Παρά τα εμβόλια και την πρόοδο στα θεραπευτικά μέσα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπαίνουμε στη δυνητικά πιο επικίνδυνη φάση της πανδημίας. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ο κίνδυνος ταυτόχρονης λοίμωξης από τις δύο παραλλαγές του κορωνοϊού – Δέλτα και Όμικρον – ταυτόχρονα με λοίμωξη από τη γρίπη.

Ήδη μαζικές εστίες λοίμωξης από γρίπη έχουν παρατηρηθεί σε πανεπιστημιουπόλεις, ενώ όπως εκτιμάται δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Αδιάθετο το 30% των αντιγριπικών εμβολίων

Η ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια φέτος είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Είναι ενδεικτικό ότι, στο νομό Θεσσαλονίκης το 30% περίπου των αντιγριπικών εμβολίων παραμένει αδιάθετο στα ψυγεία των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, πέρυσι δεν είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και οι πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία να κάνουν το αντιγριπικό, θέλοντας να προστατευτούν στο βαθμό που μπορούσαν. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα και το lockdown που είχαν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η Covid-19, δεν καταγράφηκαν κρούσματα γρίπης. Αυτό δημιούργησε τη λανθασμένη εντύπωση ότι και φέτος δεν θα έχουμε περιστατικά γρίπης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην προσέλθουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Φόβοι για έξαρση της εποχικής γρίπης

«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι οι ιώσεις εμφανίστηκαν πολύ νωρίς και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επικείμενη έξαρση της γρίπης, ενώ τονίζουν ότι όταν μια χρονιά δεν καταγράφονται περιστατικά, συνήθως την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η γρίπη, θα είναι πιο έντονη και δυναμική» λέει ο κύριος Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Επομένως δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος ακόμη και τώρα και να θωρακιστεί έναντι του ιού της γρίπης. Για τη δημιουργία αντισωμάτων έναντι της εποχικής γρίπης χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες.

Ο ΦΣΘ προτρέπει τους πολίτες, ειδικά όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να μην αμελούν την υγεία τους και να φροντίσουν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Σημειώνεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της Covid-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.