Μια μελέτη γάλλων επιστημόνων έδειξε ότι η απώλεια λάμψης αφορά το 72% των γυναικών 40-49 ετών και αποτελεί την πρώτη πηγή προβληματισμού μετά την κούραση. Τα χαρακτηριστικά μας φαίνονται κουρασμένα, η χροιά της επιδερμίδας είναι άτονη και θαμπή. Ταυτόχρονα οι λεπτές γραμμές και οι μαύρες σακούλες φαίνονται πιο έντονες ενώ οι πόροι πιο διεσταλμένοι.

Τα αίτια

Η έλλειψη συστηματικού καθαρισμού, πρωί και βράδυ, καθώς και η έλλειψη ύπνου είναι δυο πολύ βασικοί παράγοντες της πρόωρης γήρανσης. Ο επαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι βασικός για την ανανέωση του δέρματος, διότι τότε κορυφώνεται η αναπλαστική του δύναμη που επιδιορθώνει τις βλάβες του.

Από την άλλη, όταν οι ρύποι και το σμήγμα μπλοκάρουν τους πόρους δεν αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει», με αποτέλεσμα να ασφυκτιά.

Αλλος ένας ύπουλος ένοχος σύμφωνα με έρευνες είναι η ζάχαρη. Οταν η ζάχαρη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, προσκολλάται στις πρωτεΐνες και αρχίζει να σχηματίζει μόρια, τα τελικά προϊόντα της γλυκοζυλίωσης, ή αλλιώς «AGEs»: (Advanced Glycation End Products).

Αυτά καταστρέφουν τις δύο πρωτεΐνες που είναι κυρίως υπεύθυνες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και σταθερότητας του δέρματος: το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Ο περιορισμός των τροφών που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος και των ιστών και κάνει καλό στην υγεία μας γενικότερα.
  • Για να επαναφέρουμε τη χαμένη λάμψη μας οι ειδικοί προτείνουν πίλινγκ με γλυκολικό οξύ ή οξέα φρούτων. Το γλυκολικό οξύ και τα οξέα φρούτων απομακρύνουν άμεσα τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και χαρίζουν λεία και φωτεινή όψη.
  • Επίσης η ρετινόλη και τα ρετινοειδή διεγείρουν την αναγέννηση νέων κυττάρων και προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου, χαρίζοντας στην επιδερμίδα ζωηρό τόνο και ανανεωμένη όψη φρεσκάδας.
  • Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση όλων των παραπάνω είναι η αποφυγή του ήλιου και το αντηλιακό ευρέως φάσματος, σε καθημερινή βάση.