Το γεγονός ότι οι ρυτίδες αργούν να εμφανιστούν στην ανδρική επιδερμίδα οφείλεται στη δομή της. Είναι 20% πιο παχιά από ό,τι της γυναικείας, πιο πλούσια σε ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και έχει μεγαλύτερους σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτό σημαίνει ότι η φυσική ενυδάτωσή της είναι καλύτερη σε σχέση με μία γυναικεία επιδερμίδα. Και όμως, παρά αυτά τα πλεονεκτήματα, η ανδρική επιδερμίδα αντιμετωπίζει προβλήματα. Ακριβώς εξαιτίας του πάχους της, η απορρόφηση των καλλυντικών είναι δύσκολη. Ετσι τα ανδρικά καλλυντικά έχουν διαφορετική σύσταση που επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή τους.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζει είναι:

* η θυλακίτιδα, δηλαδή οι τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα

* επίμονες κοκκινίλες, ερύθημα

* αφυδάτωση, εξαιτίας του ξυρίσματος

* ευαισθησία με τάση προς ερεθισμούς και σπυράκια

* λιπαρότητα και μαύρα στίγματα

Ας δούμε από ποια καλλυντικά αποτελείται ένα ολοκληρωμένο ανδρικό νεσεσέρ.

* Καθαριστικό προσώπου

Πιο απαραίτητο από ποτέ λόγω της μάσκας κατά του Covid-19. Η σύνθεση πρέπει να καθαρίζει σε βάθος και να εξυγιαίνει τους πόρους.

* Gel ξυρίσματος

Ιδανικά να είναι κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες μιας και λόγω του κρύου, της ρύπανσης, του ξηρού αέρα από τα κλιματιστικά αλλά και της μάσκας, ενδέχεται να γίνει πιο ευερέθιστη.

* Γαλάκτωμα για μετά το ξύρισμα

Το καλλυντικό που αποκαθιστά την ισορροπία της επιδερμίδας και καταπραϋνει από τυχόν ερεθισμούς που έχουν προκληθεί.

* Κρέμα χεριών. Το συχνό πλύσιμο και η απολύμανση αλλά και η έκθεση των χεριών στο κρύο (ιδίως αν οδηγεί μηχανή) αφυδατώνουν και προκαλούν ξεφλούδισμα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σκασίματα και εκδορές. Μία θρεπτική κρέμα χεριών θα τα προστατεύσει από όλες τις εξωτερικές επιθέσεις και θα αποκαταστήσει την ισορροπία του υδρολιπιδικού φραγμού τους.

* Ξυραφάκι και trimmer

*Αντηλιακή κρέμα

* Ενυδατική κρέμα για πρόσωπο και  μάτια

*Σαμπουάν και Shower Gel

Οι συνθέσεις σαμπουάν πρέπει να είναι κατάλληλες για τις εξειδικευμένες ανάγκες των μαλλιών, π.χ. λιπαρότητα, κνησμός, πυτιρίδα ή τριχόπτωση. Το δε καθαριστικό σώματος πρέπει να μην ξηραίνει την επιδερμίδα του και να προστατεύει το pH της.

* Αποσμητικό

* Άρωμα