ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ παρουσιάζουν

«Αλησμόνητες πατρίδες – Το Αϊβαλί που χάθηκε»

100 χρόνια από την Καταστροφή, μοναδικές εικόνες μνήμης και άγνωστα ντοκουμέντα από το Αϊβαλί της καρδιάς μας.

Ενα άλμπουμ με σπάνιες φωτογραφίες από τo σημαντικότερο ιστορικό κέντρο του ελληνισμού στην Μικρά Ασία, συνοδευτικά σχόλια και σπάνιο αρχειακό υλικό.

Μία συλλεκτική έκδοση, έναν αιώνα μετά την Καταστροφή, με τη σφραγίδα των εκδόσεων Μίλητος.

Το Αϊβαλί βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο. Ηταν από τις πρώτες πόλεις που ιδρύθηκαν στη Μικρά Ασία. Στις αρχές του 17ου αιώνα κάτοικοι της Λέσβου, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίσωσης, εγκαταστάθηκαν στο Αϊβαλί. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν έλληνες χριστιανοί και στα χρόνια που ακολούθηασαν το Αϊβαλί αναγνωρίστηκε ως αμιγώς χριστιανική κοινότητα, η οποία δραστηριοποιήθηκε πολύ στη διάδοση της επιστήμης, του πολιτισμού και των γραμμάτων, ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πνευματική ζωή της περιοχής.

Η απαρχή της Καταστροφής ξεκίνησε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πραγματοποιήθηκαν διωγμοί κατά του μικρασιατικού ελληνισμού. Στις 29 Αυγούστου 1922 μπήκαν στην πόλη τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα και επιτέθηκαν στον πληθυσμό της. Οι άνδρες, όσοι δεν εκτελέστηκαν, στάλθηκαν σε στρατόπεδα στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και ελάχιστοι μόνο σώθηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Τα γυναικόπαιδα κατέφυγαν στη Λέσβο και από εκεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το Αϊβαλί ανήκει στις χαμένες πατρίδες του ελληνισμού. Ελληνικά καφενεία, εκκλησίες, νεοκλασσικά σπίτια, γνωστές οικογένειες μεγαλοαστών Ελλήνων συνθέτουν το σκηνικό γύρω από ένα άγνωστο Αϊβαλί. Η έκδοση αυτή παρουσιάζει το Αϊβαλί των Ελλήνων μέσα από ένα πολύχρωμο μωσαϊκό εικόνων και ιστορικών καρτ ποστάλ.

Ακόμη

Δον Κιχώτης!

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες

σε μία σπάνια εκδοχή με εικονογράφηση του Σαλβαντόρ Νταλί.

Οι ήρωες του Θερβάντες, όπως τους αποτύπωσε σε σκίτσα ο μεγάλος ισπανός ζωγράφος.

Μην χάσετε τον τρίτο τόμο της συλλεκτικής, αυτής έκδοσης.

Οι περιπέτειες και τα ταξίδια του ονειροπόλου Δον Κιχώτη με τον πίστο του σύντροφο Σάντσο Πάντσα και το άλογό του Ροσινάντε, αλλά και ο έρωτάς του για τη Δουλτσινέα.

Το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που μας μεταφέρει στον κόσμο των ιπποτών!

Ενα από τα μυθιστορήματα που επηρέασαν σημαντικά την ισπανική, αλλά και παγκόσμια λογοτεχνία και θεωρείται από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας.

Ο «Δον Κιχώτης» αποτελεί σημείο αναφοράς, είτε θετικής είτε αρνητικής, που μας βοηθάει να ονομάσουμε και να αξιολογήσουμε στάσεις και συμπεριφορές που μας χαρακτηρίζουν, κατά καιρούς, όλους, λίγο έως πολύ. Αντίστοιχο βάρος, εκτός από τις βιβλικές μορφές, έχουν μονάχα ορισμένοι ήρωες της κλασικής μυθολογίας ή ιστορίας.

Το έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Miguel de Cervantes, 1547-1613), θεωρείται από πολλούς σαν το πρώτο νεότερο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα – εκτοπίζοντας απ’ αυτή τη θέση τον, ίσως υπερβολικά ιδιόρρυθμο, Πανταγκρυέλ.

Και μαζί όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

-Γιώργος Παπαγεωργίου

«Εδώ και πέντε χρόνια είμαι στα κόκκινα».

Ο πρωταγωνιστής της νέας σειράς του MEGA «Σκοτεινή Θάλασσα» ανοίγει την καρδιά του και μιλάει για όλα!

«Η ιδανική γυναίκα είναι αυτή που αντέχει να είναι ο εαυτός της και η Δανάη είναι αυτή η γυναίκα».

-Δημήτρης Ουγγαρέζος

Συνέντευξη:

«Η Ελένη Μενεγάκη είναι ένα καθημερινό μάθημα τηλεόρασης».

-J2US

Στα παρασκήνια του λαμπερού φινάλε με special guest τον Νίκο Αλιάγα.

-Aφιέρωμα

Πώς υποδέχτηκαν το 2022 αγαπημένοι Ελληνες.

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Με ιστορία 27 ετών στη Μ. Βρετανία, 30 εκατομμύρια αναγνώστες και άλλες 20 εκδόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, το περιοδικό OK! αναμφίβολα διαγράφει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο τίτλος πρωτοκυκλοφόρησε το 2005 και έκτοτε αποτελεί αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια του κοινού που το επιλέγει για την ενδιαφέρουσα θεματολογία του, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ για τη ζωή των celebrities και τις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις που φιλοξενεί.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Δον Κιχώτης # 3»: €1,00 και «Το Αϊβαλί που χάθηκε»: €0,90)