Διαλέξαμε το αντηλιακό μας, σύμφωνα με τον φωτότυπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας. Οργανώσαμε το νεσεσέρ μας, φτιάξαμε την τσάντα μας και οδεύουμε προς την παραλία. Ομως ακόμα και αν ακολουθήσαμε κατά γράμμα όλες τις οδηγίες για την εξεύρεση της σωστής για εμάς σύνθεσης, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό μας είναι άχρηστο αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά. Παρακάτω ακολουθούν όλα τα SOS tips για τη μέγιστη δυνατή προστασία, χωρίς όμως να απαρνηθούμε τις χαρές του ήλιου.

Παραλείπουμε το αντηλιακό

Ναι, καλά διαβάσατε. Τους καλοκαιρινούς μήνες με την αυξημένη υγρασία και τη ζέστη η επιδερμίδα αποκτά περισσότερo σμήγμα. Ετσι μετά τον πρωινό καθαρισμό του προσώπου, απλώνουμε τον ορό και στη συνέχεια ένα αντηλιακό με ενυδατικούς παράγοντες, όπως υαλουρονικό οξύ. Αυτό είναι αρκετό. Επιπλέον το layering των καλλυντικών προκαλεί περισσότερες ανεπιθύμητες γυαλάδες και αίσθηση λιπαρότητας, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε.

Ωστόσο αν έχουμε ξηρό τύπο ή ώριμη επιδερμίδα, καλό είναι να εφαρμόζουμε μία αντιγηραντική σύνθεση προτού χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό, με την προϋπόθεση να περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρις ότου απορροφηθεί.

Απλώνουμε περισσότερο αντηλιακό απ’ όσο πιστεύουμε ότι χρειάζεται

Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι από εμάς δεν το ανανεώνουμε αρκετά συχνά, ούτε εφαρμόζουμε τη σωστή ποσότητα. Και ποια είναι αυτή; Για το πρόσωπο είναι ¼ του κουταλιού του τσαγιού και ½ για το πρόσωπο και τον λαιμό. Οσο για το σώμα, εκεί η ενδεδειγμένη ποσότητα ισούται με ένα σφηνάκι.

Δεν ξεχνάμε να καλύψουμε σημαντικές περιοχές

Ισως κατά καιρούς κάνουμε το εξής λάθος: Παραλείπουμε μερικά ευαίσθητα σημεία όπως τα αφτιά, τον αυχένα, τα δάχτυλα των ποδιών, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. Ομως αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι και το τριχωτό της κεφαλής αποτελεί άλλη μία περιοχή που χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να ερεθιστεί ή να πάθει έγκαυμα. Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης είναι να αποφεύγουμε τον ήλιο από τις 12.00 ως τις 16.00 και βέβαια να φοράμε καπέλο.
Αλλο ένα χαρακτηριστικό που δεν πρέπει να παραμελούμε είναι το πάνω μέρος της παλάμης μας. Οι ειδικοί συνιστούν να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας και εκεί μετά από κάθε βουτιά ή πλύσιμο. Επιπλέον αν είμαστε λάτρεις των εξωτερικών σπορ, όπως για παράδειγμα της ποδηλασίας, όπου τα χέρια εκτίθενται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία, τότε εκτός από το αντηλιακό, φοράμε και γάντια από υλικό που απορροφά τις UV ακτίνες.

Φοράμε αντηλιακή κρέμα με οξείδιο του σιδήρου (iron oxide)

Αν επιθυμούμε να έχουμε ομοιόμορφο τόνο στο πρόσωπο το καλοκαίρι, τότε η λύση της ενυδατικής κρέμας με χρώμα είναι η κυρίαρχη. Το οξείδιο του σιδήρου είναι μία φυσική χρωστική ουσία που προφέρει άμεση λάμψη και συνδυάζεται συνήθως με το οξείδιο τιτανίου, ένα οργανικό αντηλιακό φίλτρο που μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση κηλίδων και επιπλέον είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό «Journal of Cosmetic Dermatology» το οξείδιο του σιδήρου καλύπτει αποτελεσματικά το δέρμα ενάντια στο μπλε φως, που εκπέμπει και ο ήλιος και οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Βάζουμε στην τσάντα μας μία σύνθεση με SPF, είτε σε μορφή στικ είτε σε σπρέι είτε σε compact

Οπως προαναφέραμε, η συστηματική ανανέωση του αντηλιακού είναι σημαντική και βέβαια εξαρτάται από τον βαθμό της δραστηριότητάς μας σε εξωτερικούς χώρους.

Καθώς ιδρώνουμε, απομακρύνεται μια σεβαστή ποσότητα των αντηλιακών φίλτρων ή μένουν στη μάσκα. Γι’ αυτό είναι σημαντική η επάλειψη SPF ανά πάσα στιγμή. Το σπρέι, το στικ και η compact μορφή είναι πιο πρακτικές επιλογές απ’ ό,τι οι ρευστές συνθέσεις.

Τα πλεονεκτήματά τους:

– Το σπρέι μπορεί να ανανεωθεί σε δευτερόλεπτα, ακόμα και πάνω από το μακιγιάζ, χωρίς να χρειάζεται επάλειψη με τα χέρια.

– Το στικ απλώνεται με ακρίβεια στα συγκεκριμένα σημεία που θέλουμε.

– Το compact αντηλιακό είναι ιδανικό για να απομακρύνει τις περιττές γυαλάδες.

Προσέχουμε και στο αυτοκίνητο

Η UVA ακτινοβολία που ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση αλλά και για πιο σοβαρές παθήσεις του δέρματος, δεν φιλτράρεται από το τζάμι του αυτοκινήτου. Μάλιστα σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα «The New England Journal Of Medicine», ένας 69χρονος οδηγός νταλίκας μετά από 28 χρόνια στον δρόμο, παρουσίαζε πιο σοβαρές βλάβες από τον ήλιο στην αριστερή πλευρά του προσώπου του η οποία ήταν πιο εκτεθειμένη, αφού ήταν κοντά στο παράθυρο.

Είναι προφανές λοιπόν ότι πρέπει να φοράμε αντηλιακό κατά τη διάρκεια της οδήγησης, με προστασία ευρέος φάσματος, τόσο από τη UVA όσο και από τη UVB ακτινοβολία. Γιατί ακόμα και όταν έχει συννεφιά, οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τα σύννεφα συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο τους.

Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε τα σκίαστρα του αυτοκινήτου που περιστρέφονται και τοποθετούνται στο πλάι ή μπροστά μας, ανάλογα με την κατεύθυνση του ήλιου.

Αναζητούμε ένα σκιερό μέρος

Το αντηλιακό δεν προστατεύει 100% από τον ήλιο, έτσι καλό είναι να μην είμαστε συνέχεια εκτεθειμένοι σε αυτόν, έστω και αν φοράμε μία σύνθεση με υψηλό SPF. Γι’ αυτό μένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη σκιά, ιδίως τις ώρες από τις 12.00 ως τις 16.00. Επίσης, προσοχή στις επιφάνειες, όπως η άμμος και το νερό της θάλασσας, γιατί εκτός από το φως αντανακλούν και τη βλαβερή ακτινοβολία. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών μας και να καθυστερήσουμε τις ρυτίδες στην περιοχή.

Τα SOS tips

Ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές ανεξαρτήτως του τόνου της επιδερμίδας μας:

* Η κοινή πεποίθηση ότι οι σκούρες επιδερμίδες δεν χρειάζονται αντηλιακή προστασία είναι λανθασμένη. Είναι γεγονός ότι οι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στον ήλιο, ωστόσο και οι μελαμψοί αν και συγκριτικά παρουσιάζουν χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του δέρματος, υφίστανται σημαντικές βλάβες στην επιδερμίδα τους, όπως οι δυσχρωμίες. Γι’ αυτό το SPF πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας περιποίησης, χωρίς εξαιρέσεις.

Αντηλιακό για τη σκούρα επιδερμίδα: Τι να προσέξουμε

– Να απορροφάται γρήγορα, χωρίς να αφήνει λευκά κατάλοιπα, για αισθητικούς λόγους.

*Πάντα ανανεώνουμε το αντηλιακό όταν βγαίνουμε από το νερό.

Η πλήρης ισχύς του αντηλιακού αποδυναμώνεται έπειτα από 2 ώρες περίπου. Ακόμα και τα αντηλιακά με την ένδειξη «waterproof» και «water resistant» χρειάζονται ανανέωση τουλάχιστον ανά δύο-τρεις ώρες, ιδίως αν έχουμε βουτήξει στο νερό ή έχουμε ιδρώσει.

*Διατηρούμε το αντηλιακό σε σκιερό μέρος.

Δεν αφήνουμε το αντηλιακό στο αυτοκίνητο, ούτε κάτω από τον καυτό ήλιο. Η ζέστη αλλοιώνει τη σύνθεση και μειώνει την αποτελεσματικότητά της. Ιδανικά το τοποθετούμε σε ένα νεσεσέρ με ισοθερμική επένδυση.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, MD, PhD.