Τα εμβόλια πράγματι συνδέονται με μικρό κίνδυνο θρόμβωσης, όμως ο ίδιος ο κοροναϊός αυξάνει τον κίνδυνο πολύ περισσότερο, δείχνει η μεγαλύτερη έρευνα που έχει δημοσιευτεί ως τώρα για τις παρενέργειες του εμβολιασμού.

Η βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο British Medical Journal (BMJ) συγκρίνει δεδομένα για 29 εκατ. ανθρώπους που είχαν λάβει με την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, με δεδομένα σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊο.

Ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης ήταν σχεδόν 200 φορές πιο αυξημένος στους ασθενείς της Covid-19 (12.614 επιπλέον κρούσματα στα 10 εκατομμύρια) από ότι στους εμβολιασμένους (66 επιπλέον κρούσματα).

Όσον αφορά τις αρτηριακές θρομβώσεις, δεν διαπιστώθηκε κανένα επιπλέον κρούσμα για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, όμως 5.000 επιπλέον κρούσματα ανά 10 εκατομμύρια άτομα παρατηρήθηκαν μεταξύ αυτών που προσβλήθηκαν από Covid-19.

Ακόμα οι άνθρωποι που προβλήθηκαν από τον ιό αντιμετώπιζαν έντεκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο (1.699 επιπλέον κρούσματα σε 10 εκατ. άτομα) από όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer (143 επιπλέον περιπτώσεις).

«Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών θα μείνουν απολύτως υγιείς με τα εμβόλια» δήλωσε στο BBC η επικεφαλής των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη Τζούλια Χίπσλεϊ-Κοξ.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Οξφόρδης υπογράμμισε εξάλλου πως ο αυξημένος κίνδυνος θρόμβων επικεντρώνεται σε περιόδους «πιο συγκεκριμένες και σύντομες» με τα εμβόλια («15 ως 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer για τα εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, «8 έως 14 ημέρες για τη θρομβοκυτταροπενία με το AstraZeneca») απ’ ό,τι μετά την εμφάνιση της Covid-19, οπότε ο κίνδυνος παρατείνεται «για 28 ημέρες μετά τη μόλυνση».

Η αγγλική υπηρεσία υγείας (PHE) εκτιμά πως τα εμβόλια έχουν επιτρέψει να αποφευχθούν περισσότεροι από 100.000 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 132.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP