Η ευαισθησία του δέρματος είναι πιθανό να εξαφανιστεί εξίσου ξαφνικά όπως παρουσιάστηκε, ωστόσο, αν δεν την αντιμετωπίσουμε σωστά, ενδέχεται  να επιμείνει για περισσότερο καιρό.  Ο κυριότερος  λόγος είναι η διατάραξη του μικροβιώματός της, που το προστατεύει απέναντι σε εξωτερικές και εσωτερικές απειλές.

Ετσι το δέρμα γίνεται πιο ευερέθιστο, δηλαδή αντιδρά πιο εύκολα στη ρύπανση και τις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Ομως ακόμα και οι  ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ερυθημάτων, ξηρότητας, το ξεφλούδισμα και η αίσθηση κνησμού.

Ευαίσθητη επιδερμίδα ξαφνικά: Τι πρέπει να κάνουμε

Το πρώτο μας μέλημα είναι να ανακουφίσουμε την επιδερμίδα. Καταρχάς, περιορίζουμε όσο μπορούμε τους παράγοντες που ευθύνονται για αυτή την ευαισθησία ή εκείνους που μπορεί να την επιδεινώσουν. Τέτοιοι είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες (κρύο, ήλιος, αέρας), τα ακατάλληλα για μας καλλυντικά, η ρύπανση, κάποια φαρμακευτική αγωγή, καθώς και το άγχος.

Η κατάλληλη φροντίδα:

-Για τον καθαρισμό, χρησιμοποιούμε απαλά προϊόντα, χωρίς σαπούνι, που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα με νερό.

– Μετά τον καθαρισμό, και όποτε χρειάζεται μέσα στη μέρα, ψεκάζουμε το δέρμα με ιαματικό νερό. Τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που περιέχει είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την άμυνα της επιδερμίδας.

-Για την περιποίηση, επιλέγουμε ειδικές συνθέσεις που ενδυναμώνουν το μικροβίωμα. Επιλέγουμε εκείνες που έχουν ως κύρια συστατικά τα πρεβιοτικά, τα προβιοτικά καθώς και το υαλουρονικό οξύ. Επίσης, χρησιμοποιούμε φόρμουλες υποαλλεργικές, με ελάχιστα συστατικά, και χωρίς οινόπνευμα, χρώμα και άρωμα.

-Καθημερινά δεν ξεχνάμε το αντηλιακό υψηλής προστασίας, κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Τι αποφεύγουμε:

-Τα απολεπιστικά προϊόντα

-Τα οξέα που κάνουν πίλινγκ

-Τον ήλιο

-Το καυτό νερό

Extra tip: Εκτός από την εξωτερική περιποίηση, καλό είναι να ελαττώσουμε κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, καθώς και την πρόσληψη ζάχαρης. Ολοι αυτοί είναι παράγοντες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Τέλος, εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με περισσότερες πρωτεϊνες που συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της επιδερμίδας, και τέλος πίνουμε άφθονο νερό.