Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τροφιμογενών νόσων, δηλαδή των λοιμώξεων που προκαλούνται από τρόφιμα ή ποτά τα οποία έχουν επιμολυνθεί με τοξίνες ή επιβλαβείς μικροοργανισμούς (π.χ. βακτήρια, ιούς).

Ακολουθούν συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο και στον καταψύκτη:

 

Αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο

Ορισμένα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για να σταματήσει η ανάπτυξη βακτηρίων σε αυτά, όπως τρόφιμα με ημερομηνία «χρήσης έως», μαγειρεμένα τρόφιμα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως επιδόρπια και μαγειρεμένα κρέατα.

Θερμοκρασία

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας είναι αρκετά κρύο. Διαφορετικά τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να αναπτυχθούν. Το ψυγείο σας πρέπει να είναι μεταξύ 0ºC και 5ºC. Εάν δεν είστε βέβαιοι πώς λειτουργεί η ρύθμιση θερμοκρασίας ή ο επιλογέας στο ψυγείο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο ψυγείου για να ελέγξετε ότι είναι η σωστή θερμοκρασία.

Για να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα με ασφάλεια στο ψυγείο:

  • Κρατήστε την πόρτα του ψυγείου κλειστή όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το βάλετε στο ψυγείο
  • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία για να το διατηρήσετε αρκετά κρύο αν το ψυγείο είναι γεμάτο

 

Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο

Για να σταματήσετε την ανάπτυξη βακτηρίων:

  • Όταν η ετικέτα λέει «διατήρηση στο ψυγείο», βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε το φαγητό στο ψυγείο – αν το φαγητό δεν φέρει ετικέτα με οδηγίες αποθήκευσης και είναι είδος τροφίμου που σβήνει γρήγορα, θα πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο και φάτε το μέσα σε δύο μέρες
  • Μερικά βάζα και μπουκάλια πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μόλις ανοιχτούν – ελέγξτε την ετικέτα και ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης
  • Όταν ετοιμάζετε φαγητό, κρατήστε το εκτός ψυγείου για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ειδικά όταν ο καιρός ή το δωμάτιο είναι ζεστά
  • Αν έχετε φτιάξει κάποιο φαγητό (όπως ένα σάντουιτς ή ένα κρύο πιάτο) και δεν πρόκειται να το φάτε αμέσως, διατηρήστε το στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να το φάτε
  • Εάν κάνετε πάρτι ή φτιάχνετε μπουφέ, αφήστε το φαγητό στο ψυγείο έως ότου οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να φάνε – δεν πρέπει να αφήνετε το φαγητό εκτός ψυγείου για περισσότερες από 4 ώρες
  • Κρυώστε τα υπολείμματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα (ιδανικά μέσα σε 1-2 ώρες) και στη συνέχεια φυλάξτε τα στο ψυγείο – φάτε τα υπολείμματα μέσα σε δύο ημέρες, εκτός από το μαγειρεμένο ρύζι, το οποίο θα πρέπει να το φάτε μέσα σε μία ημέρα για να αποφύγετε τροφική δηλητηρίαση

Συντήρηση κρέατος στο ψυγείο

Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε το κρέας με ασφάλεια για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων και να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση. Κάντε τα εξής:

  • Αποθηκεύστε το ωμό κρέας και τα πουλερικά σε καθαρά, σφραγισμένα δοχεία στο κάτω ράφι του ψυγείου, ώστε να μην μπορούν να αγγίξουν ή να στάξουν πάνω σε άλλα τρόφιμα
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται στην ετικέτα και μην τρώτε κρέας μετά την ημερομηνία «χρήσης έως»
  • Όταν έχετε ψήσει κρέας και δεν πρόκειται να το φάτε αμέσως, κρυώστε το όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μετά βάλτε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
  • Κρατήστε το μαγειρεμένο κρέας χωριστά από το ωμό κρέας

Διατήρηση τροφίμων στην κατάψυξη

Μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμα με ασφάλεια στην κατάψυξη για χρόνια, αρκεί να παραμένουν παγωμένα όλη την ώρα. Αλλά η γεύση και η υφή του φαγητού αλλάζει αν είναι κατεψυγμένο για πολύ καιρό, οπότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν είναι πολύ ωραίο να το φάτε.

Μπορείτε να ελέγξετε τυχόν οδηγίες στις ετικέτες των τροφίμων ή στο εγχειρίδιο του καταψύκτη σας (αν δεν το έχετε πλέον, ίσως μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο) για να δείτε πόσο καιρό πρέπει να καταψύχονται τα τρόφιμα.

Είναι ασφαλές να καταψύξετε τα περισσότερα ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα υπό την προϋπόθεση ότι:

  • Τα καταψύξατε πριν από την ημερομηνία «χρήσης έως».
  • Ακολουθήσατε τυχόν οδηγίες κατάψυξης ή απόψυξης στην ετικέτα
  • Το αποψύξατε μέσα στο ψυγείο για να μην ζεσταθεί πολύ (αν σκοπεύετε να το μαγειρέψετε αμέσως μόλις ξεπαγώσει, μπορείτε να το ξεπαγώσετε σε φούρνο μικροκυμάτων)
  • Προσπαθήσατε να το καταναλώσετε μέσα σε μία έως δύο ημέρες μετά την απόψυξη – όταν θα αποψυχθεί θα είναι σαν να ήταν φρέσκο
  • Μαγειρέψατε το φαγητό μέχρι πάρα πολύ καλά

Extra tips για τα κρέατα και τα ψαρικά

Όταν το κατεψυγμένο κρέας και τα ψάρια (και κάποια άλλα τρόφιμα) ξεπαγώσουν, μπορεί να βγουν πολλά υγρά από αυτά. Εάν ξεπαγώνετε ωμό κρέας ή ψάρι, αυτό το υγρό θα εξαπλώσει βακτήρια σε οποιοδήποτε φαγητό, πιάτο ή επιφάνειες που αγγίζει. Διατηρήστε το κρέας και το ψάρι σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο κάτω μέρος του ψυγείου, έτσι ώστε να μην μπορεί να αγγίξει ή να στάξει πάνω σε άλλα τρόφιμα.

Να καθαρίζετε πάντα σχολαστικά πιάτα, σκεύη, επιφάνειες και χέρια, αφού έχουν αγγίξει ωμό κρέας ή έχουν ξεπαγώσει το κρέας, για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων.

Εάν ξεπαγώσετε το ωμό κρέας ή το ψάρι και στη συνέχεια το μαγειρέψετε καλά, μπορείτε να το καταψύξετε ξανά, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ να μην ξαναζεσταίνετε τα τρόφιμα περισσότερες από μία φορές.

Ακολουθήστε το στο Google News