Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα τις επόμενες ώρες, με τους ειδικούς να συνιστούν να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας για να μην θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο λόγω του ακραίου καύσωνα.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν είναι: η αφυδάτωση λόγω της αυξημένης εφίδρωσης, η θερμοπληξία που μπορεί να αποβεί μοιραία ιδιαίτερα για άτομα με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και η θερμική εξάντληση καθώς και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμβουλές για ανάσες δροσιάς στον καύσωνα

Για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα, όσο θα παραμείνετε στο σπίτι, ακολουθείστε αυτές τις συμβουλές:

  • Εάν δεν υπάρχουν κλιματιστικά ή ανεμιστήρες σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, είναι προτιμότερο να κλείσετε την πόρτα σε εκείνα που δεν χρησιμοποιείτε. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η δροσιά στα δωμάτια όπου βρίσκεστε.
  • Δροσίστε το σπίτι νωρίς το πρωί και στη συνέχεια κλείστε πόρτες και παράθυρα. Κλείνοντας, ταυτόχρονα, τις κουρτίνες στα δωμάτια που βλέπουν τον ήλιο, μπορείτε να μειώσετε την εσωτερική θερμοκρασία ακόμα και 6 βαθμούς σε σχέση με την εξωτερική. Ανοίξτε ξανά τις πόρτες και τα παράθυρα το βράδυ, μόλις η θερμοκρασία πέσει.
  • Εξαλείψτε τις πρόσθετες πηγές θερμότητας, όπως τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που μπορεί να παράγουν περιττή θερμότητα. Απενεργοποιείστε τηλεοράσεις και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αποφύγετε να θέσετε σε λειτουργία τον φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας, προτιμώντας την κατανάλωση τροφών που δεν απαιτούν θέρμανση για να προετοιμαστούν.
  • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να προωθήσετε την κυκλοφορία του αέρα σε όλο το σπίτι σας. Δίπλα στον ανεμιστήρα τοποθετείστε μια λεκάνη με πάγο. Αυτό το κόλπο θα δημιουργήσει αυτόματα ένα δροσερό αεράκι, που θα μειώσει τη θερμοκρασία στο χώρο που βρίσκεστε.
  • Διατηρείστε ένα επαρκές επίπεδο ενυδάτωσης, πίνοντας πολλά υγρά, πριν ακόμα διψάσετε. Προτιμήστε τα υγρά που θα καταναλώσετε να είναι κρύα και όχι παγωμένα, διαφορετικά παρά το αίσθημα δροσιάς που θα νιώσετε, η δίψα θα επιστρέψει δριμύτερη. Εάν ιδρώνετε πολύ, θα πρέπει επίσης να αντικαταστήσετε τους ηλεκτρολύτες πίνοντας ειδικά σχεδιασμένα ποτά αντικατάστασης των ηλεκτρολυτών.
  • Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά και την καφεΐνη, καθώς και οι δύο αυτές ουσίες μπορεί να λειτουργήσουν ως διουρητικά και να επιταχύνουν την αφυδάτωση.
  • Μην τρώτε μεγάλα γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς μπορεί να αυξήσουν τη μεταβολική θερμότητα και να ζεστάνουν το σώμα. Η κατανάλωση φρούτων που περιέχουν νερό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκρούσετε τη ζέστη, ενώ εάν τρώτε αλμυρά τρόφιμα πιείτε επιπλέον νερό για να το αντισταθμίσετε. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από ζεστά τρόφιμα που αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
  • Κάντε συχνά ντους με δροσερό νερό και στο μεσοδιάστημα ψεκάστε το δέρμα σας όποτε νιώθετε την ανάγκη με ένα mist με νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για επιπλέον αίσθηση δροσιάς, μπορείτε να βάλετε μέσα στο μπουκαλάκι τσακισμένα φύλλα μέντας.
  • Γεμίστε τη θερμοφόρα με νερό και βάλτε την στην κατάψυξη. Χρησιμοποιείστε την όποτε νιώθετε την ανάγκη για να δροσίζετε τα πόδια ή τον αυχένα σας.
  • Βάλτε τα σεντόνια σας μέσα σε μία πλαστική σακούλα και τοποθετείστε την στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Μπορεί η δροσιά να μην κρατήσει όλο το βράδυ, αλλά θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τη ζέστη, μέχρι να αποκοιμηθείτε.
  • Χρησιμοποιείστε μόνο βαμβακερά σεντόνια και ρούχα – ντυθείτε ελαφριά.

Αν αισθανθείτε αδιαθεσία λόγω του καύσωνα, επικοινωνήστε άμεσα με κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.

Extra tip: Μην ξεχνάτε τα κατοικίδιά σας. Οι μικροί μας φίλοι χρειάζονται, όπως κι εμείς, δροσερό νερό και σκιερό χώρο.