Καθώς τα κρούσματα της covid-19 παραμένουν αυξημένα εν μέσω της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, οι ειδικοί μας ενθαρρύνουν να εμβολιαστούμε, ενισχύοντας την άμυνα την οργανισμού και με την τρίτη «αναμνηστική» δόση κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), θεωρείται κανείς πλήρως εμβολιασμένος δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση mRNA εμβολίου (Pfizer ή Moderna) ή δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Ωστόσο, για να τονώσετε την ανοσία σας κατά της covid-19 και να την διατηρήσετε, καθώς εξασθενεί με την πάροδο των μηνών, η τρίτη ή «αναμνηστική» δόση συνιστάται, με ερευνητικά δεδομένα να επισημαίνουν ότι μειώνει την πιθανότητα να «κολλήσετε» κορωνοϊό ή εάν τελικά μολυνθείτε να νοσήσετε σοβαρά.

Πότε ξεκινά να μας προστατεύει η «αναμνηστική» δόση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε την ακριβή στιγμή που η «αναμνηστική» δόση γίνεται πλήρως αποτελεσματική.

Ωστόσο, κρίνουν απίθανο το ενδεχόμενο να έχετε επιπλέον προστασία την ημέρα μετά την λήψη της επειδή συνήθως χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να παραχθούν περισσότερα αντισώματα από τα κύτταρα μνήμης.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε μια εκτίμηση είναι η παρέκταση του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται η ανοσολογική απόκριση με άλλους ιούς», εξηγούν οι ειδικοί. «Γνωρίζουμε ότι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εβδομάδας έχετε μια τεράστια αύξηση στην προστασία, αλλά δεν έχουν γίνει πειράματα που να εξετάζουν ώρες ή ημέρες».

Τι ισχύει για Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson

Τα δεδομένα του CDC που παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στη δοκιμή του εμβολίου Pfizer για 100 ημέρες μετά την ενισχυτική δόση υποδηλώνουν ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου μπορεί να ξεκινήσει μόλις 7 ημέρες μετά την λήψη.

Στη δοκιμή, τα άτομα που έλαβαν ενισχυτική δόση Pfizer είχαν πολύ μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συμπτωματικών λοιμώξεων από την covid-19 μεταξύ μίας εβδομάδας έως δύο μηνών μετά τη λήψη της αναμνηστικής δόσης σε σύγκριση με άτομα με δύο δόσεις.

Με την ενισχυτική δόση της Pfizer να είναι πολλά υποσχόμενη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και τα δύο mRNA εμβόλια θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν σε παρόμοια χρονικά πλαίσια, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αναμένονται παρόμοια αποτελέσματα από την ενισχυτική δόση της Moderna.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η εταιρεία αναφέρει ότι όταν η αναμνηστική της δόση χορηγήθηκε έξι μήνες μετά τη λήψη της δόσης τα επίπεδα αντισωμάτων αυξήθηκαν εννέα φορές μία εβδομάδα μετά την αναμνηστική.

Αυτά τα επίπεδα αντισωμάτων συνέχισαν να ανεβαίνουν 12 φορές υψηλότερα ένα μήνα μετά την αναμνηστική.