Το botox και το υαλουρονικό οξύ είναι τα δύο δημοφιλέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ομορφιάς του προσώπου, με εκατομμύρια επιτυχημένες εφαρμογές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το botox, ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη, αποτελεί την κατ’ εξοχήν θεραπεία για τη μείωση των ρυτίδων έκφρασης κυρίως στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το «πόδι της χήνας», ενώ το υαλουρονικό οξύ επιτυγχάνει πλήρωση των βαθύτερων στατικών ρυτίδων, αποκατάσταση του όγκου των ελλειμματικών περιοχών, καθώς και βαθιά ενυδάτωση και στήριξη των ιστών. Ο Δρ. Γεώργιος Βελημβασάκης, Πλαστικός Χειρουργός και Επιστημονικός Υπεύθυνος των κλινικών “The Antiagers”, επισημαίνει όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν προγραμματίσετε το δικό σας ραντεβού με… το νεανικό πρόσωπο.

  1. Είναι ασφαλή υλικά

Πρόκειται για δύο απολύτως ασφαλή υλικά όσον αφορά στη σύστασή τους. Απορροφούνται και μεταβολίζονται πλήρως από τον οργανισμό, χωρίς να αφήνουν κατάλοιπα ή παρενέργειες. Και τα δύο έχουν λάβει την έγκριση του αυστηρού Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, το botox (ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη) χρησιμοποιείται με ασφάλεια και για άλλες ιατρικές εφαρμογές, όπως την αντιμετώπιση των ημικρανιών, της υπεριδρωσίας, του στραβισμού, καθώς και για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Το υαλουρονικό οξύ, από την άλλη μεριά, αποτελεί ένα συστατικό που υπάρχει ούτως ή άλλως εκ φύσεως στον οργανισμό και χρησιμεύει για τη στήριξη και την ενυδάτωση των ιστών.

  1. Δεν χρειάζονται πολλές συνεδρίες

Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες κοσμητικής ιατρικής που απαιτούν έναν κύκλο από αρκετές συνεδρίες και συχνές επαναλήψεις για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα (όπως η θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων RF για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης), στην προκειμένη περίπτωση μία μόνο συνεδρία εγχύσεων μπότοξ ή υαλουρονικού οξέος αρκεί για να φέρει αποτέλεσμα που διαρκεί πολλούς μήνες.

  1. Είναι ανώδυνες θεραπείες

Πρόκειται για “lunch-time treatments”, δηλαδή θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν στο μεσημεριανό διάλειμμα της δουλειάς, καθώς είναι μη επεμβατικές, ολιγόλεπτες και πραγματοποιούνται στον χώρο του ιατρείου. Δεν απαιτείται να προηγηθεί κάποιου είδους αναισθησία, αφού είναι από εντελώς ανώδυνες έως πολύ καλά ανεκτές σε επίπεδο πόνου, ούτε χρειάζεται κάποιο διάστημα αποθεραπείας. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

  1. Είναι κατάλληλες θεραπείες για άνδρες και γυναίκες

Αν και οι γυναίκες ήταν οι πρώτες που έσπευσαν να επωφεληθούν από τις δύο μη επεμβατικές antiaging θεραπείες, πλέον και οι άνδρες τις έχουν εντάξει στο πρόγραμμα ομορφιάς τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών, οι εφαρμογές ανδρικού μπότοξ αυξήθηκαν κατά 355% μέσα σε 15 χρόνια και μάλιστα  το ανδρικό μπότοξ αναφέρεται συχνά ως “brotox”, αν και ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια ακριβώς θεραπεία. Όσο για τις εγχύσεις υαλουρονικού οξέος, αποτελούν δημοφιλή επιλογή για τους άνδρες που επιθυμούν να αναδείξουν τις γωνίες του προσώπου τους και να αποκτήσουν ένα θεληματικό πηγούνι.

  1. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος ηλικία για να τα ξεκινήσετε

Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και κάθε δέρμα γερνάει με τον δικό του ρυθμό. Κατά μέσο όρο, η πρώτη θεραπεία botox ή υαλουρονικού οξέος πραγματοποιείται κατά την τέταρτη δεκαετία ζωής ενός ατόμου, όμως δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε να κάνουν την εμφάνισή τους οι ρυτίδες για να δράσετε. Το botox δρα και προληπτικά στον σχηματισμό τους. Καταφεύγοντας στο λεγόμενο “baby botox”, μπορείτε με τη χορήγηση μικρότερης δόσης σε νεότερη ηλικία να καθυστερήσετε το «σπάσιμο» του δέρματος, καθώς ελαχιστοποιείτε τις μυϊκές συσπάσεις που προκαλούν τις ρυτίδες. Από την άλλη μεριά, με το υαλουρονικό μπορείτε να ενισχύσετε και να αναδείξετε από νεαρή ηλικία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου σας, όπως τα χείλη, το πηγούνι και τα ζυγωματικά.

  1. Η σωστή χρήση δεν αλλοιώνει τις εκφράσεις του προσώπου

Όταν οι θεραπείες εφαρμόζονται σωστά από ιατρό που έχει γνώση και εμπειρία πάνω στην ανατομία, τη συμμετρία και την αρμονία του προσώπου, τότε το αποτέλεσμα δεν επηρεάζει την εκφραστικότητα ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Το αποτέλεσμα που προσφέρει το botox, είναι μία όψη λάμψης και ξεκούρασης, καθώς το δέρμα δεν «τσαλακώνεται» σε κάθε μυϊκή σύσπαση, ενώ το υαλουρονικό οξύ γεμίζει τις αύλακες του προσώπου, αναδεικνύει χαρακτηριστικά όπως τα ζυγωματικά, τα χείλη και τις γωνίες του, και αποκαθιστά το οβάλ σχήμα του.

  1. Το φυσικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις σωστές επιλογές

Για να επιτύχετε ένα άρτιο, φυσικό αποτέλεσμα με τις εγχύσεις botox και υαλουρονικού οξέος, είναι καθοριστικής σημασίας αρχικώς η επιλογή της σωστής ειδικότητας ιατρού, δηλαδή ενός πλαστικού χειρουργού, που να διαθέτει πολύ καλή γνώση της ανατομίας του προσώπου, πολυετή εμπειρία εφαρμογών και υψηλή αισθητική σχετικά με τους κανόνες ομορφιάς. Η τεχνική του ιατρού σε συνδυασμό με την επιλογή αξιόπιστων προϊόντων μπορεί να εξασφαλίσει ένα άριστο αποτέλεσμα (όχι αφύσικο ή υπερβολικό), παίρνοντας πάντα ως δεδομένο ότι έχουν τεθεί εξ αρχής ρεαλιστικές προσδοκίες για τον βαθμό βελτίωσης που μπορούν να προσφέρουν οι συγκεκριμένες θεραπείες.

  1. Η διάρκεια του αποτελέσματος διαφέρει ανά πρόσωπο

Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα του botox διαρκεί 4-6 μήνες, ενώ το αποτέλεσμα των fillers υαλουρονικού οξέος μπορεί να ξεπεράσει τον έναν χρόνο. Η διάρκεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η επιλογή των προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν, η τεχνική και τα σημεία έγχυσής τους, καθώς και η ηλικία, η γενική κατάσταση της υγείας, ο καθημερινός τρόπος ζωής και η ταχύτητα μεταβολισμού του κάθε ατόμου.

  1. Μπορούν να προσφέρουν εφέ λίφτινγκ

Για όσους δεν διαθέτουν την οικονομική άνεση ή το ψυχικό σθένος για να υποβληθούν σε μία επεμβατική θεραπεία ανανέωσης του προσώπου, τότε το botox και ιδίως τα fillers υαλουρονικού οξέος μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ρυτίδες, να αποκαταστήσουν το νεανικό οβάλ σχήμα του προσώπου, καθώς επίσης να διορθώσουν συγκεκριμένες ατέλειες, όπως για παράδειγμα δυσμορφίες στη ράχη της μύτης (με τη λεγόμενη «υγρή» ρινοπλαστική). Με την τακτική επανάληψη της θεραπείας, μπορείτε να καθυστερήσετε το ραντεβού με το νυστέρι για πολλά χρόνια.