Όταν τα παιδιά αποκτούν αδερφάκι η συμπεριφορά τους είναι πολύ πιθανό να αλλάξει, καθώς πλέον νιώθουν ότι πρέπει να μοιράζονται τους γονείς τους. Καθώς το παιδί αισθάνεται ότι πλέον δεν είναι το επίκεντρο της προσοχή σας, μπορεί να υιοθετήσει μια αρνητική στάση απέναντι στο αδερφάκι του. Ορίστε λοιπόν όσα μπορείτε να κάνετε ως γονείς προκειμένου το παιδί να γίνει καλύτερο με το αδερφάκι του και να βελτιώσετε τη μεταξύ τους σχέση.

Μειώστε τον ανταγωνισμό

Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να είναι ευγενικό στο αδερφάκι του, εάν δεν το ζηλεύει. Φυσικά, θα πρέπει να αναμένετε κάποια αντιπαλότητα και μερικές διενέξεις, αλλά αν η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, μπορείτε να μειώσετε τη μεταξύ τους ένταση. Φροντίστε να μην συγκρίνετε τα παιδιά σας και μην κατηγορείτε αυτόματα το μεγαλύτερο παιδί σας για κάτι που πάει στραβά μόνο και μόνο επειδή είναι μεγαλύτερο. Αφιερώστε χρόνο με κάθε ένα από τα παιδιά σας ξεχωριστά, ώστε να αισθάνονται ξεχωριστά, αλλά επίσης βρείτε τρόπους να παίξουν μαζί για να ενισχύσουν τον δικό τους δεσμό. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, βάζοντας τα αδερφάκια στην ίδια ομάδα και όχι αντίπαλα.

Προετοιμάστε τα σωστά για το νέο μέλος της οικογένειας

Όταν ένα νέο μέλος έρχεται στην οικογένεια, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι μένουν «εκτός». Δεδομένου ότι τα παιδιά αγαπούν να σας βοηθούν και να νιώθουν χρήσιμα, βρείτε κατάλληλους για την ηλικία τους τρόπους ώστε να σας βοηθήσουν με το νέο μωρό. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το μωρό και να ενισχύσουν το μεταξύ τους δέσιμο.

Δώστε προσοχή στην καλή συμπεριφορά

Τα παιδιά τείνουν να επαναλαμβάνουν μια συμπεριφορά μέσω της οποίας έχουν κερδίσει την προσοχή σας ή τον έπαινό σας. Αν λοιπόν το μεγαλύτερο παιδί σας κάνει κάτι πολύ καλό για το αδερφάκι του, κάντε το μεγάλο θέμα. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν, «Μπράβο, ήσουν πολύ ευγενικός που βοήθησες τη μικρή σου αδερφή να βρει το παιχνίδι της». Επίσης, φροντίστε να δίνετε προσοχή στα παραδείγματα καλής συμπεριφοράς γύρω σας (π.χ. σε μια παιδική ταινία που βλέπετε με το παιδί), ώστε να γνωρίζει ότι η ευγένεια είναι σημαντική για εσάς. Παράλληλα, μην ξεχνάτε ότι το παιδί μιμείται τη συμπεριφορά σας, οπότε φροντίστε να συμπεριφέρεστε με ευγένεια και καλοσύνη.

Αφήστε τα να διδάξουν

Τα παιδιά λατρεύουν να επιδεικνύουν όλα τα νέα πράγματα που μαθαίνουν. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός σας όσον αφορά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των παιδιών σας. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να βοηθήσει το μικρότερο να λύσει τις ασκήσεις των μαθηματικών του ή μπορεί να του δείξει πώς να χρησιμοποιεί το tablet. Απλά βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας δεν γίνεται αυταρχικό κατά τη διδασκαλία.