Τρεις σοβαρές αναζωπυρώσεις που έχουν πάρει διαστάσεις στη Βαρυμπόμπη έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, η οποία καταβάλλει παράλληλα μάχη για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Εύβοια.

Η πιο σημαντική σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, είναι προς το Ολυμπιακό χωριό γι αυτό και εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Στην πρώτη υπολογίζεται ότι κατοικούν περίπου 1.200 άτομα, ενώ στη δεύτερη περίπου 500, με τον δήμο να έχει «επιστρατεύσει» λεωφορεία για τη μεταφορά τους.

Σύμφωνα με το μήνυμα, οι κάτοικοι από την Ιπποκράτειο Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθούν προς εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και από Δροσοπηγή προς Αφίδνες και Ωροπό. Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους.

Η δεύτερη αναζωπύρωση είναι μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά στις Αδάνες.

Και οι τρεις καίνε κομμάτια του δάσους που είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής.

Από την Πυροσβεστική τονίζεται ότι γίνεται εκτροπή των δυνάμεων που βρίσκονταν ήδη στην περιοχή, προς τα σημεία όπου υπάρχουν οι εστίες αναζωπύρωσης.

Ισχυρές δυνάμεις

Στο σημείο υπάρχουν πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής και υδροφόρες. Πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, πριν λάβει διαστάσεις. Επίσης, επιχειρεί και ένα αεροσκάφος.

Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Ο καπνός έχει πνίξει την περιοχή, με τις αρχές να βρίσκονται πάντως σε επιφυλακή τις τελευταίες ώρες καθώς ήταν κάτι που ανέμεναν.

Μηνύματα από το 112

Μάλιστα, το 112 έστειλε νέο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής.

«Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Άθήνα από Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας. Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αφίδνες ή Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι στα 2 με 3 μποφόρ.

«Αν βρίσκεστε στο Κρυονέρι, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα & ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών, Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το δεύτερο μήνυμα του 112.

Διακοπή της κυκλοφορίας

Με ανακοίνωση της Τροχαίας διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στα κάτωθι σημεία:

  •  Λ. Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Κόμβος Βαρυμπόμπης-Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα «Το Χάνι») στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Τατοΐου από την Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Λ. Κρυονερίου από τη συμβολή της με την οδό Ανοίξεως στο ρεύμα προς νεκροταφείο
  • Ιπποκράτους από τη συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος
  • ΕΟ Μαλακάσας σκάλας Ωρωπού από τη συμβολή της με την οδό Καβάφη
  • Πάρνηθος από τη συμβολή της με την οδό Αγίας Τριάδος
  • Δροσοπηγής από το ύψος της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Δροσοπηγή
  • Τατοΐου από τη συμβολή της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη

«Πρώτα από όλα η ανθρώπινη ζωή»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης της περιοχής.

«Οι κάτοικοι να αφήσουν ξεκλείδωτη την εξωτερική καγκελόπορτα ώστε αν πιάσει ο κήπος φωτιά, να μπουν οι πυροσβέστες. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, έχουμε δύο μέτωπα, το ένα προς τη Δροσοπηγή το άλλο προς την Ιπποκράτειο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι άνεμοι στην περιοχή έχουν κοπάσει, ωστόσο «χρειάζεται επαγρύπνηση». «Πρώτα από όλα η ζωή, αυτό να έχουμε στο μυαλό μας» τόνισε ο κ. Θεοδωρακόπουλος.