Ο καθηγητής Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Βαγγέλης Παπανικολάου, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα γονιμότητας, μίλησε την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την γυναικεία υπογονιμότητα και τα ενδεχόμενα αίτιά της.

«Το βασικό πρόβλημα με την υπογονιμότητα είναι ότι οι γυναίκες αποφασίζουν σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι θα έπρεπε για να γίνουν μητέρες» δήλωσε ο καθηγητής σχετικά με τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας.

Εξήγησε πως στην απόφαση αυτή συμβάλλει όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κοινωνίας, που «πιέζει» τις γυναίκες να σπουδάσουν πρώτα, να χτίσουν μια καριέρα, να βρουν μια σίγουρη επιλογή συντρόφου.

Επισήμανε πως στην αντίθετη περίπτωση, στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου μετά τις σπουδές τα ζευγάρια αποκτούν παιδί, καταλήγουν αργότερα χωρισμένοι λόγω ανωριμότητας.

Αναφορικά με την επιστήμη και τη βοήθεια που παρέχει σε μια γυναίκα άνω των 40 ετών προκειμένου να τεκνοποιήσει, ο καθηγητής δηλώνει: «Το ότι αυξήσαμε το όριο ηλικίας μας βρίσκει αντίθετους. Ενώ ζητήσαμε το όριο να πάει στα 50-51, το πολύ 52, από το υπουργείο Υγείας υπερθεμάτισαν και το πήγαν στα 54, το οποίο έχει πάρα πολλές μαιευτικές επιπλοκές».