Οι επαναλοιμώξεις από τον κοροναϊό στον ίδιο άνθρωπο είναι 90% λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε βαριά νόσο, ανάγκη νοσηλείας ή θάνατο, σε σχέση με την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα από το Κατάρ.

Η μελέτη δείχνει ότι όταν κάποιος μολύνεται ξανά από τον κοροναϊό, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (μετά από μερικούς μήνες), τη δεύτερη φορά η νόσος είναι γενικά -αν και όχι πάντα- ήπια και σπανιότατα ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται ή θα αρρωσταίνουν και θα αναρρώνουν, η Covid-19 τελικά θα γίνει ενδημική όπως το κοινό κρυολόγημα.

Πόσοι συμμετείχαν στην έρευνα

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell Medicine-Qatar, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Independent» και το CNN, ανέλυσαν στοιχεία για 353.326 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό μεταξύ Φεβρουαρίου 2020-Απριλίου 2021 και από τους οποίους οι 1.304 βρέθηκαν αργότερα να έχουν μολυνθεί ξανά από τον ιό.

Μόνο τέσσερις επαναλοιμώξεις ήταν αρκετά σοβαρές για να χρειαστούν νοσηλεία, καμία δεν κατέληξε σε ΜΕΘ, ούτε υπήρξε κανένας θάνατος. Αντίθετα, μεταξύ των αρχικών λοιμώξεων, 28 ασθενείς είχαν χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ, ενώ επτά είχαν πεθάνει.

Ως επαναλοίμωξη ορίστηκε η ύπαρξη θετικού διαγνωστικού τεστ τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Ο μέσος χρόνος ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη λοίμωξη ήταν περίπου εννέα μήνες. Η μεγάλη πλειονότητα των επαναλοιμώξεων είχε προκληθεί από την παραλλαγή Βήτα του κοροναϊού.

Δεν είναι, πάντως, απολύτως βέβαιο, σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, ότι οι επαναλοιμώξεις από κοροναϊό ακολουθούν σε όλες τις χώρες το πρότυπο που βλέπουμε στο Κατάρ, με δεδομένο ότι η κυριαρχούσα αλλού -και στην Ελλάδα- παραλλαγή είναι η Δέλτα και όχι η Βήτα.

Επίσης, τόνισαν ότι οι άνθρωποι επουδενί δεν πρέπει να σχηματίσουν την εντύπωση πως δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή αρρώστησαν από κορονοϊό στο παρελθόν, πολύ περισσότερο που καιροφυλακτεί ο κίνδυνος της «μακράς Covid-19» με επίμονα συμπτώματα επί μήνες. Συν το γεγονός ότι με τον εμβολιασμό δεν προστατεύει κανείς μόνο τον εαυτό του αλλά και όλη την κοινότητα γύρω του, συνεπώς τίθεται και θέμα κοινωνικής ευθύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ