Ένα νεογέννητο μπορεί να έχει γλυκιά, ξινή, πικρή και πικάντικη γεύση – αλλά όχι αλμυρή (η οποία εμφανίζεται όταν είναι περίπου 4 μηνών).

Προτιμά ωστόσο τη γλυκιά γεύση, κάτι που μπορεί να είναι ο τρόπος της βιολογίας για να εξασφαλίσει το νεογέννητο τροφή, καθώς το προσελκύει προς το μητρικό γάλα. Όπως το αμνιακό υγρό, το μητρικό γάλα αρωματίζεται συνεχώς από αυτό που τρώει και πίνει η μαμά.

Γύρω στην ηλικία των 6 μηνών, τα μικρά είναι έτοιμα για στερεά τροφή. Χρησιμοποιούν τους γευστικούς κάλυκες, την όσφρηση και την αίσθηση της αφής για να μάθουν για τις διαφορετικές γεύσεις, υφές, πυκνότητες και θερμοκρασίες των τροφίμων.

Στην νηπιακή ηλικία, τα παιδιά μπορεί να μπουν σε μια επιλεκτική φάση.

Η αίσθηση της γεύσης βοηθά το μωρό να:

Προσδιορίσει αν κάτι είναι ασφαλές για κατανάλωση — Μια γουλιά ξινόγαλα και αποφεύγουμε να πίνουμε δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια. Μια πικρή γεύση πυροδοτεί επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, εμποδίζοντάς μας να καταναλώνουμε δυνητικά δηλητηριώδεις ουσίες.

Απολαύσει το φαγητό – Η απόλαυση του φαγητού μας παρακινεί να φάμε, που είναι ο τρόπος της βιολογίας για να διασφαλίσουμε ότι παίρνουμε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Ο ρόλος της μαμάς στη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων του μωρού

Όπως είδαμε, η βιολογία και η γενετική παίζουν ρόλο στις γευστικές προτιμήσεις των μωρών μας – το ίδιο όμως κι εσείς. Μελέτες δείχνουν ότι οι γεύσεις που γεύεται ένα παιδί από τη μήτρα μέχρι την πρώιμη παιδική ηλικία διαμορφώνουν τις μετέπειτα διατροφικές επιλογές.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς:

*Εάν είστε έγκυος

Μπορεί να είστε σε θέση να διευρύνετε τον ουρανίσκο του παιδιού σας από την πρώτη στιγμή τρώγοντας μια ποικιλία τροφών. Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά προτιμούν τις γεύσεις ορισμένων τροφών που έτρωγαν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

*Εάν θηλάζετε

Επειδή το μωρό σας μπορεί να γευτεί το φαγητό σας μέσω του μητρικού γάλακτος, μπορείτε να το εκθέσετε σε πολλές γεύσεις. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που θήλασαν τείνουν να είναι λιγότερο επιλεκτικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι από νωρίς γνώρισαν ποικιλία γεύσεων. Εάν το μωρό σας πίνει έτοιμο γάλα, μπορείτε και πάλι να διαμορφώσετε τον ουρανίσκο του όταν είναι ώρα για στερεά τροφή.

*Εάν ξεκινάτε το μωρό σας με στερεά τροφή

Σε αυτό το στάδιο δώστε βάση στα εξής:

  • Προσφέρετε στο μικρό σας ποικιλία και μην τα παρατάτε αν απορρίψει κάτι.
  • Οι ειδικοί λένε ότι ίσως χρειαστεί να το ενθαρρύνετε με ενθουσιασμό να δοκιμάσει «μόνο μια μπουκιά» έως και 15 φορές προτού τελικά το δεχτεί.

*Εάν είναι επιλεκτικό

Όπως αναφέραμε, όταν τα μωρά περνούν στη στερεά τροφή, είναι σύνηθες να περνούν κι από μια επιλεκτική φάση. Δείτε μερικές στρατηγικές για να εξοικειωθεί με τη στερεά τροφή τροφές και παράλληλα να γίνει πιο δεκτικό στις νέες γεύσεις:

-Περιορίστε τους αντιπερισπασμούς. Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές και βεβαιωθείτε ότι βοηθάτε το μικρό σας να παραμείνει εστιασμένο μόνο στο φαγητό του και στην νέα εμπειρία.

-Κάντε το διασκεδαστικό και δημιουργικό. Μετατρέψτε το γεύμα σε παιχνίδι ή κόψτε το γεύμα σε εντυπωσιακά σχήματα για να δημιουργήσετε τα δικά σας σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο του παρουσιάζετε ένα ξεχωριστό γεύμα, που η εικόνα του θα το κάνει να θέλει να το δοκιμάσει.

-Να θυμάστε, είστε παράδειγμα για εκείνο. Τα παιδιά μαθαίνουν απ’ όλα όσα βλέπουν, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει ένα καλό παράδειγμα τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα και καθαρίζοντας το πιάτο σας.

Τέλος, αν το παιδί σας ζορίζεται συνεχώς ενώ τρώει ή απορρίπτει ορισμένες γεύσεις, υφές, πυκνότητες ή θερμοκρασίες φαγητού, μπορεί να έχει πρόβλημα να επεξεργαστεί τις αισθητηριακές εμπειρίες του φαγητού. Στην περίπτωση αυτή, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε για καθοδήγηση είτε τον παιδίατρό σας είτε έναν ειδικό σε θέματα σίτισης παιδιών.