ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ παρουσιάζει:

Oυίνστον Τσώρτσιλ

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η «Βίβλος» της πιο φοβερής σύρραξης στην Ιστορία.

Το μνημειώδες έργο της παγκόσμιας ιστοριογραφίας που τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ.
Ο «πατέρας της νίκης» με εκπληκτική δεξιοτεχνία, αναβιώνει την ιστορία του πολέμου.

Η άνοδος του Χίτλερ, τα αίτια και οι αφορμές που οδήγησαν στη σύγκρουση, οι κρίσιμες αποφάσεις, οι κίνδυνοι και οι θυσίες, και όλα τα καθοριστικά γεγονότα, από το 1939 μέχρι το 1945.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αυτή την εβδομάδα ο Α’ τόμος του μεγαλειώδους έργου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με τα μάτια του Τσώρτσιλ.

Από την Κυριακή ΤΟ ΒΗΜΑ προσφέρει στους αναγνώστες του ένα έργο που δεν έχει αντίστοιχό του στην παγκόσμια ιστοριογραφία.

«Ισως να είμαι ο μόνος που έζησε και τα δύο κατακλυσμιαία γεγονότα της καταγεγραμμένης ιστορίας έχοντας υπηρετήσει σε υψηλά αξιώματα. Ενώ όμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατείχα υπεύθυνα αλλά δευτερευούσης σημασίας αξιώματα, στον δεύτερο πόλεμο με τη Γερμανία, για περισσότερο από πέντε χρόνια, υπηρέτησα ως επικεφαλής της κυβέρνησης της αυτού Μεγαλειότητας.

Ως εκ τούτου, γράφω από διαφορετική σκοπιά και με μεγαλύτερη εγκυρότητα από όση ήταν εφικτή στα πρώτα μου βιβλία. Ετσι αποφεύγω να χαρακτηρίσω το βιβλίο αυτό ως ιστορικό, καθώς αυτό είναι καθήκον μιας άλλης γενιάς, αλλά μπορώ να βεβαιώσω υπεύθυνα ότι αποτελεί μια συμβολή στην καταγραφή της ιστορίας που θα είναι χρήσιμη για το μέλλον», γράφει στον πρόλογο του έργου του που ξεπερνά κατά πολύ τις χίλιες σελίδες.

Ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ Τσώρτσιλ δεν ήταν φυσικά ένας συνηθισμένος άνθρωπος.

Ο «πατέρας της νίκης» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο μοιραίος άνθρωπος για τον Χίτλερ,  που μόνος και εναντίον όλων κινητοποίησε τελικά την Αγγλία και την Αμερική στη φοβερότερη σύρραξη της ιστορίας, υπήρξε, μεταξύ πολλών άλλων, σπουδαίος ιστοριογράφος. Και ασφαλώς ο μοναδικός που η ιδιότητα του κατόχου του Βραβείου Νομπέλ υπήρξε δευτερεύουσα σε σημασία στο βιογραφικό του.

Ομως το βιβλίο για το οποία έλαβε το Βραβείο Νομπέλ το 1953 δεν είναι. Πρόκειται για το κορυφαίο απόλυτο έργο αναφοράς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιβλίο που αντίστοιχό του ούτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Το βιβλίο πάνω στο οποίο «πάτησε» έκτοτε η παγκόσμια ιστοριογραφία του Πολέμου και η ενδελεχής κατανόηση των μεγάλων και μικρών στιγμών του, των κινδύνων και των θυσιών, των όσων παίχτηκαν για το μέλλον του κόσμου στην πιο φοβερή εποχή, από το 1939 μέχρι το 1945. Χωρίς τον Τσώρτσιλ, ούτε το τέλος της θα ήταν ίδιο, αλλά ούτε και η γνώση μας γι’ αυτήν. Αυτό το μνημειώδες έργο, τον «Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» του Τσώρτσιλ προσφέρει στους αναγνώστες του «Το Βήμα» από την Κυριακή σε μία μοναδική τετράτομη έκδοση αναφοράς.

Η καταγραφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τον Τσώρτσιλ είναι -και θα παραμείνει- ένα καθοριστικό έργο. Σαφές και δραματικό, αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μια μεγαλειώδης ιστορική ανασύνθεση και ένα διαχρονικό έργο.

Daily Telegraph

Ο Τσώρτσιλ, με εκπληκτική δεξιοτεχνία, παρουσιάζει το κλίμα που επικρατούσε μεταξύ των υψηλά ιστάμενων της εποχής κάνοντας τον αναγνώστη να νιώθει ότι στέκεται πίσω του και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα πάνω από τον ώμο του.

Listener

Δεν είναι απλώς μια ιστορική καταγραφή είναι πολύ περισσότερο η αναβίωση της ιστορίας. Μια ιστορία που γράφεται ενώ ο αφηγητής βρίσκεται ακόμη υπό την επίδραση της αγωνίας και του σοκ της φονικής σύρραξης.

Εvening Standard

Ο «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος» δεν είναι το μοναδικό δείγμα γραφής, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, του Τσώρτσιλ, που είχε αρχίσει να γράφει ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Γεννημένος στην Οξφόρδη το 1874, το πρώτο σημαντικό βιβλίο του με τίτλο «Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου» εκδόθηκε το 1930, για να ακολουθήσουν άλλα, όπως ανάμεσά τους κορυφαία έργα: «Το Ανατολικό Μέτωπο» το 1931, το ογκώδες «Μάρλμπορο: η ζωή και η εποχή του», που ολοκληρώθηκε το 1938, ή οι «Μεγάλοι Σύγχρονοι» το 1937.

Ο Τσώρτσιλ, συνεπώς, κάθε άλλο παρά «άκαπνος» ήταν στο πεδίο της συγγραφής όταν καταπιάστηκε με το magnum opus του για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που η συγγραφή του κράτησε αρκετά χρόνια. Και που, κατά ειρωνεία της ιστορίας, το χρωστάμε εξίσου στον αγγλικό λαό. Την επαύριο του Πολέμου ο νικητής του προς παγκόσμια έκπληξη καταψηφίζεται από τους συμπατριώτες του και αποχωρεί από την πρωθυπουργία.

Τον θεώρησαν καλό για τον Πόλεμο, αλλά, προδήλως, όχι αρκετά καλό για την ειρήνη. Ετσι όμως γεννήθηκε αυτό το μέγα έργο που η συγγραφή του απορρόφησε τον Τσώρτσιλ στα αμέσως επόμενα χρόνια, με μόνη ξεκούρασή του το αγαπημένο του χόμπι: τη ζωγραφική.

Είναι άλλωστε ενδιαφέρον ότι από μία άποψη ο ανελέητος αυτός Πόλεμος διεξήχθη κυρίως ανάμεσα σε δύο ευαίσθητους ερασιτέχνες ζωγράφους, καθώς και ο Χίτλερ επίσης ήταν από τα νεανικά του χρόνια.

Με το γνωστό, μοναδικό του φλέγμα, ο Τσώρτσιλ είχε προεξοφλήσει ότι «η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου γιατί θα τη γράψω μόνος μου». Και πράγματι. Και την έγραψε και ήταν καλή μαζί του. Φυσικά όμως όχι γι’ αυτό τον λόγο. Σε αυτό το έργο, που οδηγεί τον αναγνώστη να ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα σε χιλιάδες συναρπαστικά γεγονότα που θα ήταν πιθανότατα άγνωστα χωρίς αυτό το βιβλίο, ο Τσώρτσιλ δεν δίνει μόνον τη μεγάλη εικόνα. Ο καμβάς του φτάνει παντού, με εξωπραγματικά συναρπαστική λεπτομέρεια. Μέχρι τα πέρατα του κόσμου.

Μαζί

VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

Η Μαρία Μπεκατώρου

στο τηλεπαιχνίδι της χρονιάς «The Chase» στο MEGA.

Ευεξία

Τα wellness trends του 2022.

Διατροφή

5 τροφές που δεν έχουμε συνδέσει με τη μακροζωία.

Workout

Δυνατές προπονήσεις εκτός γυμναστηρίου.

Και

ΒHMAgazino

O Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!

Και στην απλή έκδοση των €2.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25 (Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου:  «Ουίνστον Τσώρτσιλ, Β Παγκόσμιος Πόλεμος»: €1,75)

Ακολουθήστε το στο Google News