Μαζί με την άνοιξη, έρχεται και η γύρη και για πολλές οικογένειες, αυτό σημαίνει ερεθισμένα μάτια, ρινική καταρροή, φτάρνισμα, μπούκωμα, φαγούρα και άλλα. Αν είστε μεταξύ των άτυχων, δεν χρειάζεται να κλειστείτε στο σπίτι για όλη την άνοιξη, ακολουθώντας μερικές εύκολες συμβουλές!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λέγοντας ότι ως αλλεργική ρινίτιδα ορίζεται η φλεγμονώδης αντίδραση του βλεννογόνου της μύτης απέναντι σε κάποιον ερεθιστικό παράγοντα που λέγεται αλλεργιογόνο. Υπολογίζεται ότι 1 στα 5 άτομα πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα. Διακρίνεται σε εποχική κι χρόνια αλλεργική ρινίτιδα ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Το αλλεργιογόνο είναι μία αβλαβής ουσία η οποία όμως σε ορισμένους ανθρώπους προκαλεί μία ‘υπερβολική’ αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην εποχική ρινίτιδα η γύρη που απελευθερώνεται από διάφορα είδη φυτών και βοτάνων (όπως γρασίδι, σημύδα, κυπαρίσσι, ελιά, αμβροσία, περδικάκι) είναι το κυριότερο αλλεργιογόνο, με ιδιαίτερη έξαρση κατά την άνοιξη. Ενώ η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αλλεργιογόνα που υπάρχουν όλο τον χρόνο, όπως τα ακάρεα σκόνης, η μούχλα και το τρίχωμα των ζώων.

Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί επικίνδυνη νόσο, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής μας. Κάνοντας μικρές διορθωτικές κινήσεις στην καθημερινότητά σας και επιλέγοντας υγιεινές συνήθειες μπορείτε να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας με εύκολο τρόπο.

,

1) Μειώστε τους εξωτερικούς παράγοντες

• Αποφύγετε τον καπνό του τσιγάρου σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους, τον καπνό από τα τζάκια και τις αναθυμιάσεις.
• Τα καυσαέρια και η μολυσμένη ατμόσφαιρα επίσης επηρεάζουν αρνητικά τα συμπτώματα της αλλεργίας. Κρατήστε το παράθυρα του αμαξιού και τον κλιματισμό κλειστά, όσο το δυνατόν περισσότερο.
• Διατηρήστε το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας σε χαμηλό επίπεδο και την καθαριότητα του συχνή. Το σκούπισμα των επιφανειών με βρεγμένο πανί βοηθά στην αποφυγή διασποράς της γύρης σε άλλα σημεία του σπιτιού.
• Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη των δέντρων, των λουλουδιών ή των αγριόχορτων, είναι προτιμότερο να μη βγαίνετε συχνά κατά τις εποχές που τα επίπεδα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι ψηλά.

.

.

2) Κάντε καθημερινά ντουζ

Ορισμένες φορές, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αλλεργική ρινίτιδα είναι να διαχειριστείτε την έκθεσή σας στη γύρη. Η γύρη μπορεί να τρυπώσει παντού, ειδικά αν περάσετε μια μέρα στη φύση ή στο πάρκο. Με ένα ντους πριν πέσετε για ύπνο, απομακρύνετε τη γύρη από το δέρμα και τα μαλλιά σας. Φροντίστε να πλένετε συχνά και τα ρούχα σας, ειδικά αν έχουν έρθει σε επαφή με χορτάρι ή γύρη.

.

.

3) Επίλεξε τροφές με αντισταμινικές ιδιότητες

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ως φυσικό αντιισταμινικό καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά και ως αποσυμφορητικό. Tα εσπεριδοειδή , οι κόκκινες πιπεριές, το μέλι, το κρεμμύδι και το σκόρδο έχουν θετική επίδραση, θωρακίζουν τον οργανισμό και συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

.

.

4) Κατανάλωσε περισσότερα βότανα

Το χαμομήλι είναι αντιοξειδωτικό και αντισταμινικό καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναστέλλει τα συμπτώματα.

Η τσουκνίδα επίσης καταπολεμά τη ρινική καταρροή και βοηθά στην αποφυγή φαρμακευτικών λύσεων.

Τσάι από τζίντζερ, μέντα και σπόροι αμάραντου που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.

Επιπλέον η καταπραϋντική ζεστασιά του τσαγιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στο ξεβούλωμα της μύτης σας.

.

.

5) Καθαρίστε τη μύτη σας

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα διάλυμα αλατόνερου αναμειγνύοντας καθαρό νερό με αλάτι και μαγειρική σόδα. Καθαρίστε τη μύτη σας με το διάλυμα δυο φορές την ημέρα, ιδιαίτερα την περίοδο που είναι σε έξαρση οι αλλεργίες.

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο καθαρισμού πριν τον ύπνο για τη διευκόλυνση της αναπνοής σας.

.

.

6) Κάντε εισπνοές

Βράστε νερό και εισπνεύστε τους ατμούς για την αντιμετώπιση της συμφόρησης.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να προσθέσετε στο ζεστό νερό λίγες σταγόνες από έλαιο ευκαλύπτου, που έχει αντισηπτική και καθαριστική δράση.

.

.

7) Χρησιμοποιήστε φυσικά σκευάσματα

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί το Nasaleze Allergy Blocker, ένα μοναδικό 100% φυσικό σκεύασμα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

.

• Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εκνέφωμα φυσικής κυτταρίνης, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που μόλις εισέρχεται στη μύτη, σχηματίζει ένα διάφανο στρώμα στα τοιχώματα της ρινικής κοιλότητας που εγκλωβίζει στην επιφάνεια του τα εισερχόμενα σωματίδια, εμποδίζοντας την είσοδό τους στον οργανισμό. Υποστηρίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες της ρινικής κοιλότητας και ενισχύει σημαντικά τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού, εμποδίζοντας την είσοδο αλλεργιογόνων ουσιών που εισπνέονται από τη μύτη (γύρη, τρίχωμα θηλαστικών, ακάρεα οικιακής σκόνης κλπ.) και προκαλούν την αλλεργική αντίδραση.

• Έχει διαπιστωθεί κλινικά μέσα από πολλές κλινικές μελέτες ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας (φτάρνισμα, ρινόρροια, δακρυσμένα μάτια κλπ.) μέσα σε λίγα λεπτά.

Λειτουργεί και προληπτικά, σε αντίθεση με τα φάρμακα που βοηθούν μόνο στην αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων, καθώς μπορεί να σταματήσει την αλλεργική αντίδραση προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα αυτά. Είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ήπιας και μέτριας αλλεργικής ρινίτιδας.

• Είναι ένα φυτικό προϊόν υψηλής καθαρότητας και ασφάλειας. Δεν περιέχει φαρμακευτικές ουσίες, δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την οικογένεια συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ατόμων, των εγκύων & θηλαζουσών γυναικών, των αθλητών και των παιδιών ηλικίας 18 μηνών και άνω.

.

.

➡  Ανακάλυψε περισσότερα για το Nasaleze Allergy στο facebook και στο site της εταιρείας.