Με τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τη χώρα να εισέρχεται σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση υιοθετεί – έστω και με βαριά καρδιά- μέτρα που προτείνει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακοπεί η δυναμική του νέου κύματος της πανδημίας.

Ως εκ τούτου υιοθετούνται πιο αυστηρά μέτρα από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, που συνοδεύονται φυσικά με επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ο τίτλος που θα μπορούσε να φέρει η σχετική ΚΥΑ είναι ότι «χωρίς test για κοροναϊό οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν ούτε να δουλέψουν, ούτε να συνεργαστούν με το Δημόσιο, ούτε να ψωνίσουν, ούτε να διασκεδάσουν».

Με την κυβέρνηση να απορρίπτει κατηγορηματικά τη λύση επιβολής lockdown ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το διατύπωσε πολύ προσεκτικά μιλώντας για αναγκαστική «προσαρμογή» στην νέα έκρηξη της πανδημίας και στα δεδομένα του χειμώνα.

Επανέλαβε δε ότι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Η ύπαρξη του εμβολίου είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι, τόνισε ο υπουργός, απευθύνοντας νέα έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Να μην αμελήσουν και την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους, υπογράμμισε επίσης ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλους άνω των 18 ετών.

Για όσους δε έχουν ακόμη δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο, ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι πάνω από το 85% στις ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι.

Από το Σάββατο επιπλέον μέτρα για ανεμβολίαστους:

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης οι περιορισμοί θα αφορούν όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό.

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.
  • Επίσης για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.
  • Η επίδειξη αρνητικού test είναι αναγκαία και για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης,  ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Χωρίς test οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν μόνο – Οι εξαιρέσεις

Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος.

Σε αυτούς τους χώρους δεν θα χρειάζεται αρνητικό τεστ.

Ακόμη πιο τσουχτερά πρόστιμα

Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές για καταστήματα που δεν τηρούν τα αυστηρά μέτρα.

Μηδενική ανοχή σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, προειδοποίησε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να υπάρχει και η ταυτοπροσωπία.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και 15 ημέρες αναστολής λειτουργίας.

Επίσης πλήττεται η φήμη τους, αφού οι πελάτες θα ενημερώνονται για τα καταστήματα στα οποία έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Αθλητικές εγκαταστάσεις – Ποινή στις ομάδες

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που ισχύουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Εχει παρατηρηθεί στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ότι δεν τηρούνται τα συγκεκριμένα μέτρα. Θα υπάρξει λοιπόν ποινή στις ομάδες, που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια. Αυτό θα συμβεί εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών, που ισχύουν στα γήπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.