Σε νεαρή ηλικία ανησυχούσαμε για την υπερβολική λιπαρότητα της επιδερμίδας μας και τις ανεπιθύμητες «γυαλάδες», όσο όμως μεγαλώνουμε αντιμετωπίζουμε το αντίθετο πρόβλημα. Έτσι, βλέπουμε το δέρμα μας να εμφανίζει έντονη ξηρότητα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό η αλλαγή στο δέρμα μας προκύπτει επειδή οι φθορές του επιδερμικού φραγμού δημιουργούν «τρύπες» που αφήνουν αφενός την υγρασία να δραπετεύσει από το εσωτερικό της επιδερμίδας και αφετέρου το πεδίο ελεύθερο για τους ερεθιστικούς παράγοντες.

Τι επιβαρύνει την κατάσταση

Το κρύο, το κάπνισμα, αλλά και το στρες συντελούν στην επιδείνωση της κατάστασης. Η έντονη ξηρότητα μπορεί να οφείλεται και στις υπερβολές που κάνουμε άθελά μας όσον αφορά την απολέπιση και τον καθαρισμό με λάθος προϊόντα.

Πώς θα επαναφέρουμε τη λάμψη της επιδερμίδας μας

  • Για τον καθαρισμό του προσώπου μας, επιλέγουμε ένα γαλάκτωμα καθαρισμού πλούσιο σε ενυδατικά συστατικά. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι, καθώς τείνει να απομακρύνει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας. Έχουμε κατά νου ότι μετά τον καθαρισμό δεν πρέπει να νιώθουμε το δέρμα μας να μας «τραβάει». Αντίθετα, στόχος είναι να το νιώθουμε απαλό και ελαστικό.
  • Αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν συστατικά που συμβάλλουν στην ξηρότητα της επιδερμίδας, όπως οινόπνευμα ή σαλικυλικό οξύ.
  • Δεν πλένουμε το δέρμα μας πάνω από δύο φορές την ημέρα γιατί μπορεί να διαταράξουμε τον υδρολιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας και κατ’ επέκταση την ισορροπία της, με αποτέλεσμα να εμφανίσει περισσότερη ξηρότητα.
  • Επιλέγουμε συνθέσεις με ενυδατικούς παράγοντες, όπως λάδι καρύδας, αβοκάντο ή κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ ή ουρία, προκειμένου να θωρακίσουμε τον επιδερμικό μας φραγμό.
  • Αφού απορροφηθεί η ενυδατική κρέμα μας, ενισχύουμε την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας με ένα λαδάκι προσώπου.
  • Μία φορά την εβδομάδα απλώνουμε μια μάσκα θρέψης. Οι overnight masks είναι ιδανικές για το ξηρό δέρμα μας, αφού δρουν κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, ενυδατώνοντας σε βάθος την επιδερμίδα.
  • Φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό και τον χειμώνα, ώστε να ενυδατώνουμε εκ των έσω τον οργανισμό μας.