Καφές, συζήτηση, ενίοτε κανένα πρωινό… κοκτέιλ και πάντοτε αμέτρητες λιχουδιές. Πώς να μην λατρέψεις το brunch, το γεύμα που συνδυάζει όλα όσα λατρεύουμε κι ακόμη περισσότερα; Τώρα που ο καιρός είναι επιτέλους στα καλύτερά του, και τα μπαλκόνια μας μας καλούν σε γέλια, χαλάρωση και μίνι συναθροίσεις, το απολαυστικό γεύμα μπορεί να μετατραπεί στο καλύτερο δώρο προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Το καλύτερο; Δεν υπάρχει λόγος να μας αγχώνει η δυσκολία. Μερικά από τα πιο εμβληματικά πιάτα του brunch συμβαίνει να είναι και πανεύκολα στην παρασκευή – ακόμη και για μένα, που αποφεύγω τη γλουτένη. Εξάλλου, το μόνο που χρειάστηκε να κάνω για να έχω το τέλειο αποτέλεσμα, ήταν να χρησιμοποιήσω τη σειρά αλεύρων χωρίς γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Οι φίλες μου ακόμη παραμιλούν – και δεν φταίνε οι mimosas.

Οι συνταγές που απογείωσαν το brunch μου

Γλυκές και αλμυρές, πάντα όμως πεντανόστιμες και απαλλαγμένες από γλουτένη, οι παρακάτω συνταγές που δημιούργησαν επιτυχημένοι σεφ που συνεργάζονται με τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Blueberry Pancakes

Από το χρώμα μέχρι τη γεύση τους, κάθε τους χαρακτηριστικό είναι προορισμένο για να εντυπωσιάσει.

.

Θα χρειαστείτε:

200 γρ. Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου

250 ml γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

1 κ.σ. κατεψυγμένα blueberries

1 κ.σ. κατεψυγμένα raspberries

2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας ή μαύρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

1/4 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

Τα βήματα της επιτυχίας

Ρίξτε το γάλα και τα παγωμένα φρούτα στο σκεύος ανάμιξης. Χτυπήστε τα με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι τα διαλυθούν εξ’ ολοκλήρου και το γάλα να αλλάξει χρώμα από τα φρούτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα χτυπήσετε στο multi.

Αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μπολ και προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι και σιγά-σιγά το αλεύρι, δημιουργώντας έναν πηχτό σχετικά χυλό για τα pancakes. Αν χρειαστεί προσθέστε μια-δυο κουταλιές αλεύρι ακόμη.

Αφήστε τον χυλό στο ψυγείο για μισή ώρα. Σε αντικολλητικό τηγάνι (που θα έχετε ήδη λαδώσει ελαφρώς) σε θερμοκρασία μέτρια προς υψηλή, ψήστε τα pancakes, γυρνώντας τα προσεκτικά μόλις εμφανιστούν οι φουσκάλες στην επιφάνεια της μιας πλευράς και ψήνοντας τα μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.

Στη συνέχεια σερβίρετέ τα ζεστά. Ταιριάζουν άψογα με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, ψιλοκομμένα φρούτα και γαρνιτούρα από θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.

Κρέπες: Η Κλασική Αξία

Αν με ρωτάτε, θα μπορούσα να ζω τρεφόμενη αποκλειστικά με τη γαλλική λιχουδιά – ειδικά τώρα, που επιτέλους έμαθα να την ετοιμάζω και χωρίς γλουτένη.

.

Θα χρειαστείτε:

140 γρ. Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου

250 γρ. φρέσκο γάλα

1 αυγό

0,25 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. βούτυρο λιωμένο

Τα βήματα της επιτυχίας

Σε ένα μπολ, τοποθετήστε όλα τα στερεά υλικά και ανακατέψτε τα με μια σπάτουλα.

Έπειτα, προσθέστε τα υγρά και ανακατέψτε με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει ένας χυλός.

Σε ένα τηγάνι, αλειμμένο με λίγο ηλιέλαιο, ρίξτε περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ χυλό, απλώνοντας τον ώστε να πάει παντού.

Όταν ροδίσει από τη μια πλευρά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αναποδογυρίστε την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη.

Μπορείτε να τη γεμίσετε με ό,τι βάζει ο νους σας – γλυκό ή αλμυρό!

Εύκολο Avocado Brownie

Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά του πλανήτη, αποκτά το καλύτερο twist με τη βοήθεια ενός από τα πιο ινσταγκραμικά λαχανικά.

.

Θα χρειαστείτε:

60 γρ. Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου

1μεγάλο ώριμο αβοκάντο

40 γρ. σκόνη κακάο

2αυγά

6 κ.σ. γεμάτες βούτυρο καρπών (αμυγδαλοβούτυρο – φυστικοβούτυρο)

40 γρ. κομμάτια μαύρης κουβερτούρας

40 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. βανίλια σκόνη

Τα βήματα της επιτυχίας

Σε έναν επεξεργαστή φαγητού (μπλέντερ) προσθέστε το αβοκάντο, που θα έχετε ήδη κόψει σε κομμάτια, μαζί με τα αυγά, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το baking powder, τη βανίλια και το αλάτι και χτυπήστε τα καλά όλα μαζί.

Προσθέστε το κακάο και το αλεύρι και ξαναχτυπήστε τα όλα μαζί στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα σας να ομογενοποιηθεί.

Βγάλτε το μαχαίρι από το μπλέντερ και τοποθετήστε στον κάδο του τα μισά κομμάτια μαύρης κουβερτούρας, ενσωματώνοντάς τα στο μείγμα σας.

Με τη βοήθεια μιας μαρίζ, αδειάστε το μείγμα σας σε ένα ταψί, στο οποίο θα έχετε τοποθετήσει ένα χαρτί ψησίματος, απλώστε το και πασπαλίστε την επιφάνειά του με τα υπόλοιπα κομμάτια κουβερτούρας.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35 λεπτά.

Αφήστε το να κρυώσει προτού το κόψετε και απολαύστε το με το καφεδάκι σας.

Vegan Πιτάκια με Σπόρους Chia

Κατάλληλο για όλους. Εξασφαλισμένη και η κρεατοφαγική συναίνεση. Αυτά τα πεντανόστιμα πιτάκια δεν θα αφήσουν κανέναν στο παράπονο.

.

Θα χρειαστείτε:

100 γρ.Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου

50 γρ. Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου

5 γρ. ξηρή μαγιά

150 ml χλιαρό νερό

2 κ.γ. ζάχαρη

1/3 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. λάδι

1 κ.γ. σπόρους chia (μουλιασμένους σε 3 – 3,5 κ.γ. νερού)

Τα βήματα της επιτυχίας

Ξεκινήστε ετοιμάζοντας ένα flax egg με σπόρους chia. Σε ένα μικρό μπολάκι, ανακατέψτε τους σπόρους με το νερό και αφήστε το στην άκρη για 15-20 λεπτά.

Σε ένα μπολ τοποθετήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το νερό και ρίξτε από πάνω τη μαγιά. Περιμένετε τουλάχιστον 15 λεπτά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί.

Προσθέστε τους μουλιασμένους σπόρους chia, το αλάτι και το λάδι. Ανακατέψτε και φέρτε το μείγμα σε μια μορφή λαδωμένης ομοιόμορφης μπάλας.

Λαδώστε ελαφριά τα τοιχώματα ενός μπολ, καλύψτε το με μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για 60 λεπτά.

Μετά από μια ώρα, μοιράστε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και πάνω σε χαρτί ψησίματος με τη βοήθεια των χεριών σας και λίγο επιπλέον αλεύρι, ανοίξτε τα κομμάτια της ζύμης σε μικρά πιτάκια (flatbreads).

Τρυπήστε τα σε διάσπαρτα σημεία με πιρούνι, λαδώστε ελαφρά ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα ψήστε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην καούν.

Ταιριάζουν άψογα με λίγο σπιτικό γουακαμόλε και τοματίνια κομμένα στα τέσσερα – και, χωρίς να θέλουμε να σας βάλουμε ιδέες, είναι το τέλειο συνοδευτικό σε μια δροσερή μπύρα.

Βρετανικά Τριγωνικά Μπισκότα (Scones)

Ακόμη και η βασίλισσα Ελισάβετ θα τα απολάμβανε μαζί με το τσάι της.

.

Θα χρειαστείτε:

150 γρ. Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου

100 γρ. Αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου (& 1-2 κουταλιές επιπλέον αν το απαιτεί η ζύμη)

100 ml γάλα και επιπλέον για επάλειψη πριν το ψήσιμο

60 γρ.κρύο ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια

1 μικρό αυγό

3 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. baking powder

1 βανίλια

2 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο

0.5 κ.γ. αλάτι

ξύσμα από 1 λεμόνι

Τα βήματα της επιτυχίας

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, την ζάχαρη, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, το αλάτι, το baking powder και τη σκόνη βανίλια.

Προσθέστε το βούτυρο από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια, και με ένα πιρούνι, πιέστε το χωρίς να το συνθλίψετε τελείως, επιδιώκοντας να μείνουν ανάμεσα στη ζύμη και κάποια μικρά κομματάκια βουτύρου.

Προσθέστε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού, ανακατέψτε, προσθέστε και ένα χτυπημένο αυγό και τελικά δημιουργήστε μια ζύμη μπάλας.

Αν χρειαστεί συμπληρώστε και 1-2 κουταλιές αλεύρι επιπλέον. Η ζύμη δεν απαιτεί επιπλέον δούλεμα. Απλά ρολάρετέ την επάνω σε ένα χαρτί ψησίματος, φέρτε τη σε μορφή δίσκου, πάχους περίπου 1,5-2 εκ., και κόψτε τη σε 6 τριγωνικά μπισκότα.

Αλείψτε τα με γάλα με το πινέλο, πασπαλίστε με ελάχιστη καστανή ζάχαρη από πάνω και τοποθετήστε τα στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους.

Ψήστε τα για 20-23 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν το επιθυμητό χρώμα.

Στο σερβίρισμα, τοποθετήστε τα σε κύκλο, ξανά σε σχήμα δίσκου, και στολίστε τα με λίγα κλαδάκια δενδρολίβανου. Είναι το απόλυτο συνοδευτικό για το τσάι σας!

Αλμυρά Κριτσίνια με Πεκορίνο

Είτε αγαπάτε τα τυράκια (πώς όχι;), είτε λατρεύετε τις βουτιές σε ιδιαίτερα dips, αυτά τα κριτσίνια είναι η ιδανική επιλογή για το brunch σας.

.

Θα χρειαστείτε:

150 γρ. Μείγμα Αρτοποιίας χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου

150 ml χλιαρό νερό

1 κ.γ. μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

0.25 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. λάδι

50 γρ. τριμμένο πεκορίνο

Flakes χοντρού αλατιού ή σπόρους για στολισμό

Τα βήματα της επιτυχίας

Σε ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε τη ζάχαρη, μετά το νερό και από πάνω τη μαγιά. Περιμένετε να ενεργοποιηθεί τουλάχιστον για 15 λεπτά.

Ρίξτε το αλάτι και το λάδι και ανακατέψτε αρχικά με ένα πιρούνι και στη συνέχεια με τα χέρια σας, φέρνοντας τη ζύμης σας σε μορφή μπάλας.

Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο σε κλειστό φούρνο στους 50°C στον αέρα για 45 λεπτά.

Βγάλτε την από το φούρνο, αλευρώστε ελαφριά τον πάγκο σας και ανοίξτε τη ζύμη, προσθέτοντας ανάμεσα το τριμμένο τυρί και διπλώνοντάς την ξανά.

Δουλέψτε τη ζύμη λίγο ακόμη, χωρίστε την σε δέκα κομμάτια και στη συνέχεια ανοίξτε τα σε κορδόνια με τις παλάμες σας.

Τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα, τηρώντας τις αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ τους, και σκεπάστε τα με λαδόκολλα και πετσέτα, αφήνοντάς τα άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν ξανά.

Λαδώστε τα ελαφριά με ένα πινέλο, πασπαλίστε τα με χοντρά flakes αλατιού ή σπόρους της επιλογής σας και ψήστε τα στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 18 με 20 λεπτά.

Το μόνο που μένει είναι να αποφασίσουμε με τι θα τα συνοδεύσουμε!

Rustic Gallette με Μούρα

Με εντυπωσιακή εμφάνιση και πλούσια γεύση, είναι σίγουρο ότι όλοι θα ζητήσουν τη συνταγή αυτής της rustic τάρτας.

.

Θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη

200 γρ. Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου

2 κ.σ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου

80 γρ. ανάλατο βούτυρο

1/2 κ.γ .αλάτι

1αυγό

1-2 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση

400 γρ. ανάμεικτα berries (blackberries, raspberries, blueberries κλπ) κατεψυγμένα ή φρέσκα

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα/βατόμουρο

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

2 κ.σ. cornflour

Τα βήματα της επιτυχίας

Σε ένα μπολ ρίξτε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους. Με τα χέρια σας τρίψτε το βούτυρο με το αλεύρι σε μορφή «άμμου».

Προσθέστε το αυγό δουλεύοντας τη ζύμη και επιπλέον μια-δυο κουταλιές κρύο νερό. Ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι πάνω από τη ζύμη σας, όσο πάρει, και δουλέψτε τη με τα χέρια σας ενσωματώνοντας καλά το βούτυρο, μέχρι να αποκτήσει μια τελική ελαστική μορφή.

Καλύψτε τη με μεμβράνη και αφήστε τη για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μούρα βγάλτε τα από την κατάψυξη να μαλακώσουν.

Προς το τέλος του χρόνου αναμονής, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180ᵒC στις αντιστάσεις.

Ανακατέψτε πολύ ελαφριά με τα χέρια σας μέσα σε ένα μπολ τα φρούτα μαζί με τη ζάχαρη, το cornflour, τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια.

Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, σε αλευρωμένη λαδόκολλα και ανοίξτε τη με πλάστη σε ακανόνιστο σχήμα (οβάλ/στρόγγυλο). Φροντίστε να μην σας βγει πολύ λεπτή, γιατί θα πρέπει να αντέξει τα υγρά που θα βγάλουν τα φρούτα.

Τοποθετήστε την με το χαρτί ψησίματος πάνω στο ταψί σας. Απλώστε πάνω στη ζύμη τη μαρμελάδα και τοποθετήστε από πάνω τα φρούτα αφήνοντας κενό γύρω στα 3- 4 εκατοστά περιμετρικά.

Με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος, αναδιπλώστε προσεκτικά γύρω-γύρω τη ζύμη, σε ακανόνιστο σχήμα, δημιουργώντας μια καλά δομημένη «φωλιά» για τα φρούτα.

Προσέξτε να μην υπάρξει κάποιο σκάσιμο ή τρύπα στη ζύμη για να μην φύγουν τα υγρά κατά το ψήσιμο.

Χτυπήστε τον κρόκο μαζί με λίγο νερό και αλείψτε με ένα πινέλο την περιφέρεια της ζύμης σας. Πασπαλίστε από πάνω με καστανή ζάχαρη.

Ψήστε για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει περιφερειακά το γλυκό σας.

Αποσύρετέ το από το φούρνο και περιμένετε να κρυώσει καλά.

Απολαύστε τη σκέτη ή μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή λίγη κρέμα σαντιγί.

Χάρη στη νέα ολοκληρωμένη σειρά αλευριών των Μύλων Αγίων Γεωργίου, μπορούμε να απολαύσουμε κάθε αγαπημένη μας συνταγή χωρίς γλουτένη, κρατώντας όλη την απόλαυση και αποφεύγοντας τις… αλχημείες. Στη σειρά μπορούμε να βρούμε Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, που χαρίζει βελούδινη υφή και απίστευτη νοστιμιά στα κέικ και τα γλυκά μας, Αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη, από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, για σίγουρο αποτέλεσμα σε κάθε μας ψωμένια δημιουργία, Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη, ιδανικό για φύλλο πίτας, ζύμη πίτσας, ψωμί και αμέτρητες άλλες λαχταριστές συνταγές και Μείγμα Ζαχαροπλαστικής (Pastry Mix) Χωρίς Γλουτένη για πανεύκολα και πεντανόστιμα γλυκά, όπως muffins, τάρτες, cookies και παντεσπάνι.

Ανακαλύψτε κι άλλες ιδέες για γλυκές και αλμυρές δημιουργίες χωρίς ίχνος γλουτένης εδώ.