Νέες παρενέργειες των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τα οποία βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα, αναγνώρισε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων.

Για την περίπτωση του εμβολίου της J&J, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί πρήξιμο και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ προτείνει να ενημερωθεί το φυλλάδιο οδηγιών του σκευάσματος ώστε να αναφέρει το σύνδρομο ως νέα πιθανή παρενέργεια.

Για το εμβόλιο της Astra, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ συνιστά να αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια το  το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Και σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να επικαιροποιηθεί το φυλλάγιο οδηγιών.

Και το εμβόλιο της Astra δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό διαρροής των τριχοειδών, όπως είχε ανακοινώσει ο ΕΜΑ από τον Ιούνιο.

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μόνο τρία κρούσματα διαρροής  τριχοειδών αγγείων σε λήπτες του εμβολίου της J&J, επισήμανε ο EMA, ο οποίος ζητά τώτα από την εταιρεία πληροφορίες για τον πιθανό μηχανισμό του δεδομένου.

Και τα δύο εμβόλια ήταν γνωστό ότι μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν θρόμβους, ή ακόμα και θρόμβους σε επικίνδυνο συνδυασμό με πτώση των αιμοπεταλίων.

Τι είναι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής

Πρόκειται για διαταραχή στην οποία το πλάσμα (υγρό) του αίματος διαρρέει από τα τριχοειδή αγγεία. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα θύματα ή έπειτα από δάγκωμα φιδιού.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πρήξημο και ενίοτε μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Σπάμνια θανατηφόρο, το σύνδρομο συνήθως υποχωρεί μόνο του σε διάστημα 2-4 ημερών.

Τι είναι το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ

Γνωστό ως σπάνια παρενέργεια και άλλων εμβολίων, το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ σχετίζεται με ραγδαία εμφάνιση μυικής αδυναμίας που ξεκινά συνήθως από τα άκρα και επεκτείνεται σταδιακά σε όλο το σώμα.

Αν και συνήθως υποχωρεί σε διάστημα μερικών ωρών μέχρι μερικών εβδομάδων, το σύνδρομο μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει το θάνατο λόγω εξασθένισης των αναπνευστικών μυών.

Αν και τα αίτια είναι ασαφή, το σύνδρομο πιστεύεται ότι είναι αυτοάνοσο, προκαλείται δηλαδή από εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το Γκιγιέν-Μπαρέ εκδηλώνεται ως παρενέργεια εμβολίων.