BBC History Magazine: Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό στον κόσμο με τη μεγαλύτερη επίδραση στον χώρο της ιστοριογραφίας, κυκλοφορεί με ΤΟ ΒΗΜΑ αυτήν την Κυριακή.

Tα πιο γνωστά κεφάλαια της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας ζωντανεύουν μέσα από τεκμηριωμένα, συναρπαστικά και εκλαϊκευμένα άρθρα κορυφαίων ιστορικών και δημοσιογράφων.

Το περιοδικό που φωτίζει το παρελθόν και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον σύγχρονο κόσμο.

Σε αυτό το τεύχος:

  • Η Γαλλική Επανάσταση
  • Το πρωτάθλημα αρχίζει: Σημαντικές και άγνωστες στιγμές από την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου
  • Η σκοτεινή αλήθεια για τον Όλιβερ Κρόμγουελ
  • Ανάπηροι πολέμου και καπνοπώλες: Το κίνημα εναντίον του μονοπωλίου καπνού στα 1932
  • Η διαφορά των φύλων στον πόνο
  • Μπενίν: ένα βασίλειο σε μπρούτζινο περίβλημα
  • Οι εκπληκτικές ανακαλύψεις της Γουλιέλμα Λίστερ
  • Η γυναίκα που νίκησε τη μάστιγα της ευλογιάς
  • Οι γυναίκες της χολέρας
  • Τα κολαστήρια των βικτωριανών νοσοκομείων
  • Χιροσίμα: ο αγώνας δρόμου για τη βόμβα
  • Ήταν το 1945 η χρονιά μηδέν για τον κόσμο;
  • Ο ξεχασμένος θρίαμβος της μάχης του Πασεντάλε στον Α΄ Παγκόσμιο
  • Θανάσιμες εμμονές Οι απαγχονισμοί στη βικτωριανή Αγγλία
  • Ο ξεχασμένος σιδηρόδρομος του θανάτου στη Σουμάτρα

…συνεντεύξεις, χρονολόγια, ερωταπαντήσεις και οι μόνιμες στήλες του περιοδικού.

Με το κύρος του BBC

Οπως φανερώνει ο τίτλος του, το επιδραστικό περιοδικό που τον περασµένο Μάιο συµπλήρωσε 20 χρόνια επιτυχηµένης κυκλοφορίας στη αγορά του Ηνωµένου Βασιλείου (και όχι µόνο, καθώς έχει κυκλοφορήσει µεταξύ άλλων και σε Ισπανία και Ουγγαρία) συνδέεται άρρηκτα µε τον έγκυρο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα BBC. Μια παγκόσµια κιβωτό γνώσης και πληροφορίας και αδιάψευστο µάρτυρα των κορυφαίων ιστορικών γεγονότων του τελευταίου αιώνα.

Με σχεδόν 100.000 αφοσιωµένους φιλοµαθείς αναγνώστες σε µηνιαία βάση και σταθερά ανοδική κυκλοφορία, το BBC History Magazine αναδεικνύεται σταθερά στο Νο 1 σε πωλήσεις έντυπο του είδους του στη Γηραιά Αλβιώνα. Και αυτό κυρίως γιατί έχει επενδύσει συνειδητά στις πιο «βαριές υπογραφές» στον χώρο της διεθνούς ιστοριογραφίας.

Η ευρεία απήχησή του

Το BBC History Magazine προκαλεί κατά καιρούς στη δηµόσια σφαίρα αίσθηση µε την ελκυστική θεµατολογία του. Σε καµία περίπτωση δεν µένει στα παλιά και σε κάθε περίπτωση δίνει τροφή για σκέψη, συζήτηση, αναζήτηση και εµβάθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, τα αφιερώµατα στους «10 χειρότερους Βρετανούς της Ιστορίας» ή στους «Καλύτερους πρωθυπουργούς» που συζητήθηκαν από τα διεθνή media.

H ναυαρχίδα των ιστορικών περιοδικών

Αντλεί υλικό από τις πιο πρόσφατες έρευνες και παρουσιάζει τεκµηριωµένα και από διαφορετική σκοπιά τα πιο γνωστά, ένδοξα ή ζοφερά κεφάλαια της Ιστορίας. Παράλληλα όμως φωτίζει και τις αθέατες πτυχές του παρελθόντος, όπως η καθηµερινότητα, η πολιτική, οι θεσµοί και η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων σε διάφορα μέρη και ιστορικές περιόδους. Από την αρχαία Eλλάδα, Αίγυπτο και Ρώµη µέχρι τον Οίκο των Τυδώρ, τη βικτωριανή περίοδο και τους δύο Παγκοσµίους Πολέµους. Αλλά φωτίζει και εν εξελίξει γεγονότα, όπως το Brexit, το Black Lives Matter και η πανδηµία της COVID-19. Στόχος η καλύτερη γνωριµία µε το χθες που θα µας εφοδιάσει µε τα απαραίτητα για να κατανοήσουµε τους µηχανισµούς που κινούν τον σύγχρονο κόσµο.

Η µακρά λίστα συνεργατών του περιοδικού

Λαµπροί πανεπιστηµιακοί ιστορικοί και εξειδικευµένοι αρθρογράφοι και αναλυτές, όπως οι Αντονι Μπίβορ, Λούσι Γουόρσλεϊ, Μέρι Μπίαρντ είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των συνεργατών του περιοδικού. Επίσης συµβουλευτικό ρόλο στην έκδοση κατέχουν παγκόσµιας εµβέλειας ακαδηµαϊκοί, µεταξύ άλλων ο Σάιµον Σάµα, ο Ρίτσαρντ Εβανς και ο Ιαν Κέρσοου. Μάλιστα, κάθε τεύχος θα παρουσιάζει άρθρα δύο εκ των πλέον διακεκριµένων συνεργατών του BBC σε ιστορικά θέµατα, του Μάικλ Γουντ και του Ντέιβιντ Ολουσόγκα.