Η Πατρίσια Ρούνι Μάρα γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1985 στη Νέα Υόρκη, όπου και μεγάλωσε και έχει τρία ακόμη αδέρφια. Παρά τις σπουδές της στην ψυχολογία και τη διεθνή κοινωνική πολιτική, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της να ασχοληθεί με την υποκριτική, ακολουθώντας τα βήματα της μεγαλύτερης αδερφής της, Κέιτ. Το 2008 κέρδισε τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο στην ταινία «Dream Boy» και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε διάφορες ανεξάρτητες παραγωγές, όπως στο δράμα «Tanner Hall» (2009).

Απέκτησε μεγαλύτερη αναγνώριση χάρη στη συμμετοχή της στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «The Social Network» (2010) , όπου υποδύθηκε την πρώην σύντροφο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Τον επόμενο χρόνο πρωταγωνίστησε στην ταινία «Το κορίτσι με το τατουάζ» (2011), όπου υποδύθηκε τη Λίσμπεθ Σαλάντερ, μια εκκεντρική χάκερ που βοηθάει τον δημοσιογράφο Μίκαελ Μπλόμκβιστ, τον οποίο υποδύθηκε ο Ντάνιελ Κρεγκ, να λύσει μια σειρά φόνων. Η Μάρα κατάφερε να πάρει τον συγκεκριμένο ρόλο μετά από ντισιόν δυόμισι μηνών. Για τις ανάγκες του ρόλου έκοψε τα μαλλιά της κοντά και τα έβαψε μαύρα, έκανε piercings στα αφτιά, στη θηλή και στο φρύδι της, ενώ παράλληλα ξεκίνησε μαθήματα σκέιτ, κικ μπόξινγκ και υπολογιστών.

Η προσπάθειά της ανταμείφθηκε με διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της, μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και μία για Οσκαρ.

Εκτοτε συμμετείχε σε διάφορες επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως οι «Δικός της» (2013), «Κάρολ» (2015), «Lion» (2016) και «Mary Magdalene» (2018), κερδίζοντας τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών. Μάλιστα, για τον ρόλο της στην ταινία «Κάρολ», όπου συμπρωταγωνίστησε με την Κέιτ Μπλάνσετ, κέρδισε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για Οσκαρ. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να την απολαύσουμε στο ψυχολογικό θρίλερ «Nightmare Alley», στο πλευρό της Κέιτ Μπλάνσετ και του Μπράντλεϊ Κούπερ.

Από τα τέλη του 2016 είναι σε σχέση με τον βραβευμένο με Οσκαρ ηθοποιό Χοακίν Φίνιξ, με τον οποίο μάλιστα έχουν συμπρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες. Τον Σεπτέμβριο του 2020 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, στο οποίο έδωσαν το όνομα «Ρίβερ» από τον αδελφό του Φίνιξ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 23 ετών.

View this post on Instagram

A post shared by Rooney Mara (@rooneyymara)

Πέρα όμως από τις επιτυχίες στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή, η Μάρα έχει να επιδείξει και ένα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, καθώς έχει ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος προσφέρει στήριξη σε παιδιά και οικογένειες που ζουν σε παραγκουπόλεις στο Ναϊρόμπι.

View this post on Instagram

A post shared by Rooney Mara (@rooneyymara)

Για τον σεξισμό στο Χόλιγουντ

«Εχω συμμετάσχει σε ταινίες στις οποίες ανακάλυψα ότι ο συμπρωταγωνιστής μου πληρωνόταν τα διπλάσια από εμένα και αυτό μου δημιούργησε απελπισία. Ωστόσο, αυτό που μου φαίνεται ακόμη πιο άδικο είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες ηθοποιοί που θέλουν να έχουν άποψη πάνω στην καριέρα και στη ζωή τους. Κατά καιρούς με έχουν αποκαλέσει απίστευτα πράγματα. Αν όμως ένας άνδρας ηθοποιός λειτουργούσε όπως εγώ, θα θεωρούνταν απλώς φυσιολογικός».

Ολιστική προσέγγιση της ομορφιάς

«Μεγαλώνοντας έμαθα ότι η ομορφιά χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική υγεία και το wellness, αλλά και με την πνευματική και συναισθηματική σου ευεξία. Νιώθω πιο όμορφη όταν είμαι ευχαριστημένη με τη ζωή μου, όταν νιώθω προσγειωμένη, ευγνώμων και αποδέχομαι τον εαυτό μου».

Για την περιποίηση του δέρματός της

«Το δέρμα μου είναι σε καλή κατάσταση και αυτό έχει να κάνει με τα γονίδιά μου αλλά και τον τρόπο ζωής μου. Είμαι vegan, αποφεύγω το αλκοόλ και φροντίζω να κοιμάμαι πολύ. Θα έλεγα ότι είμαι κάπως τεμπέλα όσον αφορά την περιποίησή μου. Ενας ευφημισμός γι’ αυτό θα ήταν το ότι είμαι… ανεπιτήδευτη. Περιποιούμαι τον εαυτό μου τόσο όσο χρειάζεται για να νιώθω και να δείχνω ωραία».

View this post on Instagram

A post shared by Rooney Mara (@rooneyymara)

Για τη wellness ρουτίνα της μετά την απόκτηση παιδιού

«Η wellness ρουτίνα μου είναι πολύ διαφορετική τώρα που έχω παιδί. Ακόμη προσπαθώ να βρω τα πατήματά μου και να μην πιέζω πολύ τον εαυτό μου επειδή πλέον δεν γυμνάζομαι τόσο».

Οι συνήθειες που τη χαλαρώνουν

«Οταν δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου, αυτό που με χαλαρώνει είναι να κάνω ένα ζεστό ντους και να απολαύσω το τσάι μου στην ησυχία».

Για τη διατροφή της

«Είμαι vegan εδώ και δέκα χρόνια και από μικρή ήμουν vegetarian. Είναι μια επιλογή που κάνει καλό στο περιβάλλον και νιώθω ότι ευνοεί την υγεία μου. Αλλωστε, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πραγματικά οι αγαπημένες μου τροφές».

Οι γυναίκες που θαυμάζει

«Η μητέρα μου, οι αδελφές του Χοακίν και η μητέρα του είναι μερικές από τις γυναίκες που θαυμάζω απεριόριστα, επειδή είναι όλες τους υπέροχες μαμάδες. Το να μεγαλώνεις σωστά ένα παιδί είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον πλανήτη αλλά και η πιο σημαντική».

Μαθήματα αυτοπεποίθησης

«Αυτό που με κάνει να νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση είναι το να μπορώ να παραμένω ανοιχτή, ευάλωτη και ευαίσθητη, ακόμη και σε καταστάσεις που χρειάζεται παράλληλα να είμαι δυνατή. Για εμένα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι ζούμε σε μια κοινωνία που απαιτεί από τις γυναίκες να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή όπως οι άνδρες προκειμένου να δείχνουν ζόρικες».

View this post on Instagram

A post shared by Rooney Mara (@rooney.mara)

Για τους ρόλους που επιλέγει

«Σίγουρα πιστεύω ότι η δυαδικότητα της ευαλωτότητας και της σκληρότητας είναι κάτι που με ελκύει γιατί αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να με περιγράψει αρκετά καλά. Οπότε ίσως υπάρχει κάποιο είδος μοτίβου. Δεν ψάχνω για αυτά τα στοιχεία, αλλά με ελκύουν. Νομίζω ότι πολλοί ηθοποιοί ασυνείδητα παίζουν διαρκώς ρόλους που θυμίζουν ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους το οποίο προσπαθούν να εξερευνήσουν».

Ο ρόλος που την άλλαξε

«Το “Κορίτσι με το τατουάζ” ήταν μια εμπειρία που με επηρέασε πολύ. Ηταν τρομερά απελευθερωτική η μεταμόρφωσή μου σε κάποια που ορισμένοι θα έβρισκαν μη ελκυστική, καθώς και το να μη δίνω σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να κρατήσω μια τέτοια στάση και στην πραγματική μου ζωή».