Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, τα μάτια είναι το πρώτο σημείο του προσώπου που δίνει προσοχή το 79% των γυναικών. Η κούραση της καθημερινότητας, ο αγχωτικός ρυθμός ζωής, η ελλιπής περιποίηση και το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι λίγοι μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ευαίσθητη αυτή περιοχή και να κάνουν την όψη μας να δείχνει πιο κουρασμένη και άτονη. Εκτός όλων αυτών, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της την καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτη.

Πιο συγκεκριμένα:

– Η επιδερμίδα των ματιών είναι ως και 5 φορές πιο λεπτή απ’ ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο.

– Η περιοχή διαθέτει 22 μύες που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, εκτός από τις ώρες που κοιμόμαστε. Για την ακρίβεια, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας κατά μέσο όρο 28.000 φορές την ημέρα.

Πρήξιμο

Σύμφωνα με έρευνα μεγάλης εταιρείας καλλυντικών ανάμεσα σε 13.000 συμμετέχοντες, το 53% είπε ότι ο μεγαλύτερος προβληματισμός τους είναι οι σακούλες και οι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Ενα ξενύχτι, μία αλλεργία ή ακόμα και ένα πολύ αλμυρό φαγητό προκαλούν το ανεπιθύμητο αυτό εφέ, ωστόσο είναι παροδικό. Αν έχουμε μόνιμο πρήξιμο, τότε πιθανώς έχουμε κατακράτηση υγρών ή αποθήκευση λίπους στην περιοχή, το οποίο οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Μαύροι κύκλοι

Λίγο-πολύ είναι γνωστοί οι λόγοι που προκαλούν το ανεπιθύμητο αυτό φαινόμενο. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων σε παροδικό επίπεδο είναι οι εξής:

– Η ανεπάρκεια ύπνου και η λάθος στάση που κοιμόμαστε.

– Το αλκοόλ, το τσιγάρο.

– Η έκθεση στο μπλε φως (smartphone, laptop, tablet κ.τ.λ.)

– Κάποια φαρμακευτική αγωγή.

– Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών.

Αν έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο πρόσωπό μας, τότε μπορεί να οφείλονται σε δύο λόγους:

α) Στην υπερμελάγχρωση, δηλαδή τη μεγάλη συγκέντρωση μελανίνης στο δέρμα στην επίμαχη περιοχή.

β) Στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται εκεί και τα οποία διαφαίνονται πιο έντονα καθώς το δέρμα μας χάνει κολλαγόνο και γίνεται πιο λεπτό.

Πώς θα διαπιστώσουμε τι ισχύει στην περίπτωσή μας:

Πιέζουμε ελαφρά με τον δείκτη μας τη σκουρόχρωμη περιοχή κάτω από τα μάτια και αφήνουμε. Αν η περιοχή γίνει στιγμιαία πιο άσπρη, τότε ο ένοχος είναι τα αιμοφόρα αγγεία. Αν δεν αλλάξει χρώμα, τότε αντιμετωπίζουμε υπερμελάγχρωση.

Λεπτές γραμμές και ρυτίδες

Στην αρχή εμφανίζονται ως περιστασιακές λεπτές γραμμές και με το πέρασμα του χρόνου γίνονται μόνιμες και πιο έντονες. Οι αιτίες:

– Η απώλεια του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Το φαινόμενο που οφείλεται στην πάροδο του χρόνου και στον ήλιο προκαλεί χαλάρωση, έλλειψη σφριγηλότητας και πιο βαθιές ρυτίδες, και ονομάζονται στατικές.

– Η εκφραστικότητα.

Ενας άλλος τύπος ρυτίδων είναι οι δυναμικές και δημιουργούνται από τη συνεχή σύσπαση των μυών. Για παράδειγμα, το «πόδι της χήνας» μπορεί να οφείλεται στο συχνό γέλιο ή το συνοφρύωμα από τον ήλιο ή και στην κακή στάση ύπνου, που «τσαλακώνει» την επιδερμίδα.

– Η αφυδάτωση.

Οταν τα κύτταρα της επιδερμίδας χάνουν την υγρασία τους, μοιραία επέρχεται η εμφάνιση λεπτών γραμμών, η τραχιά υφή και η θαμπή όψη. Ωστόσο με την κατάλληλη ενυδατική σύνθεση τα συμπτώματα υποχωρούν.

Πώς θα διώξουμε την κούραση από το βλέμμα μας

Με την καλλυντική φροντίδα

Οι πιο αποτελεσματικές συνθέσεις για τη φροντίδα των ματιών συνήθως περιλαμβάνουν ένα κοκτέιλ ευεργετικών συστατικών, όπως τα εξής:

– Σταθεροποιημένη βιταμίνη C, για φωτεινότητα και αντιοξειδωτική προστασία.

– Βιταμίνη Ε που συμβάλλει στην καταπολέμηση των λεπτών γραμμών.

– Βιταµίνη Α: Ενισχύει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, τονώνει τη σφριγηλότητα και λειαίνει τις λεπτές γραμμές.

– Πεπτίδια και αμινοξέα: Προάγουν τη λειτουργία του κολλαγόνου και της ελαστίνης και ενυδατώνουν.

– Καφεΐνη: Καταπολεμά το οίδημα.

– Ασβέστιο: Ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας.

– Υαλουρονικό οξύ: Βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του και συμβάλλει στη μείωση των λεπτών γραμμών.

Με ασκήσεις face γιόγκα

Είναι ο εναλλακτικός τρόπος αντιγήρανσης για την περιοχή των ματιών και όχι μόνο. Αφιερώνοντας περίπου 2 λεπτά καθημερινά, κάνοντας τις κατάλληλες ασκήσεις, γυμνάζουμε τους μυς της περιοχής με αποτέλεσμα την ανόρθωση και σύσφιξη του βλέμματος, την ορατή βελτίωση στις ρυτίδες (ιδιαίτερα στο «πόδι χήνας» και στο μεσόφρυο), στους μαύρους κύκλους και στο πρήξιμο. Στο YouTube θα βρούμε μία ποικιλία ασκήσεων καθώς και τον αναλυτικό τρόπο για να τις εκτελούμε σωστά και αποτελεσματικά.

Με το Faceroller ή το Guasha

Πρόκειται για τα δημοφιλή εργαλεία μασάζ για το πρόσωπο από ημιπολύτιμη πέτρα. Χάρη στη δροσερή θερμοκρασία τους αλλά και στο σχήμα τους θεωρούνται αποτελεσματικά στη βελτίωση του βλέμματος. Πιο συγκεκριμένα, διεγείρουν την κυκλοφορία της λέμφου στους ιστούς μειώνοντας την κατακράτηση. Παράλληλα όμως συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και ελαχιστοποιούν το πρήξιμο.

Με το Dermaroller

Σύμφωνα με το Pinterest, η ζήτηση στα dermarollers έχει αυξηθεί θεαματικά. Πρόκειται για ένα εργαλείο με μικροβελόνες (μήκους από 0,2 εκ. έως 1,5 εκ.), το οποίο δημιουργεί μικρές οπές στην επιδερμίδα, όπως συμβαίνει στη μεσοθεραπεία. Ανάλογα με το μέγεθος των βελονών, μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη λάμψη και φρεσκάδα, αλλά και η ενεργοποίηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, αντιμετωπίζοντας τη χαλάρωση, τα σημάδια της κουρασμένης όψης αλλά και κατά των ατελειών, ακόμα και τις ουλές από ακμή.

Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν δερματολόγο σχετικά με τη διαδικασία, καθώς και ποιο μέγεθος βελονών ταιριάζει στην επιδερμίδα μας.

Tip:

– Για το μέγιστο αποτέλεσμα λεύκανσης και ενδυνάμωσης ενάντια στην πρόωρη γήρανση, πριν από το dermaroller εφαρμόζουμε έναν ορό με βιταμίνη C και Q10.

– Για τη μείωση των ρυτίδων και τη βαθιά ενυδάτωση, επιλέγουμε έναν ορό με υαλουρονικό οξύ και πεπτίδια.

Με ειδικό μασάζ

«Οι ειδικές κινήσεις του kinesio μασάζ σε συνδυασμό με την κατάλληλη κρέμα στην περιοχή των ματιών θα χαρίσουν πιο φωτεινό, ξεκούραστο και αναζωογονημένο βλέμμα» εξηγεί η κυρία Χρύσα Τζώρτζη, training manager για τα Βαλκάνια, της Darphin.
Βοηθά επίσης στην αποσυμφόρηση των υγρών, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της οξυγόνωσης ώστε να βελτιωθεί η διείσδυση των συστατικών στο δέρμα.

Κίνηση 1η

Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη, πιέζουμε το δέρμα και τεντώνουμε τους μυς, συμπεριλαμβανομένων των «θυμωμένων μυών».

Κίνηση 2η

Τοποθετούμε τα δάχτυλα σε σχήμα V και απλώνουμε για να απομακρύνουμε (να «στραγγίξουμε») τα υγρά γύρω από την περιοχή των ματιών, τα οποία ευθύνονται για το οίδημα.

Κίνηση 3η

Για να λειάνουμε τις ρυτίδες στο «πόδι της χήνας» βάζουμε το χέρι πάνω από το κεφάλι και ανασηκώνουμε την περιοχή των φρυδιών, τοποθετώντας τα άκρα των δακτύλων έτσι ώστε να βλέπουν το ένα το άλλο. Επαναλάβετε το ίδιο και στο άλλο μάτι.

Με το μακιγιάζ

Καλύπτουμε τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες:

1. Τοποθετούμε eye patches που αναζωογονούν άμεσα την περιοχή.

2. Εφαρμόζουμε με απαλές κινήσεις την κρέμα ματιών ή ένα εξειδικευμένο primer, ταμποναριστά από έξω προς τα μέσα και στο καπάκι.

3. Οταν απορροφηθεί, περνάμε στο μακιγιάζ. Αν έχουμε έντονους κύκλους, βάζουμε πρώτα τον κορέκτορα, που θα εξομοιώσει τον τόνο της επιδερμίδας μας. Η απόχρωσή του πρέπει να είναι ίδια με τον τόνο του προσώπου μας. Τον εφαρμόζουμε στα σκούρα σημεία, συμπεριλαμβανομένης και της εσωτερικής γωνίας του βλεφάρου.

4. Σταθεροποιούμε το αποτέλεσμα με μία διάφανη πούδρα.

5. Τέλος, απλώνουμε το μέικαπ και το κονσίλερ. Εναλλακτικά, αν δεν θέλουμε να βάλουμε κονσίλερ μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα υγρό highlighter στα ζυγωματικά που θα χαρίσει έξτρα φωτεινότητα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, MD, PhD.