Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, με το πρόβλημα να είναι μεγάλο με τους ανεμβολίαστους καθώς έως τα μέσα Σεπτεμβρίου το 40% του πληθυσμού δεν θα έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο.

«Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων γιατί ανοίγουν τα σχολεία, θα κολλήσουν περισσότερα παιδιά, δε θα είναι τόσο μεγάλη επίπτωση στα ίδια στα παιδιά, άλλα θα το μεταφέρουν στο σπίτι και το ερώτημα είναι τι γίνεται στο σπίτι; θα είναι εμβολιασμένοι οι γονείς; θα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας με τη μίξη εμβολίων για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneka, είναι και θεμιτό, γιατί η αποτελεσματικότητα αυξάνει» αποσαφήνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ

Για την τρίτη δόση σχολίασε ότι έχει αρχίσει ήδη προγραμματισμός για τους πολύ ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους. Δεν πρέπει να γίνει τρίτη δόση πριν τη συμπλήρωση 8 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης, με εξαίρεση αυτούς που έκαναν πρώτοι το εμβόλιο Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

«Τους επόμενους μήνες ο ιός μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός, μπορεί και να υποχωρήσει. Θα τελειώσουμε μόνο αυξηθούν πάρα πολύ τα ποσοστά των εμβολιασμένων.

Στην Αγγλία 78% έχουν εμβολιαστεί πλήρως και ακόμα υπάρχει μεγάλη διασπορά γιατί το 22%, δηλαδή 14 – 15 εκατ. είναι ανεμβολίαστοι. Είναι αναμενόμενο να βλέπουμε 30.000 κρούσματα σε 15 εκατ. ανεμβολίαστους» εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.

Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα έχουν κολλήσει κοροναϊό η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη μας προειδοποίησε ακόμη.

Το ερώτημα, συνέχισε, είναι πόσοι από εμάς θα έχουμε κάνει το εμβόλιο. Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν τη νόσο ήπια. Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα στους άνω των 50, προσεγγίζει το 20% αν δεν έχουν εμβολιαστεί να βρεθούν στο νοσοκομείο. Η μεγάλη ανησυχία είναι για τις ομάδες άνω των 50.

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι υπήρξε παρεξήγηση όσον αφορά το ποσοστό των εμβολιασθέντων. Υπήρξε και υπάρχει η αίσθηση στη χώρα μας ότι έχουν εμβολιαστεί λίγο πολύ όλοι οι Ισραηλινοί… Άρα πώς είναι δυνατόν να βλέπουμε να αυξάνει ο αριθμός όσων έχουν κολλήσει τη νόσο; Στην πραγματικότητα έχει εμβολιαστεί το 60,5% δηλαδή ένα 40% δεν έχει εμβολιαστεί, και αν δούμε σε ορισμένες κοινότητες όπως των υπερορθόδοξων που είναι 1 εκατ. μόνο το 35% έχει εμβολιαστεί εκεί. Στις κοινότητες των Αράβων του Ισραήλ που είναι περίπου 2 εκατ., λιγότερο από το 50%, και σε κλειστές και πολυπληθείς κοινότητες η δυνατότητα και η πιθανότητα διασποράς είναι πολύ μεγάλη».

Επικαλούμενος στο σημείο αυτό στοιχεία του Ισραήλ επισήμανε ότι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κοροναϊό είναι 13 φορές μεγαλύτερη στους ανεμβολίαστους.

«Τα εμβόλια επιτελούν 3 στόχους: Ο 1ος να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη. Ο 2ος αν κολλήσουμε να περάσουμε τη λοίμωξη σχετικά ήπια κι ο 3ος είναι να μειώσουν την πιθανότητα διασποράς. Αυτά τα εμβόλια το κάνουν και τα 3» ξεκαθάρισε.

Όπως τόνισε, «τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά με βάση τα στοιχεία από 81% στους άνω στους 80 ετών μέχρι 100% στους κάτω των 30 ετών όσον αφορά την αποτροπή νοσηλειών και σοβαρής νόσησης. Με τα στοιχεία της Δανίας τα ποσοστά αποτελεσματικότητας υπερβαίνουν το 90%. Έχουμε χάσει λίγο σε αποτελεσματικότητα σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα, άλλα η αποτελεσματικότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή».