Το να είναι καλός ακροατής είναι κρίσιμο για την επιτυχία του παιδιού στο σχολείο. Εάν δεν μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες, είτε στην παιδική χαρά είτε στην τάξη, θα δυσκολευτεί να μάθει. Τα παιδιά που είναι καλοί ακροατές έχουν επίσης ένα πλεονέκτημα κοινωνικά: Τείνουν να είναι πολύ καλοί φίλοι για τους άλλους.

Ακολουθούν 7 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει καλύτερος ακροατής:

Δώστε το σωστό παράδεγμα

Μη διακόπτετε το παιδί σας όταν σας λέει μια ιστορία. Δώστε του την αμέριστη προσοχή σας όταν μιλάει – μη διαβάζετε την εφημερίδα και μη συνεχίζετε μια συνομιλία με κάποιον άλλο ταυτόχρονα. Στρέψτε την προσοχή σας σε αυτό όταν θέλει να σας πει ή να σας δείξει κάτι.

Αν θέλετε να σας ακούσει, πρέπει να δει ότι θα τον ακούσετε κι εσείς. Τα παιδιά επιστρέφουν τον σεβασμό που λαμβάνουν και τα παιδιά που μεγαλώνουν με το σωστό παράδειγμα γίνονται και τα ίδια καλοί ακροατές.

Επίσης, δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μιλάτε. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε, αλλά το στυλ επικοινωνίας σας μπορεί να μοιάζει πολύ με αυτό που χρησιμοποιούσαν οι γονείς σας. Δώστε προσοχή σε αυτό που λέτε – και στο πώς το λέτε – για να δείτε αν υπάρχουν κάποιες συνήθειες που θα θέλατε να αλλάξετε.

Δώστε σαφείς, απλές οδηγίες για καθημερινές εργασίες

Φροντίστε να δίνετε στο παιδί σας απλές, κατανοητές οδηγίες. Διατηρήστε οπτική επαφή μαζί του και πείτε: «Πήγαινε στην τουαλέτα και πλύνε τα χέρια σου. Μετά πάρε την τσάντα σου και συνάντησέ με κάτω».

Προσαρμόστε τις οδηγίες σας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ένα παιδί 2 ετών μπορεί πιθανώς να χειριστεί μόνο μια οδηγία δύο βημάτων όπως: «Πάρε το σακίδιό σου και συνάντησέ με κάτω». Ένα παιδί 3 ή 4 ετών μπορεί να είναι σε θέση να χειριστεί λίγο περισσότερα.

Καθώς το παιδί γίνεται καλύτερος ακροατής, μπορείτε να προσθέσετε άλλη μια ή δύο εργασίες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μαθαίνετε στο παιδί σας μόνο να ακούει καλά, αλλά ενθαρρύνετε και την ανεξαρτησία του.

Επαινέστε την καλή ακρόαση

Το να πείτε «ευχαριστώ που είσαι τόσο καλός ακροατής» ενισχύει την επιθυμία του παιδιού σας να ακούσει. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο να επαινείτε το παιδί όταν ακολουθεί τις οδηγίες από την πρώτη φορά, χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβετε.

Εξηγήστε τι εννοείτε

Εάν πείτε στο παιδί σας «μπορείς να φας άλλα δύο μπισκότα», τότε δώστε του δύο μπισκότα – όχι τρία ή τέσσερα. Διαφορετικά το παιδί σας μπορεί να μη δίνει σημασία σε όσα του λέτε καθώς θα θεωρεί ότι δεν τηρείτε τον λόγο σας.

Να είστε συνεπείς με τις… συνέπειες

Εάν πείτε στο παιδί σας ότι θα φύγετε από το πάρκο αν συνεχίσει να στέκεται όρθιο στην κούνια, συνεχίστε χωρίς να του δώσετε άλλη ευκαιρία. Το παιδί σας θα είναι πιο διατεθειμένο να κάνει αυτό που του ζητήθηκε όταν καταλάβει ότι οι ενέργειές του έχουν σαφείς, επιβλητέες συνέπειες.

Διαβάστε δυνατά μαζί

Ο χρόνος που περνάτε διαβάζοντας μαζί προετοιμάζει το παιδί σας για την ώρα της παράδοσης στο σχολείο. Αναμένεται να κάθεται ακίνητο για όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, επομένως βοηθήστε το να εξασκηθεί στο σπίτι. Ζητήστε του να σας πει τι συνέβη στην ιστορία καθώς διαβάζετε.

Ωστόσο, μην πιέζετε το δραστήριο παιδί προσχολικής ηλικίας να ακούσει βιβλία που δεν το ενδιαφέρουν – αυτό θα το απομακρύνει από το διάβασμα. Για τα μικρότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας, επιμείνετε σε βιβλία δραστηριοτήτων που του δίνουν την ευκαιρία να αγγίζει, να δείχνει ή να ονομάζει αντικείμενα.

Παίξτε

Κάντε την ακρόαση διασκεδαστική βάζοντας λίγη μουσική και χορεύοντας με το παιδί σας. Ζητήστε του να στηρίζεται στις μύτες των ποδιών του κατά τη διάρκεια των ήρεμων σημείων και να πατάει κανονικά ή να χοροπηδάει κατά τη διάρκεια των ρεφρέν.