Με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, γνωστή ως Όμικρον, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα. Είναι πράγματι πιο μεταδοτική από άλλες μεταλλάξεις, είναι τα συμπτώματα πιο επικίνδυνα για την υγεία και το πιο σημαντικό, μπορούν να μας προστατεύσουν τα εμβόλια;
Ενώ η ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων κατά της covid-19 έδωσε την ελπίδα ότι η πανδημία θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο, μιας και σε χώρες με ευρεία εμβολιαστική κάλυψη νοσηλείες και θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού μειώθηκαν αισθητά, η Όμικρον προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς φαίνεται να μπορεί να διαφύγει της ανοσίας.
Όπως επισημαίνεται σε μελέτη, η οποία διεξήχθη στη Νότια Αφρική και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, θα μπορούσε να «αποφύγει» την άμυνα του οργανισμού, οδηγώντας σε επαναμόλυνση ακόμα και ατόμων που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.
Εμβόλια VS Όμικρον
Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την διάχυτη ανησυχία ότι τα εμβόλια δεν είναι αρκετά για να καταπολεμήσουν την νέα παραλλαγή. Την ίδια στιγμή, οι κατασκευαστές εμβολίων παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Σε σχετική της δήλωση, η Pfizer επισημαίνει: «Η Pfizer/BioNTech παραμένει σε εγρήγορση διεξάγοντας συνεχώς προσπάθειες επιτήρησης εστιασμένες στην παρακολούθηση αναδυόμενων παραλλαγών που δυνητικά διαφεύγουν της προστασίας από το εμβόλιο μας.
Έχουμε αρχίσει να εκτελούμε δοκιμές εξουδετέρωσης στη νέα παραλλαγή Όμικρον και αναμένουμε να έχουμε τα αρχικά ευρήματα τις επόμενες εβδομάδες».
«Σε περίπτωση που προκύψει μια παραλλαγή που διαφεύγει της προστασίας του εμβολίου μας, η Pfizer/BioNTech αναμένεται να είναι σε θέση να αναπτύξει και να παράγει ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής σε περίπου 100 ημέρες, με την επιφύλαξη της ρυθμιστικής έγκρισης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Pfizer.
Σε σχετική ανακοίνωση το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με την AstraZeneca, επισημαίνει: «Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγών τον περασμένο χρόνο, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας από σοβαρή νόσηση και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμή στοιχεία ότι η Όμικρον διαφέρει.
Ωστόσο, διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία και τις διαδικασίες για την ταχεία ανάπτυξη ενός ενημερωμένου εμβολίου για την covid-19, εάν αυτό είναι απαραίτητο».
Ανοσία και μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα
Η κύρια ανησυχία είναι ότι η παραλλαγή Όμικρον εμφανίζει περισσότερες από 50 μεταλλάξεις, 30 από τις οποίες είναι στην πρωτεΐνη ακίδα, την περιοχή στην οποία στοχεύουν τα εμβόλια.
Εξαιτίας αυτών των μεταλλάξεων, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα εμβόλια δεν θα ταιριάζουν στην πρωτεΐνη ακίδα της συγκεκριμένης παραλλαγής, μειώνοντας τα επίπεδα ανοσίας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που παράγονται μετά από τρεις δόσεις εμβολίου, παρέχουν προστασία από την σοβαρή νόσηση μετά από μόλυνση από την Όμικρον.