Πλάτωνας

Ολο το αξεπέραστο φιλοσοφικό του έργο.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις, με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.

Αυτή την εβδομάδα,

«Πολιτεία», ο Α’ τόμος

Το κορυφαίο έργο του πλατωνικού στοχασμού.

Ενα από τα θεμελιώδη κείμενα της πολιτικής φιλοσοφίας, που δεν έχει πάψει να συζητείται, να αναλύεται και να διδάσκεται σε όλον τον κόσμο.

Στους τόμους που προσφέρουν Τα Νέα, το αρχαίο κείμενο δίνεται αντικριστά με τη μετάφρασή του σε ζωντανά νέα ελληνικά και συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγικά σημειώματα, φιλολογικά σχόλια, ερμηνευτικές αναλύσεις, θέματα-οδηγούς για τη διδασκαλία των κειμένων, χρήσιμα επίμετρα, πίνακες λέξεων και βιβλιογραφία, προσφέροντας το έργο του Πλάτωνα σε έγκυρες φιλολογικές εκδόσεις χρηστικές και για τον αναγνώστη που τώρα επιχειρεί τη γνωριμία με το πλατωνικό έργο αλλά για εκείνον που θέλει να εμβαθύνει σε αυτό.

Ο Πλάτωνας μετά τον Σωκράτη

Τα δέκα βιβλία της «Πολιτείας», που ολοκληρώνεται γύρω στο 375 π.Χ., αποτελούν το κορυφαίο έργο του πλατωνικού στοχασμού και συνθέτουν ένα από τα θεμελιώδη κείμενα της πολιτικής φιλοσοφίας. Στον διάλογο αυτόν, που ανήκει μαζί με το «Συμπόσιο» και τον «Φαίδρο» στους λεγόμενους αισθητικούς και αλληγορικούς διαλόγους του Πλάτωνα, ο Σωκράτης συζητεί με άλλους στο σπίτι του πλούσιου γέροντα Κεφάλου περί δικαίου και εξετάζουν αν ο δίκαιος άνθρωπος είναι πιο ευτυχισμένος από τον άδικο. Η συζήτηση που αφορά αρχικά την ατομική ζωή επεκτείνεται έπειτα στο κράτος. Παρότι πρωταγωνιστικό πρόσωπο εξακολουθεί να είναι ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας εδώ αρχίζει να απομακρύνεται από τις διδασκαλίες του δασκάλου του και να εκφράζει τις δικές του θέσεις για ποικίλα θέματα. Εδώ διατυπώνεται η θεωρία του περί ιδανικής πολιτείας, την ονομαστή πλατωνική Καλλίπολη, στην οποία υπηρετείται το αγαθό όταν την εξουσία έχουν οι φιλόσοφοι ή όταν οι άρχοντες γίνουν φιλόσοφοι.

Η θεωρία των Ιδεών

Στην «Πολιτεία» συναντούμε την παρουσίαση της θεωρίας των Ιδεών του Πλάτωνα με την περίφημη αλληγορία του σπηλαίου. Εδώ παρουσιάζεται και η πολυσυζητημένη διαμάχη μεταξύ ποίησης και φιλοσοφίας, όπου ο Πλάτωνας προκρίνει τη φιλοσοφία έναντι της τέχνης, απορρίπτοντάς την ως απλή μίμηση των αντικειμένων του κόσμου των αισθήσεων. Παρότι η πλατωνική πολιτεία – μια πολιτεία εφικτή για τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο – θεωρήθηκε ουτοπική, το κείμενο της «Πολιτείας» δεν έχει πάψει να συζητείται, να αναλύεται και να διδάσκεται ως θεωρητικό κείμενο σε σχολές Φιλοσοφίας και ως πρακτικό εγχειρίδιο μαζί με την «Ιστορία» του Θουκυδίδη σε σχολές διακυβέρνησης σε όλον τον κόσμο.

Mαζί

Μίκης και Μάνος

Ο Νίκος Παπανδρέου γράφει για τις παράλληλες πορείες του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι στην πολιτική και τη μουσική.

Η διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας όπως διαγράφηκε μέσα από τους δύο κορυφαίες συνθέτες.

Ο Νίκος Παπανδρέου γράφει τις σκέψεις του για την παράλληλη πορεία των δυο συνθετών στην πολιτική και στη μουσική.
Το βιβλίο αρχικά δεν κυκλοφόρησε στο εμπόριο. Τυπώθηκε σε 1.000 αντίτυπα και ο συγγραφέας το μοίρασε δωρεάν σε φίλους.

Στο βιβλίο μεταξύ άλλων ο συγγραφέας αναφέρει:
Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει τον δίσκο του Άξιον Εστί στον Γεώργιο Παπανδρέου για να τον ακούσει. Μόλις τον άκουσε του έστειλε μια επιστολή (που προφανώς υπάρχει στο αρχείο της οικογενείας) που του έγραφε.
«Πραγματικά για το έργο Άξιον Εστί, ενώ με τα τραγούδια σου υμνείς την ελευθερία, με τις πράξεις και τα λόγια σου την πολεμάς.»

Το δοκίμιο αυτό παρακολουθεί την περίεργη ζωή ενός μοναδικού μουσικού έργου, του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσου, από την εκρηκτική του γέννηση, το 1960, ως την αναβίωσή του στη σημερινή μας εποχή. Εξιστορεί την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στους δύο συνθέτες μας, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, προσφέροντας άλλη μια ψηφίδα γνώσης στο πολύπλοκο μωσαϊκό που ονομάζεται σύγχρονη Ελλάδα.

Ακόμη

Το φθινοπωρινό τεύχος Mommy & Daddy

Μπαίνουμε στην τάξη

-Τι να τρώει στο διάλειμμα

-Δυσκολεύεται στο διάβασμα;

-Πώς θα μπει ξανά σε πρόγραμμα

«Γονείς ελικόπτερα». Μήπως είστε κι εσείς;

Οι κανόνες που θα κρατήσουν τα μικρόβια μακριά από τα παιδιά

Και

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Super Κατερίνα Καινούργιου.

Το νέο της ξεκίνημα στην πρωινή ζώνη, η εξομολόγηση για τον Νίκο Κοκλώνη και το επόμενο βήμα στα προσωπικά της.

Mίκης Θοεδωράκης

Ανέκδοτες φωτογραφίες από τη ζωή ενός παγκόσμιου Ελληνα.

Just the 2 of us

Το ΟΚ! στα παρασκήνια του «επεισοδιακού» τρέιλερ.

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια,

κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Με ιστορία 27 ετών στη Μ. Βρετανία, 30 εκατομμύρια αναγνώστες και άλλες 20 εκδόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, το περιοδικό OK! αναμφίβολα διαγράφει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο τίτλος πρωτοκυκλοφόρησε το 2005 και έκτοτε αποτελεί αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια του κοινού που το επιλέγει για την ενδιαφέρουσα θεματολογία του, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ για τη ζωή των celebrities και τις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις που φιλοξενεί.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90

(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων:«ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΜΟΣ Α΄»€0,80 και «ΜΙΚΗΣ & ΜΑΝΟΣ»€0,50)
Ακολουθήστε το στο Google News