Η αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer ανεβάζει σημαντικά τα επίπεδα ανοσίας έναντι της Covid-19, δείχνει μελέτη στο Ισραήλ, αν και παραμένει ακόμα ασαφές πόσο διαρκεί η αυξημένη προστασία.

Η πιθανότητα λοίμωξης από κοροναϊό ήταν 86% μικρότερη σε άτομα που είχαν λάβει τρίτη δόση, σε σχέση με συμμετέχοντες που είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον πέντε μήνες νωρίτερα, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές του ταμείου υγειονομικής ασφάλισης Maccabi  ανέλυσαν τα αποτελέσματα εξετάσεων PCR για περισσότερους από 306.000 ενήλικες, από τους οποίους περίπου οι μισοί είχαν λάβει αναμνηστική δόση και οι υπόλοιποι μισοί μόνο τις πρώτες δύο δόσεις.

Μόνο το 1,8% των συμμετεχόντων που είχαν λάβει τρίτη δόση βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, συγκριτικά με 6,6% στην ομάδα των δύο δόσεων.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η μείωση του κινδύνου φτάνει το 86% από την τέταρτη έως την ένατη εβδομάδα μετά την αναμνηστική δόση.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια όταν συγκρίθηκαν υποομάδες συμμετεχόντων, κάτι που αυξάνει την αξιοπιστία των ευρημάτων.

Η φθίνουσα προστασία που προσφέρει ο αρχικός εμβολιασμός «δείχνει να αντισταθμίζεται βραχυπρόθεσμα με την τρίτη δόση» γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, διευκρινίζοντας όμως ότι απαιτείται συνεχιζόμενη παρακολούθηση για να εκτιμηθεί πόσο διαρκεί η επιπλέον προστασία.

Η έρευνα δεν εξετάζει τα επίπεδα προστασίας έναντι της παραλλαγής Όμικρον καθώς πραγματοποιήθηκε πριν από την εμφάνιση της.