόρησης το οποίο συζητείται έντονα τα τελευταία 24ωρα.

Παρά το γεγονός πως αυτό το μέτρο είχε επιτραπεί τα Χριστούγεννα, πλέον η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Τι θα γίνει με τα εξοχικά

Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως αρκετοί Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς έχουν τα εξοχικά τους εντός νομού οπότε γι΄αυτούς δεν θα υπήρχε κανένας ουσιαστικός περιορισμός σχετικά με τις μετακινήσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες π.χ. Θεσσαλονικείς διαθέτουν εξοχικό στην Χαλκιδική. Θα τους επιτραπεί να μετακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα; Τότε, όμως, θα μιλάμε για μαζική έξοδο από την συμπρωτεύουσα.

Ομοίως, τι θα γίνει στην Αττική; Πρόσφατα προσπάθησαν κάποιοι να εκδράμουν στην Σαλαμίνα και εμποδίστηκαν από την Αστυνομία. Τι θα γίνει στην περίπτωση της Λαμπρής; Θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί π.χ. από το κέντρο της Αθήνας ή τα Βόρεια Προάστια στον Ωρωπό, την Κινέττα, το Ξυλόκαστρο, την Σαλαμίνα, την Αίγινα ή τις Σπέτσες;

Αν συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να επιτραπεί και για τους μη έχοντες εξοχικό που θα θελήσουν να μετακινηθούν σε κάποια περιοχή που δεν είναι μεν επαρχία και είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αλλά που θα προκαλέσει συνωστισμό.

Για παράδειγμα, τι θα συμβεί αν επιτραπεί η μετακίνηση προς τα νησιά του Σαρωνικού και αυτά γεμίσουν με κόσμο που είτε θα έχει εξοχικό είτε απλά θα εκδράμει;

Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των επιστημόνων και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για έναν γόρδιο δεσμό.

Κι όπως όλα δείχνουν ακόμη και οι σχετικά κοντινές μετακινήσεις είναι στον αέρα υπό το φόβο της επιδημιολογικής έξαρσης.

Πιθανότατα να βρεθεί μια μέση λύση, όπως την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, την απαγόρευση μετακίνησης στα νησιά (ακόμη και του Σαρωνικού), αλλά το πράσινο φως για τα εξοχικά εντός του νομού Αττικής (π.χ. να μπορεί κάποιος να πάει στο Λαύριο, τον Μαραθώνα, το Πόρτο Ράφτη κ.λπ.).

Οι ειδικοί πάντως αναμένουν να δουν και την πορεία των σκληρών δεικτών αλλά και των κρουσμάτων αυτή της εβδομάδας, ενώ το αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου θα αρχίσει να φαίνεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως οι τελικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση δεν θα είναι αυτή την εβδομάδα, αλλά στις αρχές της επόμενης προκειμένου να γίνουν και οι σχετικές προετοιμασίες.

Την ίδια ώρα, δυναμώνουν οι φωνές των ειδικών, ακόμη και αυτών που δεν είναι στην Επιτροπή, που ζητούν Πάσχα στην Πόλη και Ανάσταση με μέτρα.

Lockdown: Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε με το «Πάσχα στην πόλη» – Ανάλυση Τζανάκη

«Δύσκολη» χαρακτήρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης την απόφαση που θα κληθούν να πάρουν τις επόμενες μέρες τα μέλη της Επιτροπής για τις μετακινήσεις το Πάσχα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο καθηγητής είπε πως «απομακρύνεται το ενδεχόμενο για το Πάσχα» σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση τους».

«Επιδημιολογικά είναι καλύτερα η μετακίνηση προς τα χωριά με μέτρα, γιατί το αντίθετο σημαίνει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σπίτια. Από την άλλη, κερδίζουμε ότι, δεν θα διασπαρεί ο ιός σε περιοχές που είναι με χαμηλό φορτίο», εξέφρασε την άποψη, θέτοντας και το δίλημμα.

Παρατήρησε, ωστόσο ότι, «αν αποδώσεις την ευθύνη στον άνθρωπο και τους πει να προσέχει, θα προσέξει».

Αν αφήσουμε τα κορονοπάρτι, οι δείκτες θα ανεβούν

«Ό,τι αποφασίσει η Επιτροπή, θα πρέπει να το ακούσουμε και να προσέξουμε, ώστε να είναι αυτό το τελευταίο Πάσχα που θα γιορτάσουμε έτσι», τόνισε σχετικά με το Πάσχα.

Όσο αφορά στα «κορωνοπάρτι» σε πλατείες όλης της χώρας, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, σχολίασε πως «η συγκέντρωση κόσμου, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπως είδαμε τις τελευταίες μέρες, ισοδυναμεί με συγκεντρώσεις σε εσωτερικό χώρο».

«Αν τους αφήσουμε, οι δείκτες θα ανέβουν», συμπλήρωσε.

Σαρηγιάννης : «Οχι» σε Πάσχα στο χωριό και άνοιγμα εστίασης πριν τις 15 Μαΐου

Αρνητικός στο ενδεχόμενο για Πάσχα στο χωριό και στο άνοιγμα της εστίασης πριν από τις 15 Μαΐου εμφανίστηκε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως η πίεση στις ΜΕΘ, εμείς υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τις 25-28 του μήνα κοντά στις 890-900. Ολοι θα το θέλαμε, αλλά μία μαζική έξοδος το Πάσχα δεν βοηθά» είπε ο καθηγητής μιλώντας στο OPEN.

Ακόμα, μίλησε για το τι δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα και απάντησε στο εάν βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος.

Oσον αφορά στα κρούσματα τόνισε πως «Στην Αττική έχουμε μία αύξηση στο ιικό φορτίο, ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στα κορονοπάρτι. Την αύξηση αυτή θα τη δούμε και στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε. Αυτό θα φανεί γύρω στις 25-26 του μήνα, που θα έχουμε μια μικρή αύξηση στην Αττική. Εδώ και μια εβδομάδα διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος» κατέληξε.

«Αυξάνεται το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής» – Φόβοι για επανάκαμψη της πανδημίας

Προειδοποιήσεις για επανάκαμψη της πανδημίας, εκφράζουν οι ειδικοί, που «βλέπουν» σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, με φόντο τα κορονοπάρτι και τους ακραίους συνωστισμούς σε πλατείες.

Όπως επισήμανε, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ενώ μέχρι τώρα φαινόταν να υπάρχει σταθεροποιητική τάση στα κρούσματα, τα στοιχεία δεν δείχνουν αποκλιμάκωση.

«Μέσα από τα λύματα φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή αύξηση, ειδικά στην Αττική», είπε στον Σκάι και εξήγησε ότι για την αύξηση αυτή μπορεί να ευθύνεται οποιοσδήποτε συνωστισμός γίνεται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

«Σε λίγες μέρες θα αποτυπωθούν στα κρούσματα και μετά από 15-20 μέρες θα αποτυπωθούν στις νοσηλείες στα νοσοκομεία», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, τόνισε πως φαίνεται ότι έχουμε επανάκαμψη της πανδημίας. «Τα νούμερα επανέρχονται» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μιλώντας για τα εμβόλια, ο κ. Μανωλόπουλος είπε πως το 40% των ηλικιωμένων δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο για ποιους κάνει το κάθε εμβόλιο, ανέφερε.