Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένους ανθρώπους, όσο το δυνατόν πιο εξοπλισμένους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να επιτύχουν τα όνειρά τους. Όμως συχνά αυτή μας η επιθυμία καταλήγει σε πιέσεις προς τα μικρά μας, που τα κάνουν να αισθάνονται ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που ήδη είναι – και που ενδέχεται να οδηγήσουν στο μέλλον στην αδυναμία τους να απολαύσουν τις επιτυχίες τους, έχοντας αναπτύξει υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη ισορροπία;

Βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν τις δυνάμεις τους

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποια κομμάτια της προσωπικότητας και των ικανοτήτων τους είναι τα πλέον ανεπτυγμένα. Η αυτοπεποίθησή τους σε σχέση με την εμφάνισή τους, αν και σημαντική, δεν θα τα βοηθήσει στην προσπάθειά τους για αυτοβελτίωση.

Αναγνωρίστε τα σημεία που θέλουν τα ίδια να βελτιώσουν

Δεν χρειάζεται όλα να γίνουν καλοί μαθητές ή εξαιρετικοί αθλητές. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι πάντοτε έχουν περιθώρια βελτίωσης και να αποφασίζουν ποια πράγματα τα ενδιαφέρει να τελειοποιήσουν. Ρωτήστε τα τι θα μπορούσαν να κάνουν για αυτό το σκοπό και κατά πόσον ενδιαφέρονται για μια τέτοια προσπάθεια.

Μιλήστε μαζί τους

Θυμίστε τους τακτικά ότι όλοι έχουμε αδυναμίες και ότι αν και είναι σημαντικό να προσπαθούμε να βελτιώσουμε εκείνες που μας επηρεάζουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο, θα πρέπει και να αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε τέλειοι σε όλα.

Επαινέστε το για αυτά που καταφέρνει

Μην επιμένετε στο ότι είναι όμορφα ή έξυπνα – δηλαδή, για πράγματα για τα οποία δεν προσπαθούν. Πείτε τους «μπράβο» για τον κόπο τους. Για παράδειγμα, μην μένετε στο ίδιο το αποτέλεσμα ενός τεστ, που μπορεί να τα κάνει να πιστέψουν πως πρέπει πάντα να αριστεύουν, αλλά τονίστε τους πόσο περήφανοι είστε για την προσπάθειά τους.

Βάλτε στόχους από κοινού

Οι στόχοι μπορούν – και πρέπει – να είναι διαφορετικοί για κάθε παιδί. Βοηθήστε τα παιδιά σας να εντοπίσουν τους στόχους που θα «γεμίσουν» τα ίδια, και βεβαιωθείτε πως πρόκειται για κάτι ρεαλιστικό μεν, αλλά όχι υπερβολικά εύκολο. Στη συνέχεια, βρείτε μαζί τα επιμέρους βήματα που θα οδηγήσουν στην επίτευξή τους.

Κάντε απολογισμό

Είτε ο στόχος επιτευχθεί, είτε ναυαγήσει, το ταξίδι μέχρι το τελικό αποτέλεσμα έχει να δώσει πολλαπλά διδάγματα. Συζητήστε με τα παιδιά σας για τα σωστά και τα λάθη της διαδρομής, ώστε να ξέρουν τι πρέπει να διορθώσουν και πού τα κατάφεραν καλά.

Ενθαρρύνετέ τα να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους

Όλοι θέλουμε να είναι ήρεμα και ευτυχισμένα, όμως αν τρέχουμε να τους βρούμε κάθε φορά τη λύση, πώς θα καταφέρουν αργότερα στη ζωή τους να έχουν τον έλεγχο της καθημερινότητάς τους; Βοηθήστε τα να δουν τις επιλογές που έχουν απέναντι στο εκάστοτε πρόβλημα και αφήστε τα να επιλέξουν μόνα τους.

Μάθετέ τα να συγχωρούν τον εαυτό τους

Ο δρόμος προς την κορυφή είναι στρωμένος με αμέτρητες αποτυχίες. Βοηθήστε τα να μην τις αντιμετωπίζουν σαν το τέλος του κόσμου, αλλά να συνεχίσουν να προσπαθούν, γνωρίζοντας ότι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν – ή μαθαίνοντας τι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα.

Βοηθήστε τα να νιώσουν δυνατά

Όχι με το να τους λέτε ότι είναι καλύτερα από όλους τους άλλους, αλλά δείχνοντάς τους ότι μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους μέσα από τις δικές τους επιτυχίες.