Αποσύρθηκε λόγω εσφαλμένων υπολογισμών μελέτη που έδειχνε ότι ένας στους 1.000 λήπτες εμβολίων mRNA για τον κορωνοϊό εμφανίζει μυοκαρδίτιδα –ένας προκλητικός ισχυρισμός που αναπαράχθηκε ευρέως στο Διαδίκτυο από αντεμβολιαστές.

Η επίμαχη μελέτη αναρτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στην υπηρεσία MedRxiv, οι οποία παρουσιάζει μελέτες που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο για να δημοσιευτούν στον επιστημονικό Τύπο.

Τα ανησυχητικά ευρήματα έδωσαν τροφή σε αναρτήσεις που αναρωτιούνταν «γιατί τα ΜΜΕ δεν καλύπτουν το θέμα».

Οι συντάκτες της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας τελικά απέσυραν την προδημοσίευση και το ίδρυμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά συγγνώμη για την παραπληροφόρηση.

Για να υπολογίσουν την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, ή φλεγμονής στην καρδιά, οι ερευνητές διαίρεσαν τα καταγεγραμμένα κρούσματα μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους διά τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμένων στην Οτάβα. Ο κίνδυνος υπολογίστηκε στο 0,1%, πολύ πάνω από ό,τι δείχνουν άλλες μελέτες για το θέμα.

Δύο από τα άρθρα που επικαλέστηκαν τη μελέτη για να δείξουν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή (Insider/Facebook/The Exposé)

Το πρόβλημα, όπως αποδείχθηκε, ήταν ότι τα νούμερα της μελέτης ήταν εσφαλμένα, αφού ο αριθμός των εμβολισμένων κατοίκων ήταν στην πραγματικότητα 25 φορές μεγαλύτερος από ό,τι αναφερόταν στη μελέτη (850.000 δόσεις αντί για 32.000).

«Η επίπτωση  [της μυοκαρδίτιδας] εμφανιζόταν διογκωμένη λόγω της εσφαλμένης χρήσης μικρού παρανομαστή» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

«Προκειμένου να αποφύγουμε την παραπλάνηση είτε των συναδέλφων είτε του γενικού κοινού και του Τύπου, εμείς οι συντάκτες αποφασίσαμε ομόφωνα να αποσύρουμε αυτή τη δημοσίευση λόγω εσφαλμένων δεδομένων επίπτωσης» αναφέρουν.

Τελικά πόσος είναι ο κίνδυνος;

Η μυοκαρδίτιδα έχει αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια των εμβολίων mRNA σε νέα άτομα, κυρίως άνδρες.

Σύμφωνα με δύο νέες, μεγάλες μελέτες από το Ισραήλ, οι οποίες δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine, ο κίνδυνος είναι σχετικά μικρός και τα περισσότερα περιστατικά μυοκλαρδίτιδας αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς επιπλοκές.

Η πρώτη μελέτη καταγράφει 136 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer, ή 2,7 περιστατικά ανά 100.000. Μόνο ένας ασθενής πέθανε.

Η δεύτερη μελέτη καταγράφει 54 περιστατικά μεταξύ 2,5 εκατομμυρίων εμβολιασμένων, ή 2,16 ανά 100.000.

Σύμφωνα δε με αδημοσίευτη αμερικανική μελέτη, ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς μυοκαρδίτιδα λόγω του ίδιου του κορωνοϊού είναι 6 φορές μεγαλύτερος από ό,τι μετά το εμβόλιο.